Bolesti prsníkov


Pre väčšinu žien sú prsia zdrojom zmyslových pocitov. Pre kojacu matku je to neopísateľné puto medzi ňou a dieťaťom. V živote sa však vyskytnú obdobia kedy bývajú aj zdrojom problémov a následne zapríčinia obavy, bolesť a strach o vlastné zdravie. Vo väčšine prípadov, našťastie nie sú príznakom rakoviny nakoľko sú zložené z mliečnych žliaz, ktoré reagujú na prirodzené hormonálne zmeny v ženskom tele či už pred, počas menštruácie alebo v období klimaktéria. Osobitnou kapitolou je obdobie gravidity kde začína produkcia mlieka pre dieťa. Počas dojčenia môže dôjsť k iným špecifickým ťažkostiam – niekedy sa mlieko matke uvoľní veľmi skoro či silno a dochádza k bolestivému stavu nazývaný opuch prsníkov. Počas kojenia prichádzajú do úvahy aj poranenia bradaviek, ako aj zápal prsníkov čo spôsobuje upchatie mliečnych kanálov. V období klimaktéria sa zasa množstvo žien podrobuje hormonálnej liečbe a z dôvodu zmierenia symptómov počas klimaktéria ako sú návaly horúčav. Niekedy to nie ľahké a trvá istý čas kým sa nájde rovnováha medzi dávkovaním potrebných hormónov. V tejto etape života ženy sú časté problémy spojené s bolesťou prsníkov. 

AKO SI POMÔCŤ

Nosenie podprsenky – Pri kolísaní hladiny hormónov sa prsia často naplnia tekutinou. Vyskúšajte mäkkú športovú podprsenku, ktorá je pohodlná a drží prsia.

Nepite veľa kofeínu – Vedecké výsledky dokazujú úľavu v prípade vynechania kofeínu pri bolestivých prsiach, ako potvrdila podľa výskumu väčšina z 3000 žien. Vyskúšajte teda aj túto alternatívu a uvidíte či sa priaznivý výsledok ukáže aj na vás.

Nejedzte veľa soli – Mnoho žien trpí viazaním vody, predovšetkým pred menštruáciou. Ak počas tohto obdobia obmedzíte prísun soli do organizmu, môžete dosiahnuť zmienenie viazania v tele.

Studené a teplé obklady – Bolesť v oblasti prsníkov je možné zmierniť prikladaním striedavo studených a teplých obkladov. Na 30 minút si na prsia položte vyhrievaciu podušku, potom si ju na 10 minút vymeňte za studený uterák, znova po 10 minútach aplikujte na 30 minút podušku a po následnom prekrvení sa bolesť určite pominie.

Skontrolujte si kozmetiku – Niektoré kozmetické prostriedky a domáce výrobky na bylinnej báze, napríklad ako tie s obsahom žen-šenu, môžu mať podobný steroidný účinok ako estrogén. Ak predpokladáte, že vaše kozmetické prípravky môžu mať takýto účinok, vyraďte na istý čas tento produkt, aby ste sa presvedčili či sa váš stav nezlepší.

Hoci je možné vyliečiť niektoré ťažkosti prsníkov aj doma, mali by ste vyhľadať pomoc lekára ak trpíte jedným či viacerými symptómami: uzlík alebo tvrdé miesto, bolesti iba v jednom z prsníkov, zmena pozorovaná pri samovyšetrení, výtok z bradavky. Okrem toho je potrebné sa jedenkrát mesačne podrobiť vlastnému samovyšetreniu či na sebe badáte zmeny alebo nie. Najlepším obdobím je týždeň po ukončení menštruácie. Správnu metódu bezpochyby vysvetlí váš leár.