Alergia na mliečny cukor


V súčasnosti čoraz väčšie percento populácie trpí alergiou na laktózu. Znamená to, že ich telo nie je schopné spracovať, respektíve stráviť mliečny cukor, ktorý nie je obsiahnutý len v samotnom mlieku ale aj vo všetkých mliečnych výrobkoch. Tento problém najčastejšie spôsobuje nedostatok enzýmu laktáza, ktorý za bežných okolností rozdrobí mliečny cukor v tenkom čreve, aby ho mohla krv po malých čiastkach pomaly exportovať. Následkami nedostatku tohto enzýmu sú časté kŕče a vetry, nadúvanie, hnačka. Symptómy sú u každého odlišne intenzívne. Pokiaľ si myslíte, že sa vás táto alergia týka, no nemáte istotu, je potrebné vyhľadať lekára a zabrániť zbytočným problémom. Pokiaľ vám bola táto diagnóza potvrdená nasledovné rady pomôžu zmierniť symptómy.

ZISTITE SI PRESNÝ STUPEŇ ALERGIE

U každého pacienta býva odlišný. Najjednoduchším spôsobom ako to zistiť je odstrániť všetky výrobky laktózu obsahujúce a to počas trvania jedného mesiaca. Potom začnite s malými množstvami mlieka a syra a následne pozorujte symptómy na základe ktorých odhadnete aké množstvo mliečnych produktov strávite. 

KONZUMUJTE MALÉ PORCIE

Hoci možno telo neznesie veľký pohár mlieka naraz, no je možné že 1/3 pohára ráno a rovnaké množstvo večer nám nespôsobí ťažkosti. 

NEJEDZTE MLIEČNE VÝROBKY SAMOTNÉ

Ak jete malé množstvo syra či zapíjate pohár mlieka, mali by ste sa aj čiastočne alebo komplexne najesť pretože sa spomalí aj trávenie a symptómy nebudú následne tak markantné.

SKÚSTE JOGURT

Vo väčšine prípadov znášajú ľudia s alergiou na mliečny cukor práve jogurty dobre. Platí to však len pre jogurty s aktívnymi kultúrami. Ak ho teda dobre znášate aj vy, treba ho bezprostredne zaradiť do svojho jedálnička.

RADŠEJ TVRDÝ SYR

Ak ste milovníkom syrov, uprednostnite radšej tvrdé a vyzretejšie druhy. Práve tieto druhy obsahujú nižšie množstvo mliečneho cukru.

NIE HOTOVÝM VÝROBKOM

Mnohé takéto výrobky o ktorých by nikto nikdy nepovedal, obsahujú veľa mliečny cukor. Najlepším riešením je vyhýbať sa konzervám, hlboko zamrazeným a hotovým jedlám. 

KALCIUM Z INĆH ZDROJOV

Ľudia s alergiou na mliečny cukor a hlavne ženy a deti by si mali dávať pozor na pokles významného kalcia v tele. Zelená listová zelenina, kapusta, kvaka, no aj ustrice, sardinky a iné ryby ako aj tofu poskytujú organizmu potrebnú dávku tohto prvku. 

OPATRNE S LIEKMI

Laktóza sa nachádza približne v 20% liekov vyžadujúcich lekársky predpis obsiahnutá ako plniaca látka. Najhoršie je, že laktóza je uvedená medzi neaktívnymi substanciami. 

Ak trpíte tráviacimi ťažkosťami a myslíte, že alergia na laktózu by mohla byť príčinou, vyskúšajte na pár týždňov vylúčiť mliečne produkty zo svojho jedálnička a následne zistíte či sa vám uľaví. Ak nezistíte nijaké zlepšenie, je pravdepodobne najvyšší čas navštíviť lekára. Môže byť n príčine iné ochorenie spojené s trávením a tráviacimi orgánmi.