Avokádo


Stále viac známe chutné a zdravé tropické ovocie, ktoré má vysoký obsah kvalitných mastných kyselín. Malo by byť súčasťou nášho bežného jedálneho lístka. Okrem iného nám poskytuje aj  zvláštny druh cukru, ktorý chronicky unaveným ľuďom dodáva vitalitu a obéznejším zasa pomáha zbaviť sa prebytočných kilogramov.

ÚČINNÉ LÁTKY

Spomedzi všetkých druhov ovocia má najvyšší obsah prírodných tukov – asi 10 až 15 percent. Tri štvrtiny tohto objemu pripadajú na polynenasýtené mastné kyseliny. Avokádo je teda ideálnou potravinou pre všetkých, ktorí musia alebo chcú vynechať zo stravy živočíšne tuky. 

Vďaka vysokej koncentrácii manoheptulózy, špeciálneho druhu sacharidu, má avokádo výrazné liečivé účinky. Jeho konzumáciou sa hladina cukru v krvi znižuje. Dochádza tak k lepšiemu zásobeniu nervových a mozgových buniek, ktoré potrebujú prívod energie výhradne z glukózy – človek sa cíti svieži, vitálny a duševne výkonný. 

Ľudia s nadváhou majú často zvýšenú hladinu inzulínu. Tento hormón blokuje spaľovanie tukových zásob. Účinné látky v avokáde obsiahnuté tomu zamedzujú znižovaním hladiny inzulínu a tukové zásoby v tele sa ľahšie rozpúšťajú. Okrem toho toto ovocie má aj vyvážené zloženie bielkovín, vitamínov a minerálnych látok. Významný je aj obsah medi, nevyhnutnej na tvorbu črevných krviniek, ako aj obsah dodatočného množstva lecitínu pôsobiaceho blahodárne na nervový systém. 

LIEČIVÉ ÚČINKY

  • pomáha znižovať hmotnosť
  • povzbudzuje duševnú činnosť, sviežosť a koncentrovanie
  • zmierňuje menštruačné ťažkosti
  • podporuje tvorbu žalúdočnej kyseliny pre lepšie spracovanie bielkovín
  • je ideálnym zdrojom bielkovín pre dojčiace matky

NÁKUP

Je dostupné v obchodných reťazcoch po celý rok. Plody s v závislosti od odrody svetlozelenej až čiernozelenej farby. Tvrdšie plody dozrejú aj doma. Na konzumáciu sú najvhodnejšie také, ktoré sú pri stlačení ľahko poddajné. Treba ich však urýchlene skonzumovať, pretože sa rýchlo kazia. Avokádo je vynikajúce do šalátov, predjedál či ako nátierka, základ do studených ako aj teplých polievok. Polovice avokáda chutia výborne plnené s pikantnými omáčkami či zalievame octovým nálevom. Konzumuje sa ako surové, tak aj zapečené. 

AVOKÁDO V KOZMETIKE

Pravidelná konzumácia a občasné masky z roztlačenej dužiny majú výborný účinok na našu pleť. Vitamín E zvnútra stimuluje tkanivo a chráni ho pred voľnými radikálmi. Mastná maska z avokáda je skvelá na suchú a šupinatú pleť. Keď sa zmyje, akoby sa stal zázrak – naša pleť je opäť hebká a hladká.

Avokádo urobí radosť aj milovníkom pestovania kvetín, pretože je to nenáročná izbová rastlina. Kôstku vložíme do pohára s vodou a postavíme ho na parapet či do zimnej záhrady. Vodu pravidelne vymieňame. Po istom čase z kôstky vyjde výhonok. Následne kôstku môžeme vložiť do kvetináča s hlinou, kde pustí korienky. Umiestnime na svetlé miesto a onedlho vyrastie až po strop.