Faryngitída


Teda zápal hltana predstavuje jednu z najčastejších príčin návštevy praktického lekára. Spôsobujú ju baktérie a vírusy, prejav je bolestivý a objavujú sa ťažkosti pri hltaní. Bakteriálna faryngitída, napr. streptokoková, má ťažší priebeh ako vírusová, často ju sprevádza hnisavý výtok, horúčka a opuchnuté lymfatické uzliny. Neliečená infekcia sa môže rozšíriť na vnútorné orgány a môže viesť k mnohým ďalším vážnym problémom a zvyčajne je potrebná antibiotická liečba. No existujú rôzne bylinné lieky, ktoré síce nemôžu úplne nahradiť tradičnú medicínu, ale stále majú schopnosť uľaviť od príznakov a urýchliť liečbu bez akýchkoľvek vedľajších účinkov.

PRÍZNAKY

  • bolesť, zápal a opuch hltana v časti krku, ktorý spája ústnu dutinu a pažerák   
  • zachrípnutie
  • horúčka, opuch lymfatických uzlín a hnisavý výtok z krku
  • upchatý suchý nos

PREVENCIA

Vírusové a bakteriálne faryngitídy sú veľmi nákazlivé. Dôkladne si umývajte ruky, používajte jednorazové vreckovky. Nedeľte sa s nikým o pohár, nepoužívajte cudzí príbor, dbajte na hygienické pravidlá. Doma, hlavne v zime keď sa kúri, je dobré vzduch zvlhčovať. Ďalším opatrením je dôkladná liečba všetkých akútnych infekcií dýchacích ciest. Ďalej je žiaduce vylúčiť alebo aspoň obmedziť na minimum pitie liehovín a fajčenie. Je potrebné si uvedomiť, že chronická faryngitída je ochorenie, ktoré sa nedá úplne vyliečiť. Jednoduchšie je preto jej prechádzať ako sa potom trápiť s jej dlhodobým priebehom.

AKO SI POMÔCT

Teplá slaná voda je najjednoduchší spôsob, ako sa vysporiadať s bolesťou spôsobenou streptokokovou faryngitídou. Ako kloktadlo poskytuje upokojujúci účinok a pomôže zabiť baktérie, ktoré vedú k infekcii.

Harmančekový čaj má dobré analgetické vlastnosti, ktoré môžu poskytnúť rýchlu úľavu pre bolesti v krku.

Šalvia znižuje zápal a chráni mäkké tkanivá v hrdle. Urobte si šťavu z lístkov šalvie alebo jednoducho žuvajte listy pre úľavu od bolesti.

Jablčný ocot je jedným z najúčinnejších prírodných riešení pre zápal v hrdle. Pomáha v boji proti infekcii vďaka silným antibakteriálnym vlastnostiam.

Škorica obsahuje protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti, vďaka ktorým poskytuje úľavu od mnohých infekcií. Urobte si preto čaj so škoricou a medom.

Cesnak je vďaka svojim antibiotickým, antibakteriálnym a protizápalovým vlastnostiam tiež populárny pre liečbu mnohých infekcií. Vitamín C a vitamín B6 tiež podporujú proces zotavenia.

DIAGNOSTIKA

Skúsený lekár akútnu faryngitídu rozozná aj bez laboratórnych vyšetrení, stačí mu pozrieť sa do hrdla a vypočuť si údaje, ktoré mu o ochorení a vašom zdravotnom stave poskytnete. V niektorých prípadoch môže vykonať doplnkové vyšetrenia, napríklad krvné odbery či výtery z hrdla. Pri pochybnostiach či nezvyčajnom priebehu vás môže odoslať na vyšetrenie k špecialistovi – otorinolaryngológovi (ORL).

LIEČBA

Jej základom je pokojový režim, ktorý je prospešný ako pre pacienta, tak aj pre ostatných,  pretože infekcia sa medzi ľuďmi veľmi ľahko šíri. Z ďalších režimových opatrení sa používajú potné kúry, obklady na krk a vitamín C. K dezinfekcii sliznice a k zníženiu subjektívnych ťažkostí sa používajú kloktadlá, spreje alebo v ústach rozpustné dezinfekčné tabletky. Účinná je aj vyššie uvedená domáca pomoc od pitia čajov až po kloktanie slanou vodou.