Ako posilniť pečeň


Je najväčšou žľazou s vonkajším vylučovaním ľudského tela, ako aj jediným orgánom, ktorý sa po poškodení dokáže obnoviť a dorásť do pôvodnej veľkosti. Svojou činnosťou pomáha tvoriť a riadiť telo. Pečeň funguje nielen ako filter, ale aj ako chemická továreň, ktorá spracúva všetky látky zachytené v krvi. Má úžasnú schopnosť regenerácie. Upravuje hladinu cholesterolu, vytvára bielkoviny, ktoré pomáhajú absorbovať tuky a niektoré vitamíny. Hospodári s energiou, ukladá cukor a reguluje hladiny hormónov.

Pečeň je najťažšie pracujúcim orgánom nášho tela – denne vykonáva viac ako 500 funkcii, napríklad:

  • je zásobárňou krvi, železa a živín
  • vytvára žlč
  • vedie imunitné reakcie
  • zodpovedá za metabolizmus cukrov, tukov a bielkovín
  • tvorí teplo – zúčastňuje sa na termoregulácii

Typy na posilnenie

  • maximálne obmedzenie kávy, čierneho čaju, cigariet a bezpodmienečne vylúčenie alkoholu. Pitný režim prísne dodržiavajte. Dbajte na prísun čistej vody, ktorá sa môže doplniť aj  citrónovou šťavou. Pitím vody odplavujeme z tela toxíny a odpad, preto je dobrou voľbou aj pre zdravie pečene. Zaviesť môžete aj čerstvé ovocné a zeleninové šťavy riedené vodou
  • pri zdravotných problémoch spájaných s pečeňou sa vyhnite aj červenému mäsu, údeninám, vajciam, tukom, margarínom a bielemu pečivu, ktoré zaťažujú trávenie a následne aj pečeň.
  • potraviny, ktoré pomáhajú očistiť pečeň musia byť ľahko stráviteľné a nemali by nafukovať
  • čo sa tepelnej úpravy týka preferuje sa dusenie, varenie na pare
  • konzumovať jedlo je nutné minimálne päťkrát za deň v malých dávkach, nie neskôr ako tri hodiny pred spaním
  • zelenina – predovšetkým surová, na pare pripravená či blanšírovaná. Červená repa, uhorky, pór, reďkovka, mrkva, šalát, listy cesnaku medvedieho, brokolica, zázvor a chren. Cibuľa, cesnak, šalotka a artičoky sú bohaté na síru, ktorá podporuje činnosť pečene a to v mnohých smeroch. Kel, ružičková kapusta, kapusta obsahujú vysoký obsah síry, ktorá je potrebná pri detoxikačnom procese pečene.
  • ovocie – jablká, kivi, citróny, grepy, jahody, čučoriedky, maliny a brusnice sú  zázračné potraviny, ktoré obsahujú fytochemikálie, antioxidanty, ktoré telo chránia pred voľnými radikálmi a stresom.
  • ľahké mäso – konzumáciu by sme pri ochoreniach spojenými s pečeňou mali obmedziť na maximálne štyrikrát týždenne. Ryby, ako losos, sardinky a ančovičky sú dobrým zdrojom bielkovín a omega-3 mastných kyselín. Vhodné je aj morčacie, teľacie mäso a králik.
  • zdravé tuky – semiačka, hlavne ľanové, tekvicové a chia, olivový, repkový, tekvicový olej a orechy sú skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín, ale rovnako sa podieľajú na znižovaní nebezpečných hladín tuku v krvi.
  • koreniny – škorica, zázvor, kardamón, kmín, kajanské korenie a kurkuma obsahujú látky, ktoré udržujú vašu pečeň v dobrej kondícií. Podporujú trávenie, imunitu, stimulujú krvný obeh a rovnako kontrolujú cholesterol a obsahujú antioxidanty.
  • prebiotiká – nestráviteľná vláknina, ktoré je dobrá pre črevnú flóru, tým nezaťažuje trávenie a teda ani pečeň, teda podporujú naše zdravie. Nachádzajú sa v špargli, póre, hlúbovej zelenine a v čakanke, púpave, repe a artičoku.

Prvé signály ochorenia pečene si pacient zväčša nevšimne – únava, lámajúce nechty, zmeny chuti do jedla, svrbiaca pokožka plynatosť, kŕče, opuchy nôh, bolesti kolien. Neskôr sa ochorenie prejavuje iba ako tupý, nebolestivý tlak pod pravým rebrovým oblúkom, ktorý sa môžeme pociťovať po jedle alebo po fyzickej námahe. Dajú sa však zachytiť pri vyšetrení krvi alebo sonografiou pečene. Medzi najčastejšie príčiny poškodenia pečene patrí alkohol, ktorý zapríčiňuje jej tvrdnutie. Rovnaké poškodenie ale môže spôsobiť aj nealkoholová tuková choroba pečene. Spôsobuje najskôr zápal, následne dochádza k tvrdnutiu ako pri alkohole. Obrovská regeneračná schopnosť však dáva šancu na vyliečenie (ľahký zápal, steatóza, začiatok fibrózy) zmenou životného štýlu, stravovania a zvýšením fyzickej aktivity. Ak toto nepomôže, nasleduje stanovenie liečebného postupu a užívanie liekov.