Udržte si dobrú pamäť.


 Ak disponujete s fotografickou pamäťou patríte k tým pár šťastlivcom, ktorí sa pozrú na stránku knihy a ihneď si ju zapamätajú. Bežný ľudský mozog každý deň prijíma toľko informácií, že väčšine z nás robí problém si všetko zapamätať. Našu pamäť však prekvapujúco ovplyvňuje jedlo.

Každý má občas výpadky pamäti – pričom to ešte vôbec neznamená, že by nám prestával dobre fungovať mozog. Nároky, ktorým v každodennom živote musíme čeliť, môžu zaťažiť našu schopnosť sústrediť sa. Takéto okamihy roztržitosti nás nemusia vôbec znepokojovať sú zanedbateľné – s pribúdajúcim vekom nemusí naša pamäť slabnúť.

V strednom veku má spravidla človek lepšiu pamäť ako v detstve. Predsa však od vyššieho stredného veku máva ťažkosti s pamäťou mnoho ľudí – to najmä s tou krátkodobou. Moderný spôsob života nás núti pamätať si celý rad detailov a zaťažuje nimi najmä našu krátkodobú pamäť.na toto majú presný názov odborníci – ide o kognitívny útlm, ktorý súvisí s vekom. Príznakmi sú horšie sústredenie, slabnúca pamäť a zhoršené jazykové schopnosti.

Väčšina ľudí by si rada zlepšila pamäť bez ohľadu na vek. Výrazne pomáha dostatočné zásobovanie mozgu krvou a kyslíkom. Kľúčovou úlohou je vyrovnaná hladina cukru, pretože mozgové bunky potrebujú glukózu – tu sa kladie veľký dôraz na to čo zjeme na raňajky. Nedostatok glukózy vedie k zmätenému správaniu a zábudlivosti. Konzumácia nerafinovaných sacharidov, ktoré nájdeme v celozrnnom chlebe a cestovinách pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Trávenie týchto pokrmov prebieha pomaly a glukóza sa uvoľňuje priebežne.

Kvalitná a pestrá strava zabezpečí výživu mozgu zo všetkého najlepšie. Niektoré potraviny majú dokonca jedinečnú schopnosť priviesť do mozgu živiny, ktoré pamäť posilnia (čučoriedky, jahody, špenát). Medzi ďalšie prospešné potraviny patria ovocie a zelenina – slivky, černice, brokolica, kel, cvikla, cesnak.

Dôležitú úlohu zohráva železo – zásobuje mozog kyslíkom, ktorý sa viaže na hemoglobín. Nedostatok železa sa prejavuje na schopnosti si pamätať rôzne údaje. Medzi potraviny s vysokým obsahom železa patrí : pečeň, červené mäso, orechy, semiačka, sušené slivky, figy, marhule, celozrnný chlieb, strukoviny a zelené druhy zeleniny.

Správna pamäť vám pomôže si udržať dobrú pamäť, ale ak pridáte aj zdravý životný štýl, pozitíva sa znásobia. Cvičenie a pohyb je jedna z ciest, ako si posilniť nie len telo, ale i pamäť. Pri fyzickej aktivite sa zvyšuje prísun okysličenej krvi a živín do mozgu. Veľký význam majú aj duševné cvičenia: čítanie, štúdium cudzieho jazyk a ďalšie podobné aktivity výborne stimulujú myseľ. Naopak alkohol a cigarety mozgu berú energiu, pretože ničia mozgové bunky. Treba spomenúť aj nedostatok spánku, ktorý ovplyvňuje celkové sústredenie.

Typy na udržanie pamäte v kondícií:

VYBAVUJTE SI SPOMIENKY : prezerajte albumy – spomínajte. Najlepšie bude ak sa dáte do písania pamätí.

KRÍŽOVKY A SLOVNÉ HRAČKY : samotné lúštenie, alebo riešenie hlavolamov, kartové hry výborne precvičia mozog.

NEUSTÁLE OBJAVUJTE : usilujte sa každý deň dopátrať k novým poznatkom, vedomostiam, informáciám, usilujte sa naučiť niečo nové.

HLBOKÁ RELAXÁCIA : stres má na pamäť negatívny vplyv, osvojte si techniky vďaka ktorým sa upokojíte (dychové cvičenia, meditácia, joga)

Ten najvyšší čas vyzvať priateľov na partičku kanasty! No nezabudnite ich pohostiť nejakou zdravou a chutnou delikatesou, ktorú určite spoločne oceníte.