Odľahčenie organizmu


Obdobie zimy a vianočných sviatkov býva spojené aj s bohatším hodovaním, kedy zvykneme dodržiavať tradície a na našich stoloch nechýbajú skvelé obľúbené pokrmy, ako aj pár pohárikov alkoholu navyše, čo je ale pre naše telo veľmi zaťažujúce. Varovné signály, ktoré vysiela preťažený organizmus (bolesti hlavy, zápcha alebo hnačka, zlá pleť a vlasy, alergie) by sme nemali prehliadať. Naše vnútornosti sú v dôsledku zlej životosprávy preťažené, často sme ospalí, rýchlo sa unavíme, trpíme bolesťami hlavy či kĺbov. Tieto prejavy sú prejavom takzvanej spätnej intoxikácie – otravy. Je dôležité pochopiť, že pri očiste nejde o jednorazový akt, ale dlhšie trvajúci proces, ktorý je nutné prispôsobiť osobnej kondícii, životnému štýlu, možnostiam a skúsenostiam. Pre posilnenie efektu odľahčenia je dobré súčasne podporiť metabolizmus a lymfatický systém dostatkom pohybu. K odporúčaným ľahším aeróbnym aktivitám patrí napríklad svižná prechádzka ako napríklad joga či pilates. Správne vykonaná očistná kúra je veľkým prínosom nielen pre telo, ale aj pre psychiku. Uľaví črevám, pečeni, cievam, budeme sa cítiť oddýchnuto, plní energie a zároveň ľahko.

Zdravá očista

  • Pokiaľ to dovoľuje zdravotný stav pre organizmus je priaznivý pôstny deň. Rozumieme ním akékoľvek obmedzenie jedla, či už jeho množstva, alebo vylúčenie ťažko stráviteľných jedál. Vhodné sú ľahké bezmäsité jedlá z obilnín či zo zeleniny. Na prípravu studenej i teplej stravy používajte zásadne rastlinné tuky. Repkový olej je najbohatší na omega-3-mastné kyseliny.
  • Veľké množstvo ovocia a zeleniny v surovom stave. Zeleninu môžeme upravovať na pare alebo krátko variť vo vode. Vylúčiť z potravy pridaný cukor a tiež chemicky spracované potraviny, polotovary. Aj počas chladných mesiacov nájdeme v obchodoch dostatok pestrej zeleniny a ovocia, takže nie je dôvod, aby v zime na našom jedálnom lístku boli najmä ťažké, mastné jedlá.
  • Pitie čistej vody je neoddeliteľnou súčasťou očisty. Doplniť ju možno kvalitným zeleným či bylinným čajom, ktorý ľahko povzbudí organizmus v procese očistenia, alebo špeciálnymi detoxikačnými čajovými zmesami. Začnite hneď ráno pohárom odstátej vody izbovej teploty so šťavou z polovice citróna. Počas dňa vypite aspoň 2,5 litra nesladených tekutín.
  • Vláknina je veľmi dôležitá pre zdravie. Nachádza sa iba v rastlinnej potrave – napríklad v obilninách, strukovinách, orechoch a, samozrejme, v ovocí a zelenine.
  • Pohyb je veľmi dôležitý, ani v zime si ho netreba odopierať. Aj počas chladných mesiacov je veľa možností, ako si dopriať dostatok fyzickej aktivity. Najprirodzenejšia je pre nás chôdza. Dokáže rozhýbať všetky skupiny svalov, aktivuje celý organizmus a nezaťažuje tak podporno-pohybový systém ako niektoré športy. Okrem iných priaznivých účinkov pomáha aj pri poruche hybnosti čreva, ktorá môže viesť k zápche. Pohybom teda bránime aj hromadeniu odpadu v čreve a následnému prenikaniu jedovatých látok do organizmu. Prirodzené je, že pri každej fyzickej námahe sa potíme – práve pot je jeden zo spôsobov vyplavovania toxínov z tela. Pohybovú aktivitu môžeme doplniť aj vypotením v saune.
  • Keď čistíme svoje telo, nezabúdajme ani na stav svojej mysle. Neodmysliteľne totiž patrí k nášmu zdraviu. Postupne sa pokúsme odstraňovať zo svojho života všetko, čo nás trápi a spôsobuje nepokoj či smútok. Viac odpočívajme a radujme sa. Nič organizmus neprečistí lepšie ako výdatný smiech.
  • Svoje telo očistime aj zvonka – nezabúdajme na našu pokožku, ktorej treba na odstránenie odumretých buniek dopriať peeling. Nezáleží či siahneme po overenej značke v drogérii, alebo sa rozhodneme pre domáci recept.

Pri odľahčení organizmu ide o proces odstránenia škodlivých látok z tela, ktoré sa v ňom hromadia pôsobením vonkajších vplyvov, ale aj prostredníctvom alkoholu, fajčenia, či z rôznych potravín a prostriedkov používaných v domácnosti. Skvelé je, ak sa s nami rozhodnú pre tento spôsob aj rodinní príslušníci či priatelia, pretože sa tak máme s kým podeliť o svoje pocity, a tiež budeme motivovaní vytrvať až do konca poctivo dodržiavať jednotlivé, nie spočiatku jednoduché zásady. Výsledok sa síce dostaví neskôr, ale nenásilné opatrenia vedú k tomu, že výsledky budú mať trvalejší charakter. Skôr, než sa pustíme do detoxikácie organizmu, mali by sme sa poradiť s lekárom alebo odborníkom na výživu, aby sme nespravili zbytočné chyby. Nutričný expert navyše pripraví jedálniček na mieru, s prihliadnutím na naše prípadné obmedzenia. Očistná kúra nie je vodná v prípadoch ako sú ochorenia obličiek, cukrovka, poruchy príjmu potravy, tehotenstvo, dojčenie, viróza či vredové ochorenia a rakovina.