Lupiny


Problém trápiaci veľké percento populácie – na pokožke hlavy sa tvoria mastné (alebo aj suché) šupiny. Pôsobia veľmi rušivo, ide aj o vizuálne obmedzenie a postihnuté osoby často trpia pocitmi menejcennosti. Medzi najprirodzenejšiu prevenciu proti lupinám patrí jednoznačne slnko – 30 – 60 minút denne stačí vlasy vystaviť slnečnému žiareniu. Tým sa stimuluje prekrvenie pokožky hlavy, urýchli sa vysúšanie a redukujú sa lupiny. Ak pacient objaví žlté chrastičky, červené škvrny či zapálené vriedky, treba sa poradiť s lekárom. Mohlo by ísť o bakteriálnu alebo hubovú infekciu. 

PRÍČINY

Vyvoláva ich hubová infekcia.  No na príčine môže byť aj nedostatočná imunita vlasovej pokožky. Do úvahy pripadajú aj dedičné faktory a hormonálne poruchy (klimaktérium). Veľký vplyv má aj stres, nedostatočná hygiena, časté či zriedkavé umývanie vlasov, nadmerné užívanie vlasovej kozmetiky a obezita. Aj nesprávne stravovacie návyky oslabujú metabolizmus vlasových buniek. 

SYMPTÓMY

  • svrbenie hlavy
  • drobné alebo naopak, väčšie šupiny
  • zlepené a ovísajúce vlasy
  • vypadávanie vlasov
  • sklon  ekzémom

POZOR NA STRAVOVANIE

Bunky vlasovej pokožky sú mimoriadne citlivé na voľné radikály, ktoré zapríčiňujú oxidáciu a rozklad mastných kyselín v ochrannej membráne buniek. Dôsledkom sú odumreté bielkoviny, ktoré sa odlupujú v podobe šupín. Pre zdravú zredukovanú produkciu mazu je nevyhnutný vitamín B, biotín.  Ak sa zdravo stravujeme a črevná sliznica je v poriadku, biotín sa vytvára v črevnej flóre. Keď sa ale zdravo nestravujeme a konzumujeme hotové pokrmy a jedlá z rýchleho občerstvenia, črevná flóra odumiera a produkcia biotínu sa znižuje. Zelenina s vysokým obsahom glycidov regeneruje črevnú flóru a zabezpečuje zvýšenú produkciu prirodzeného vitamínu H (biotínu). Najlepšie sú zemiaky, kapusta, kaleráb, strukoviny, repa zeler, reďkovka, špargľa, cibuľa, baklažány a uhorky. Stopový prvok selén je hlavnou imunitnou látkou pokožky hlavy. Nájdeme ho v špargli, cesnaku, repe, reďkovke, hľuzovej zelenine a v hubách. Vitamín E chráni mazové bunky na pokožke hlavy pred oxidáciou (a tvorbou šupín). Tento vitamín sa nachádza v sójových produktoch, olivách, kukurici, fazuli, vo všetkých semenách, jadierkach a rastlinných olejoch.

MYKÓZA?

Pleseň, ktorá najčastejšie vyvoláva šupiny , sa nazýva pytirospórum. Kozmetické prípravky n ňu neúčinkujú, preto treba vyhľadať lekára. Ak by sme príliš dlho čakali, môže šupinatosť prerásť až do zápalu kože, vlasy s lámu a vypadávajú. Pleseň je dlhotrvajúce ochorenie, liečba medicínskym šampónom trvá minimálne 2 mesiace. Kožný lekár na potvrdenie diagnózy musí odobrať vzorku a podrobiť ju laboratórnemu vyšetreniu.

LIEČBA

Výživa musí byť bohatá na účinné látky, ktoré stimulujú imunitu a metabolizmus vlasovej pokožky. Odporúčajú sa medicínske šampóny s pH zodpovedajúcim kyslosti pokožky hlavy. Umývaniu vlasov treba venovať väčšiu pozornosť, vhodná je masáž hlavy.