Kyslá kapusta ako všeliek


Patrí k najzdravším potravinám a za jej objav môžeme vďačiť Číňanom. V tomto období začína jej sezóna a práve preto nás jej účinky dokážu chrániť pred ochoreniami až do jari. Je obľúbenou prílohou rôznych druhov mäsa, pretože neutralizuje vysoký obsah tukov. 

Obsahuje veľké množstvo vitamínu B12, ktorý zvyšuje stresovú odolnosť, podieľa sa na správnej činnosti mozgu a nervov, metabolizme bielkovín, tvorbe červených krviniek, raste buniek a kostí. Vďaka množstvu kyseliny pantoténovej má aj kozmetické účinky, prispieva kráse vlasov. Obsah vitamínu C je vyšší ako v citrónovej šťave. Skupinu vitamínu A zastupuje beta-karotén, ktorý hrá významnú rolu pri ochrane pokožky pred poškodením pri nadmernom opaľovaní. No neabsenujú ani vitamíny E a K. Ďalej je v nej zastúpené železo, fosfor, flór, horčík či draslík. Okrem toho ide o jedno z najlepších prírodných probiotík, pretože obsahuje laktobacily. Zároveň je kyslá kapusta ešte aj antioxidantom a požieračom tuku. Pre všetky svoje blahodarné účinky sa už pradávno zaradila na prvé priečky najzdravších potravín vôbec. Dodáva organizmu množstvo hodnotných bioaktívnych látok a dokonale prečistí organizmus od všetkých škodlivín. Pretože je zdrojom vlákniny a tiež požiera tuky, pomáha aj nášmu metabolizmu a látkovej výmene. 

Priaznivý účinok pre naše zdravie:

  • podporuje imunitu, prevencia proti nachladnutiu a chrípke
  • ochraňuje bunky pred voľnými radikálmi
  • chráni telo pred zápalmi a infekciami
  • zlepšuje trávenie, pomáha pri zápche a hemoroidoch
  • šťava z nej pomáha pri žalúdočných vredoch a pálení záhy
  • pôsobí močopudne
  • podporuje tvorbu červených krviniek
  • detoxikuje telo
  • chráni pokožku a spomaľuje starnutie
  • prevencia proti rakovine
  • prevencia proti Alzheimerovej chorobe

Kvasená kapusta patrí spolu so zemiakmi medzi najstaršie trvanlivé potraviny. V minulosti boli spoločne jedinými zdrojmi vitamínu C počas zimy. Jej typickú chuť spôsobuje bakteriálne kvasenie – práve pri tomto procese sa tvorí kyselina mliečna, ktorá dodáva nie len vynikajúcu chuť, ale aj všetky prostriedky priaznivé pre naše zdravie. Dlhoročné vedecké výskumy potvrdili, že kyslá kapusta pozitívne bojuje aj proti rakovinotvorným bunkám či samotným nádorovým ochoreniam. Podporuje aj náš mozog, nervy, tvorbu červených krviniek, rast buniek, funkciu svalov, bojuje proti infekciám a vírusom, má protizápalové a antibiotické účinky, znižuje vysoký krvný tlak a hladinu cukru v krvi.

Ale napriek pozitívam kyslá kapusta nie je vhodná pre každého. Konzumovať by ju nemali ľudia s histamínovou intoleranciou a z dôvodu vyššieho obsahu kuchynskej soli nie je ideálnou potravinou ani pre ľudí s vysokým krvným tlakom. Voda z kyslej kapusty nie je správnou voľbou na každý deň pre ľudí s vysokým krvným tlakom, ochoreniami žlčníka či pankreasu.