Ananás


Z masívnej stonky vyrastajúce plody s charakteristickým šupinatým povrchom. Žltá dužina s nezameniteľnou aromatickou chuťou vyvoláva atmosféru vzdialených exotických krajín a zároveň nesmie chýbať na štedrovečernom stole v každej domácnosti.

MNOHOSTRNNÝ LIEK

Čerstvo vytlačená ananásová šťava sa v prírodnom liečiteľstve využíva horúčkovitých ochoreniach a pri morskej chorobe. V krajinách karibskej oblasti, odkiaľ pochádza toto ovocie, ho považujú za účinné afrodiziakum.

BROMELÍN – ZÁZRAČNÝ ENZÝM

Ide vlastne o kombináciu troch proteolytických enzýmov – bromelínu, ananázy a extranázy. Ananás nám teda môže veľmi účinne pomôcť nutrične využiť bielkoviny v organizme. Okrem toho sa zázračné účinky bromelínu prejavujú aj v tom, že pôsobí proti zrážaniu krvi, a tým zlepšuje prekrvenie organizmu. Znižuje krvný tlak a pomáha odstraňovať usadeniny na vnútorných stenách ciev. Enzým bromelín má aj protizápalové účinky. Znižuje svalové napätie a zablokovaním syntézy niektorých tkanivových hormónov, pôsobí aj proti svalovým kŕčom, ako napríklad menštruačné kŕče.

ÚČINNÉ LÁTKY

Okrem biotínu, vitamínu B12 a vitamínu E poskytuje všetky ostatné vitamíny a 16 rôznych minerálov a stopových prvkov. Za to, že je jedným z najúčinnejších liečiv, vďačí práve vyššie spomínanému bromelínu. Aminokyseliny v ananáse obsiahnuté prenikajú do krvi cez steny čriev. Pri putovaní labyrintom ciev sa ešte obohacujú o množstvo stopových prvkov – meď, železo a zinok. 

LIEČIVÉ ÚČINKY ANANÁSU

  • zvyšuje hladinu bielkovín v celom organizme
  • zlepšuje funkciu podžalúdkovej žľazy
  • odvodňuje organizmus, zmierňuje opuchy
  • pomáha pri črevných poruchách a hnačke
  • zmierňuje prejavy zápalu
  • odstraňuje starecké škvrny

NÁKUP

Jednoznačne siahame iba po zrelých plodoch. Poznáme ich podľa toho, že tvrdé odstávajúce šupiny idú ľahko odtrhnúť. Zelený ananás je nezrelý, tmavé plody sú kvalitnejšie. Toto ovocie je veľmi citlivé, nedá sa dlho skladovať – keď tak na chladnom mieste, nie však v chladničke. 

SPRACOVANIE

Čerstvý ananás nakrájame na kolieska hrubé asi 1cm a potom ostrúhame. Konzumujeme ho nožíkom na ovocie a dezertnou vidličkou, drevitý hlúb nejeme. Ak ho chceme pekne naservírovať môžeme ho rozdeliť pozdĺžne na štvrtiny a hlúb vykrojiť. Kúsky ostrúhame, pokrájame a podávame v úprave podľa vlastnej fantázie.

UPOZORNENIE

Nezrelý ananás obsahuje mimoriadne veľa kyselín, ktoré poškodzujú zubnú sklovinu. Hoci zrelý obsahuje menej kyseliny, osoby trpiace zápalom sliznice žalúdka či dokonca žalúdkovými vredmi by sa mu mali vyhýbať. Ani v tehotenstve sa neodporúča konzumovať ananás ani surovú šťavu.