Ako bojovať s vypadávaním vlasov


Napriek tomu, že sa stále snažíme , aby našich vlasov zostávalo na hrebeni čo najmenej, niečo nie je v poriadku. Krásne a zdravé vlasy sú stáročia považované za symbol ženskosti, takže je úplne prirodzené ak nežnejšie pohlavie cíti istú obavu, keď začnú vypadávať. Čo môže byť príčinou rednutia?

LIEKY

Mnohým ženám ani len nenapadne, že môžu užívať lieky, ktorých zloženie spôsobuje vypadávanie. Účinky chemoterapie, ktorá je pre ne doslova usmrtením, sú dobre známe. Okrem iného sa na našich vlasoch môžu podpísať statíny (lieky znižujúce hladinu lipidov v krvi), lieky na reumu, niektoré druhy antibiotík či antikoncepcia s vysokým obsahom gestagénu. V prípade, že užívame niektorý z uvedených medikamentov, bolo by na mieste sa poradiť s lekárom o inom druhu liečby či o zmene dávkovania.

GÉNY A PSYCHIKA

Rednúce vlasy môžu byť varovným signálom tela aj duše. Môžeme sa momentálne nachádzať v ťažkej životnej etape či duševnom rozpoložení. Každý neduh je ukazovateľom akéhosi nedostatku v organizme, preto by sme sa mali čo najrýchlejšie posnažiť dosiahnuť psychickú pohodu a spokojnosť so životom. 

CHÝBAJÚCE ŽIVINY

Aj v nevyhovujúcej a monotónnej strave môže byť zakorenený dôvod vypadávania. Často v tele chýba železo alebo biotín, kedy nám nie len vlasy, ale aj pleť či nechty zvyknú ukázať, že sa v organizme niečo nevyvíja správne. Škodlivé bývajú aj jednostranné diéty.   

HORMONÁLNA ROVNOVÁHA

Z hľadiska hormónov o rednutí vlasov rozhoduje množstvo faktorov. K rednutiu môže dôjsť vo fázach gravidity, dojčenia a klimaktéria. Pre udržanie hustej koruny krásy je podstatný pomer ženského hormónu estrogénu s mužským hormónom testosterónom. Ak nevládne správna rovnováha, vlasy hojne padajú. Rast ovplyvňuje aj ochorenie štítnej žľazy. V prípade, že príčina vypadávania tkvie v hormonálnej nerovnováhe, hľadajte pomoc u špecialistu.

PRVÁ POMOC PRI PADANÍ VLASOV

Ak denne stratíme viac než 200 hlasov, mali by sme navštíviť dermatológa, ktorý môže predpísať podpornú vlasovú výživu. V mnohých prípadoch môžu byť účinné aj domáce recepty a príroda. Pre podporu rastu sú vhodné žihľava, vajíčka, káva či pivo. Ak sa jedná o nedostatok stopových prvkov, aminokyselín či vitamínu , podporné môžu byť vitamínové a potravinové doplnky, ktoré sú voľno predajné. Rastu prispieva aj vyvážená a pestrá strava, kde by nemali chýbať za stude lisované oleje, koreňová zelenina, semiačka, orechy či strukoviny. Z domácich receptov sa osvedčil oplach na prekrvenie pokožky hlavy z rozmarínu. Ide o jednoduchý a účinný recept, kedy stačí priviesť do varu 0,5 litra vody, kde necháme lúhovať 20 minút vetvičku rozmarínu. Následne vlažnou vodou vlasy opláchneme. Vlasová pokožka sa nám poďakuje a navyše nám ostane krásna aróma.