Ak sú Vaše kĺby opotrebené, máte artrózu


Čo je artróza?

Artróza je chronické degeneratívne ochorenie kĺbov zapríčinené opakovaným opotrebovaním kĺbovej chrupavky, pričom následne dochádza k zmenám v kostnatých kĺbových plochách, rozvoju okrajových osteofytov, deformácii kĺbov a rozvoju miernej synovitídy (zápal vnútrokĺbnej výstelky). Chrupavka je druh spojivového tkaniva, ktorá pokrýva konce kostí a napomáha kĺbom k dokonalému ohybu. Na rozdiel od artritídy, pri ktorej sa bolesti objavujú prevažne v noci, sa bolesti artrózy vyskytujú kontinuálne počas celého dňa a stupňujú sa pri namáhavejšom pohybe. Artróza najviac postihuje kolenný kĺb, bedrovú časť a chrbticu. Niektorí ľudia tiež trpia krčnou artrózou, ktorá spôsobuje bolesť a stuhnutosť krku.  Toto ochorenie koreluje s vekom, pričom sa vyvíja častejšie po 35.roku života a je zjavné u 97 % ľudí nad 60 rokov.

Ako sa artróza tvorí?

Artróza je v skutočnosti opotrebenie chrupavky, ktorá stráca svoju pružnosť a účinnosť pre organizmus. Nadváha, či nedostatok fyzickej aktivity sú dôležité faktory, ktoré prispievajú k jej rozvoju. Náročné opakované pohyby zaťažujú kĺby a tým sa môže spôsobiť abnormálne opotrebovanie chrupavky, ktoré vedie k tomuto ochoreniu. Je zaznamenaných niekoľko prípadov artrózy ako výsledkov monotónnej práce alebo naopak v dôsledku opakovaných pohybov.

Aké sú príznaky?

Príznaky, ktoré sú spojené s artrózou sa však u každého jedného človeka môžu líšiť. Tie najčastejšie sú:

– bolesti v kĺboch pri pohybe (napríklad bolesť v kolene pri chôdzi dole schodmi)

– zvýšená citlivosť okolo postihnutých kĺbov

– znížená  pohyblivosť , flexibilita v oblasti zasiahnutých kĺbov

– nepríjemné pocity v kĺboch pri zmenách teploty

– ľahký tlak vyvíjaný na kĺby, ktorý spôsobujú nepohodlie

– pocit stuhnutosti kĺbov krátko po prebudení, po dobu imobility, avšak táto stuhnutosť netrvá dlhšie ako 30 minút a objaví sa po každom odpočinku alebo obmedzenom pohybe kĺbu

– pocit nestability kĺbu

– tvorba malých kostených ostrohov (osteofytov) na kĺboch

– najmä pri artróze kolena je počuť jemné trhliny

– začervenanie alebo opuch kĺbu, avšak tieto príznaky sú zriedkavé

Prevencia a znižovanie príznakov:

– udržanie si zdravej váhy:

Nadváha prispieva k mechanickému namáhaniu kĺbov a spôsobuje predčasné opotrebovanie a preto udržanie si ideálnej hmotnosti podporuje zdravé kĺby. Redukcia hmotnosti, pokiaľ je odôvodnená, pomôže zmierniť príznaky ochorenia. Prípady artrózy bedrového a kolenného kĺbu sú bežné u ľudí, ktorí trpia obezitou.

– nácvik na pravidelnú fyzickú aktivitu:

Pravidelné cvičenie a posilňovanie fyzickej aktivity je veľmi dôležité pre celkové pevné zdravie, vyživujú a posilňujú sa svaly. Je dôležité zvoliť si taký typ športovej aktivity, ktorá je vhodná a ideálna pre rozsah artrózy. Ak trpíte artrózou kolenného kĺbu, treba sa vyhýbať športom ako je beh, či lyžovanie. A v prípade artrózy, ktorá postihuje bedrovú oblasť, nie je vhodná cykloturistika, golf, či tenis. Avšak vo všetkých prípadoch je skvelým športom plávanie, pri ktorom je zapojené rovnomerne celé telo bez toho, aby to malo priamy negatívny vplyv na vaše kĺby.

– starostlivosť o vaše kĺby:

Ak je to možné, snažte sa vyhnúť opakujúcim sa pohybom, ktoré si vyžadujú špecifické pohyby kĺbov.

Aké sú rizikové faktory vzniku artrózy?

– s pribúdajúcim vekom sa riziko vzniku artrózy zvyšuje

– pohlavie – ženy majú vyššie riziko vzniku tohto ochorenia

– ľudia, ktorí trpia nadváhou alebo obezitou majú vyššie riziko poškodenia kĺbov v dôsledku väčšieho vyvíjaného tlaku na kĺby

– zranenia, infekcia, metabolické poruchy alebo nehoda môžu poškodiť chrupavku a tým sa zvýši riziko vzniku ochorenia

– vrodené chyby kĺbov; riziko rozvoja artrózy u ľudí s vrodenými chybami pohybového aparátu je takmer 8-krát vyššia

–  prípadná deformácia kĺbov, chrupavky môže zvýšiť riziko vzniku artrózy

– ťažká fyzická práca s nadmernou mechanickou námahou kĺbov pri často opakovaných stereotypných pohyboch.

Život s artrózou

Rovnako ako v prípade iných ochorení , včasná diagnóza artrózy je recept na úspešnú liečbu. Pri diagnostikovaní artrózy je dôležité spolupracovať s Vašim lekárom, aby sa mohol nastaviť vyhovujúci liečebný plán. Nadobudnúť ďalšie informácie o možnostiach liečby, fyzikálnej terapii,  o stave, vrátane toho, čo komplikácie vyvoláva, ako ochorenie liečiť a čo robiť, aby sa zabránilo zhoršeniu zdravotného stavu. Početné štúdie preukázali, že informovanosť  pacienta a úroveň jeho intelektu môže pozitívne ovplyvniť prognózu pri liečbe kĺbov.