Počas zimy patria k najdôležitejším zdrojom vitamínu C,  posilňujú náš imunitný systém oslabený nedostatkom slnka a veľkým množstvom vírusov a baktérií, ktoré na nás zo všetkých strán útočia. Nie je žiadnym tajomstvom, že zemiak ako taký je jednou z najhodnotnejších a najkomplexnejších plodín, akú dnes poznáme. Vitamín C je dôležitý nielen pri trávení, ale i pri horúčkach, problémoch s bledou pokožkou či pri depresiách. Ďalej zemiak obsahuje vitamín B6 a B3,  v neposlednom rade aj všetkých 21 aminokyselín, z ktorých sa v našom tele tvoria kompletné proteíny. Sú jedinečným a mimoriadne bohatým zdrojom minerálov a stopových prvkov, ako sú draslík, horčík, zinok, vápnik, fosfor, železo, meď, fluór, sodík, chróm a ďalšie. Obsahujú dokonca špeciálnu kyselinu fenolovú, ktorá pôsobí proti škodlivým baktériám a vírusom. Majú aj vysoký obsah vody – takmer až 80%. Okrem iného sú bohaté na výživové škroby. Vzhľadom k tomu, že zemiaky obsahujú prevažne uhľohydráty, sú ľahko stráviteľné, a teda uľahčujú trávenie. Táto vlastnosť z nich robí dobrú stravu pre deti alebo pre tých, ktorí nedokážu stráviť ťažké jedlo. Majú aj značné množstvo vlákniny, ktorá stimuluje peristaltický pohyb a zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav, čo zabraňuje stavom, ako je zápcha. 

POZITÍVNE ÚČINKY

  • pozitívny vplyv na srdce
  • posilňujú nervovú sústavu
  • regulujú činnosť štítnej žľazy
  • odkysľujú organizmus
  • pomáhajú udržať správnu hladinu cukru v krvi
  • odvodňujú a prečisťujú telo
  • znižujú zápal v organizme
  • pomáhajú znižovať krvný tlak
  • stimulujú transport živín do buniek
  • priaznivo vplývajú na pokožku
  • prispievajú k správnemu fungovaniu pečene

NETRADIČNÉ VYUŽITIE

  • Šťava zo surových zemiakov pomôže neutralizovať žalúdočné kyseliny. Jednoducho ošúpte zemiaky a vytlačte z nich šťavu. Stačí vám jedna menšia šálka denne.
  • Odvar zo zemiakov -v pol litri vody odvarte čisté šupky aspoň zo štyroch zemiakov. Tento nápoj vám pomôže znížiť krvný tlak.
  • Postrúhané zemiaky – surový postrúhaný zemiak môžete prikladať aj na zapálené zranenia, pokožku spálenú od slnka alebo ho môžete zmiešať s olivovým olejom a naniesť na tvár ako masku. Funguje tiež na hemoroidy a niektorí ľudia prikladajú čerstvé plátky aj na unavené oči.
  • Čaj zo šupiek sa odporúča pripravovať z domácich zemiakov. Funguje na pečeňové a žlčníkové ťažkosti.
  • Voda z uvarených zemiakov sa zmieša so šťavou z čerstvých zemiakov a aplikujte na končatiny postihnuté reumou alebo dnou. Prinesie úľavu od bolesti.

Zemiaky kupujeme najlepšie od domácich pestovateľov, pretože pri pestovaní vo veľkom sa do pôdy pridávajú chemikálie na rozloženie zvyškov stoniek a koreňov, vo veľkej miere sa používajú škodlivé insekticídy, pesticídy a herbicídy, ktoré zemiaky do seba nasávajú. Mali by byť pevné, nepoškodené, bez modrín a odrenín. Pozor si treba dávať na nezrelé, respektíve zelené časti zemiakov, pretože obsahujú rastlinný jed solanín, ktorý vyvoláva bolesti hlavy, hrdla, brucha, hnačky, ba aj vážne ochorenia. Obsah zdraviu prospešných látok sa líši od ich odrody, kvality a druhu pôdy, miesta a spôsobu pestovania, čistoty ovzdušia a času zberu. 

Nejaké otázky?

Radi vám pomôžeme!