Je porucha charakterizovaná nedostatočným rozkladom histamínu, ktorý sa hromadí v organizme. Teda dochádza k nepomeru medzi prísunom histamínu a jeho odbúravaním. Nerovnováhu môže spôsobiť viacero faktorov ̶ zvýšený obsah histamínu v potravine, prísun tzv. uvoľňovačov histamínu v strave, prípadne príjem látok, ktoré blokujú činnosť enzýmu diaminooxidázy (DAO). Aktivita enzýmu DAO, ktorý rozkladá histamín, je geneticky podmienená, a u jednotlivých ľudí je rôzna. Kým v detstve a mladosti ho prakticky všetci máme dostatok, u niektorých ľudí aktivita enzýmu vekom klesá. Postihuje 2 – 3 % populácie, prevažne ženy po 40. roku života.
Histamínov á intolerancia (HIT) môže byť spôsobená nasledovne:
• Nadmerným prísunom histamínu v potrave
• Vlastnou nadprodukciou histamínu v organizme
• Poruchou aktivity enzýmu diaminooxidázy (DAO) zodpovedného za odbúravanie histamínu
Príznaky
Sa u každého človeka líšia nielen v množstve, ale aj intenzite a nástupe. U niekoho sa môžu prejaviť vážne ťažkosti, iný nemusí mať žiadne, niekto reaguje ihneď a u niekoho ide o chronické prejavy. Z rýchlo nastupujúcich príznakov sú to najmä: sčervenanie pokožky spojené so svrbením a opuchmi, vyrážky, hnačka, nadúvanie, kŕčové bolesti brucha, pyróza, kašeľ, zahlienenie, nádcha, časté kýchanie, opuch jazyka a pier, zmeny krvného tlaku, poruchy srdcového rytmu, nesústredenie, bolesti hlavy, migréna, psychické poruchy, závraty a vypadávanie vlasov. Z chronických príznakov je to predovšetkým chronická únava až vyčerpanie, nepravidelná a bolestivá menštruácia, panická porucha a nespavosť.
Vhodné potraviny:
- Mlieko a mliečne výrobky: bežné mlieko, smotana, cottage, ricotta, čerstvý smotanový syr
- Ovocie: jablko, hruška, melón, hrozno a mango.
- Zelenina: akákoľvek zelenina rôznych tepelných úprav, ako aj čerstvá a mrazená okrem baklažánu, paradajok a tekvice.
- Chlieb a pečivo: klasický biely chlieb, žemle, rožky, ryžové pečivo, neochutené cereálie, ovsené vločky a burizóny.
- Mäso : rôzne druhy mäsa v čerstvom stave (chladené nie mrazené) okrem kuracieho pripraveného a skonzumovaného v ten istý deň.
- Vajcia : tepelne spracované na spôsob aký obľubujeme.
- Sladidlá : med, krištáľový cukor, práškový cukor, melasa, javorový sirup.
- Tuky a oleje : maslo, rastlinné oleje, bravčová masť a oškvarky.
- Bylinky a koreniny : akékoľvek čerstvé, sušené a rýchlo hlboko zmrazené s výnimkou škorice, anízu, klinčekov, kari korenia a čili.
Príznaky histamínovej intolerancie si netreba mýliť s prejavmi alergie. No ako upozorňujú odborníci, alergia a histamínová intolerancia sa navzájom nevylučujú. Je dokonca dokázané, že pri niektorých formách alergie je histamínová intolerancia pomerne častá a môže sa podieľať na ich horšom priebehu (napr. ekzém, astma).