Bobuľové ovocie

Najlepšie chutí priamo z kríkov, ale v podstate nezáleží, či si ho nazbierate v lese, vypestujete v záhrade alebo kúpite na trhu. Bobule patria k nutrične najbohatším druhom ovocia. Sú plné vlákniny, vitamínov, minerálov a obsahujú tiež množstvo fytochemikálií (polyfenolov, flavonoidov a ďalších). Navyše majú preukázané kardiovaskulárne, protizápalové a antikarcinogénne účinky. Sú skvelou voľbou, ak si sledujete hladinu cukru v krvi – majú totiž nízky glykemický index a obsahujú menej cukru ako iné, porovnateľne sladké druhy ovocia.  Medzi najznámejšie druhy patria:

ARÓNIA

Arónia je ker, ktorého bobule sú priam vitamínovou bombou. Obsahuje množstvo vitamínov ako napríklad vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C a P. Tieto tmavomodré plody majú aj množstvo železa a dôležitých mikroelementov ako sú fluór, mangán, meď, kobalt, molybdén a rôzne iné. Vďaka obsahu jódu môže byť výborným doplnkom u detí, kde hrá svoju úlohu pri rozvoji mozgu či pri prevencii zubného kazu. Takisto môže napomáhať správnemu fungovaniu štítnej žľazy. Je známe, že bobule zlepšujú obeh krvi. Posilňujú krvné cievy a znižujú tak riziko srdcových ochorení. Zrelá arónia obsahuje množstvo fenolov. Tie môžu podporiť hojenie rán, odstraňujú toxické látky z tela, znižujú zápal, zlepšujú elasticitu krvných ciev a zabraňujú ich zaneseniu. 

BRUSNICE

Majú silné močopudné účinky, sú nápomocné pri infekciách a zápaloch močových ciest, preventívne pôsobia aj proti inkontinencii. Pomáhajú aj na zdravé fungovanie srdca a ciev, majú pozitívny preventívny vplyv voči kardiovaskulárnym problémom. Zabudnúť netreba ani na ich účinky v rámci trávenia, podporujú tvorbu žlče a tiež majú vplyv na stolicu. Ďalšou oblasťou je využitie antiseptických účinkov v ústnej dutine. Brusnice totiž pomáhajú napríklad pri paradentóze a pri rôznych infekciách a zápaloch v ústnej dutine. Rovnako tak zabraňujú baktériám usídliť sa v ústnej dutine a sú aj prevenciou proti zubnému povlaku.

ČUČORIEDKY

Majú mimoriadne vysoký obsah karoténov, vlákniny, vitamínu C, vápnika. Obsahujú asi 85% vody a celý pohár obsahuje len 84 kalórií s 15 gramami sacharidov. Čučoriedky sú výborným prostriedkom proti hnačkám a črevným poruchám, zvyšujú vylučovanie môču a pomáhajú pri zápale močového mechúra, znižujú hladinu cholesterolu a krvných tukov, pôsobia preventívne proti infekciám, posilňujú imunitný systém, pomáhajú pri chudnutí, majú antibakteriálne účinky. Sú tým najchutnejším liekom proti stresu. Čím väčšmi sme znepokojení, tým viac čučoriedok by sme mali konzumovať. Účinné látky v čučoriedkach majú silne upokojujúci vplyv na naše nervy.

ČERNICE

Pomáhajú zlepšovať imunitný systém organizmu, kvôli prítomnosti fytoestrogénov, vitamínov a minerálov. Pravidelnou konzumáciou černíc bojujeme proti rôznym patogénom a chráni telo pred infekciami a inými smrteľnými chorobami. Obsahujú dobré množstvo vitamínu K, ktorý pomáha pri normálnej zrážanlivosti krvi, tiež pri prevencii nadmerného krvácania z ľahkých poranení a pomáha pri hojení rán. Černice sú užitočné pre udržanie zdravých očí. Pravidelná konzumácia černíc pomáha chrániť oči pred ultrafialovým žiarením, čo prisudzuje prítomnosť luteínu. 

EGREŠE

Podporujú obranyschopnosť, ochraňujú bunky, sú prevenciou proti vzniku rakoviny, detoxikujú organizmus. Pomáhajú uvoľňovať kyselinu močovú z organizmu, sú prevenciou vzniku dny. Pri vonkajšom použití eliminujú menšie vrásky. Antiseptické a antidepresívne účinky zlepšujú náladu a odstraňujú zápaly z tela.

MALINY

Obsahujú množstvo cenných a zdraviu prospešných látok. Kraľuje medzi nimi vitamín C, známy obranca kvalitného imunitného systému a ochranca pred virózami. Plody obsahujú aj pomerne vysoké množstvo vitamínu A.V lete sa maliny oplatí jesť aj preto, že znižujú výskyt otlakov a rôznych iných častých, no nepríjemných kožných ochorení. Obsiahnutý karotén zase pripraví pokožku na slnečný kúpeľ. A aby sme nezabudli, malé a šťavnaté maliny sa môžu pýšiť aj celým spektrom vitamínov skupiny B, pričom najrozšírenejšie sú vitamín B1, B2 a B6. Maliny obsahujú množstvo minerálov a medzi nimi práve magnézium. Okrem neho v nich nájdeme vápnik, železo, draslík, či fosfor. 

MORUŠE

Plody obsahujú mnoho organických kyselín , ako kyselinu citrónovú aj jablčnú. Z vitamínov v nich nájdeme vitamín C,B,K,A, a E, železo , draslík, horčík aj mangán. Odborníci tvrdia že nielen plody, ale aj listy a kôra zabraňujú starnutiu a pomáhajú pri mnohých chorobách. Používa sa na liečenie infekcií močových ciest, ochorení dýchacích ciest a krku. Lieči sa nimi epilepsia, depresia, nespavosť  a závraty. Ich šťava je dobrá pri kašli, potení aj nadmernom močení. Výplachy  so šťavou zahoja ranky na ďasnách , a množstvo čajov pre diabetikov obsahuje práve morušu čiernu. Nezrelé plody sú vhodné pri hnačke, a naopak prezreté pomôžu so zápchou.

MUCHOVNÍK

Plody muchovníka sú plné zlúčenín akými sú quercetin, delfinidín, maldivin, kyanidín, petunidin a pelargonidin, ktoré sú silnými zložkami, zabraňujúce šíreniu voľných radikálov. Tieto skupiny živín sú najviac známe pre svoje antioxidačné a protizápalové účinky, rovnako ako aj pre ich prínos živých farieb do potravín, ktoré jeme. Obsahuje aj veľké množstvo vitamínov A a C a naozaj veľké množstvo antioxidantov. Vitamín K je dôležitý pre zrážanie krvi, vitamín E pre sexuálne zdravie a zdravú kožu, B vitamíny pre dobrú náladu a vitalitu, železa pri liečbe anémie, vápnika je dôležitý pre pevné kosti, vláknina pre zdravie hrubého čreva propagáciu probiotických baktérii . Horčík a mangán hrajú dôležitú úlohu pre výrobu enzýmov a posilnenie imunity.

RAKYTNÍK

Plody tejto rastliny sú doslova nabité obrovským množstvom vitamínov a biologicky aktívnych látok so široko spektrálnymi účinkami na zdravie človeka. Podľa výsledkov klinických výskumov z posledných rokov je známe, že plody a dužina rakytníka, ich extrakt a šťava ovplyvňujú funkciu žalúdka, sleziny, dvanástnika, tvorbu krvi a sú antimikrobiálne aktívne. Rakytníkový olej posilňuje srdcovo-cievny a významne podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu aj tým, že pomáha udržiavať zdravý stav kože a slizníc. Slizničná imunita je totiž veľmi dôležitá aj pre celkové fungovanie imunity.

RÍBEZLE

Dôležitými zložkami, ktoré podporujú zázračnú silu, sú vitamín C a rutín, ktoré pomáhajú zlepšiť naše zdravie. Okrem nich sú to vitamíny skupiny B, flavóny, draslík, mangán, horčík a železo. Práve vďaka nemu sú skvelé pri tvorbe krviniek a používali sa od nepamäti aj pri chudokrvnosti. Zlepšujú aj činnosť srdca a ciev. Taktiež ovplyvňujú činnosť svalov, zlepšujú našu koordináciu a chránia zrak rovnako ako aj mrkva. Pozitívne pôsobia aj na trávenie, zlepšujú najmä problémy s vyprázdňovaním. Jediné pozor však platí pri ochoreniach žlčníka, pretože ich drobné zrniečka môžu zhoršiť priechodnosť žlčových ciest.

Pre dobré zdravie a prevenciu chorôb je mimoriadne dôležitý denný príjem vitamínov a minerálov. Doplniť si ich môžete aj prostredníctvom bobuľového ovocia, ktoré je nabité antioxidantmi. Ovocie ostane dlhšie čerstvé, ak ho budete skladovať v chladničke a umyjete ho až tesne pred konzumáciou. Tak zabránite jeho premočeniu a splesniveniu. 

Nejaké otázky?

Radi vám pomôžeme!