Konečne nastalo obdobie, kedy sú dni dlhšie, bude nám dopriate viac tepla a slnečných dní, čo následne nabáda azda každého začať práce v záhrade. Tie sú, samozrejme, spojené s výsadbou prvých priesad a neskôr so zberom vlastnej domácej úrody, ktorá nám okrem príjemného pocitu z pestovania, prináša aj priaznivé účinky pre naše zdravie.

CIBUĽA, CIBUĽKA MLADÁ A PÓR

Každá cibuľa, z ktorej nás budú štípať oči, nás chráni pred chorobami, ktorých je viac, ako všetkých jej vrstiev. Cibuľa lieči a ochraňuje srdce aj cievy, má výrazný antioxidačný účinok a potláča zápal a bolesť. Ďalej znižuje zrážanlivosť krvi, bráni rastu nádorových buniek a aktivizuje protirakovinové enzýmy.   Platí tiež, že čím je cibuľa ostrejšia, tým viac ochranných a liečivých produktov má. Červená cibuľa je sladšia, preto sa hodí do jedál aj surová, navyše obsahuje antioxidačné antokyaníny. Pór je jemnejší, pretože ich obsahuje menej, no má rovnako protirakovinové a protisklerotické účinky ako cibuľa či cesnak. Pre blahodarný účinok na organizmus zaraďte aspoň trikrát týždenne do jedálnička.

ŠPARGĽA

Obsahuje chlorofyl a veľa karotenoidov, ktoré si pýtajú naše oči. Špargľa znižuje hladinu v krvi toxického homocysteínu, pretože obsahuje veľa kyseliny listovej. Súčasťou sú tiež vitamín K, draslík a horčík, ktoré držia pokope naše kosti. Vláknina a inulín podporujú správnu hygienu čreva a prítomnosť probiotických batérii. Tepelne by sa táto zelenina mala upraviť len na spôsob al dente.

ŠPENÁT

Sa ako prvá zelenina začala predávať v mrazenej forme. Obsahuje železo, telu dodá riadnu porciu antioxidačných karotenoidov a neoxatín, ktoré bojujú proti rakovinovým bunkám v tele. Viac ako 19 glukoronidov výrazne prispeje k ochrane pred voľnými radikálmi. Navyše: mangán, meď, kyselina listová, horčík či vitamín K. V tele azda neexistuje bunka, ktorá by zo špenátu nemala osoh.

PAŽÍTKA

Jej vňať obsahuje cenné látky ako vitamíny skupiny B, vitamín C, draslík, vápnik, mangán či železo. Pažítka má aj éterické zlúčeniny s obsahom síry, ktoré nájdeme aj v cesnaku či cibuli. Konzumácia nás chráni pred rakovinou pažeráka, žalúdka, hrubého čreva, prsníka a pľúc. Má tiež protisklerotický, protitrombotický dezinfekčný a imunostimulačný účinok. 

PETRŽLENOVÁ VŇAŤ

Zaužívané sypanie nasekanej vňate na pokrmy je skutočne skvelým zvykom v našich končinách, nakoľko obsahuje terpény, ktoré blokujú rast nádorových buniek. Flavonoidy zasa ochraňujú bunky pred pôsobením voľných radikálov, ktoré zapríčiňujú starnutie organizmu. Okrem toho 2 lyžice nasekanej vňate pokryjú dennú potrebu vitamínu K, pričom ako bonus sa pridruží dobrá dávka vápnika, železa a kyseliny listovej.

BAZALKA

Počas jej sezóny ju určite požívajte v čerstvej forme, sušenú si ju vychutnáte počas zimy. Aby ste zachovali najcennejšie látky, pridávajte ju do jedla na záver, ako čerstvú, netepelne spracovanú, vo forme dekorácie. Eugenol z bazalky pôsobí ako protizápalový liek – blokuje aktivitu zápalov. V kombinácii s paradajkou sa jedná o skutočne silnú antioxidačnú zostavu a protirakovinovú zároveň. 

REĎKOVKA

Najbohatšie z hľadiska zloženia je zastúpený vitamín C, kyselina listová a draslík. Avšak táto zelenina je bohatá na éterické oleje a sírnaté zlúčeniny, ktoré podporujú tvorbu žlče a uľahčujú odtok zo žlčníka. Zároveň dokážu aj rozpúšťať hlieny, preto sú skvelým doplnkom pri  liečbe infekčných chorôb dýchacích ciest. Diuretický účinok reďkovky môžeme využiť pri prevencii močových kameňov. Ak ste sa rozhodli pre jarnú očistu tela, táto zelenina nesmie chýbať, pretože podporí detoxikačnú činnosť pečene.

HRÁŠOK

Je to potravina pre naše oči a kosti. Okrem toho obsahuje ľahko stráviteľné bielkoviny, vhodné na rekonvalescenciu po operáciách, veľa vlákniny a vitamínov skupiny B, mangánu, vitamín C, zinok a železo. Najlepší spôsob, ako v ňom uchovať všetky tieto látky je len krátke povarenie, resp. podusenie, aby nestratil svoju farbu.

MEDVEDÍ CESNAK

Zbierajte listy, nie kvety. Obsahuje vitamín C, alicín, selén či vitamín B. Je to prírodné antibiotikum, má antioxidačné, protisklerotické či hypnotické účinky. V posledných rokoch sa stal skutočným hitom v kuchyni, avšak pozor na dlhú tepelnú úpravu. Aby ste maximálne využili jeho silu, listy krátko poduste, no najlepšie urobíte ak ich zužitkujete surové. Sušením listov sa stráca aróma. Opatrne pri jeho zbere, často sa stáva, že sa pletie s konvalinkou.

Jar nám poskytuje nespočetné množstvo chutnej a čerstvej zeleniny. Stačí si len vybrať svoju obľúbenú a zaradiť ju do svojho jedálnička ako najčastejšie sa len dá. 

Nejaké otázky?

Radi vám pomôžeme!