Jednotvárna a nevyvážená strava spôsobuje, že v súčasnosti čoraz viac populácie  trpí týmto závažným ochorením, ktoré je spúšťačom iných závažných ochorení. Obezita vzniká nerovnováhou medzi prijatou a vydanou energetickou hodnotou.  V organizme sa potom začnú ukladať nadmerné zásoby tuku, a to predovšetkým v oblasti brucha, stehien, bokov a zadku. Okrem nesprávneho stravovania a nedostatku pohybu býva zriedka príčinou aj genetická predispozícia. 

NEBEZPEČENSTVO STRIEHNE UŽ PRI PREŽÚVANÍ

Produkty z bielej múky (cestoviny, biely chlieb, pizza), mastné jedlá (hamburgery, hranolčeky) a sladkosti už pri prežúvaní stimulujú aktivitu enzýmov, ktoré ukladajú tuky a v kritických oblastiach vytvárajú tukové zásoby – tzv. vankúšiky. Dochádza k intenzívnemu transportu tuku z čriev do krvi a pečene a odtiaľ do tukových buniek. Pri konzumácii jedál je teda potrebné prežúvať pomaly a niekoľkokrát. Takto nášmu organizmu uľahčujeme trávenie, zároveň stimulujeme metabolizmus, nakoľko pokrm sa strávi rýchlejšie a bez veľkej námahy. Rovnako pri pomalom prežúvaní dostane náš mozog signál, že prijímame potravu a pocit hladu sa dostaví neskôr. 

SKLON K TUČNOTE?

Obézni ľudia majú už okolo dvadsiateho roku života triapolkrát viac tukových buniek ako štíhli ľudia. Najväčší problém spočíva v tom, že tukové bunky takmer bez obmedzenia  prijímajú triglyceridy (tukové molekuly) a pritom zväčšujú svoj objem. 

AKO SI POMÔCŤ?

Najaktuálnejšie poznatky v oblasti dietológie dokazujú, že nie tuky spôsobujú tučnotu, ale bielkoviny spôsobujú štíhlosť a pevné zdravie. Riešenie problémov s telesnou hmotnosťou a následne aj zhoršeným zdravotným stavom sa musí uberať smerom k lepšiemu zužitkovaniu bielkovín v metabolickom procese. Veľmi účinnou pomôckou sú prírodné lecitíny, ktoré sa v hojnom počte nachádzajú v sóji a vo všetkých sójových produktoch (tofu). Ďalej vysoký obsah lecitínu majú aj všetky semienka, zrniečka a klíčky. Ak nás teda vo večerných hodinách prepadne hlad, tak vhodné je i vybrať napríklad slnečnicové semienka.  Obsiahnuté vitamíny skupiny B výrazne zvyšujú produkciu žalúdočnej kyseliny, a tým sa zvyšuje optimálne využitie bielkovín. Vhodné je dopĺňanie vitamínu C (každé čerstvé ovocie), ktorý okrem iného zabezpečuje zvýšenú aktivitu hormónov štítnej žľazy.

TERAPIA

Zabudnite na zázračné diéty, ktoré sľubujú výsledky za pár dní. Znižovanie hmotnosti musí prebiehať vždy v nasledovných fázach:

  • Tuk sa musí dostať von z tukových buniek. Jediný faktor, ktorý to môže zabezpečiť sú hormóny obsiahnuté v bielkovinách.
  • Tukové molekuly kolujúce v krvi sa musia dostať do mitochondrii, ktoré spaľujú energiu v organizme. Tento proces zabezpečuje bielkovinová látka karnitín.
  • Tukové molekuly sa v mitochondriách musia spáliť. Jedným z najdôležitejších faktorov pri tomto procese je hormón štítnej žľazy tyroxín. 

Počet tukových buniek v organizme predurčujú genetické faktory a stravovacie návyky už v rannom detstve. Mali by sme čo najskôr ako nás, tak hlavne deti naučiť zdravo sa stravovať. 

Nejaké otázky?

Radi vám pomôžeme!