Nazývaný aj kyselina nikotínová je vlastne vitamín B3. Rovnako, ako všetky ostatné vitamíny skupiny B, pomáha niacín získavať energiu z prijatej potravy, pretože ovplyvňuje činnosť enzýmov a umožňuje im plniť svoju funkciu. Navyše hrá určitú úlohu v bunkovej signalizácii a podieľa sa aj na tvorbe a opravách DNA. Pôsobí aj ako antioxidant. Medzi hlavné prejavy nedostatku patrí únava, zmätenosť, bolesť hlavy, depresie a hnačka. Je však potrebné povedať, že nedostatok niacínu je v západných krajinách veľmi vzácny. Závažný nedostatok niacínu alebo pelagra, sa vyskytuje len v krajinách tretieho sveta, kde chýba dostatočná variabilita stravovania. 

FUNKCIE

  • hrá kľúčovú úlohu vo všetkých aspektoch nášho metabolizmu, vrátane delenia a rastu buniek a uvoľňovania energie z molekúl sacharidov, tukov a bielkovín
  • je súčasťou alebo kofaktorom viac ako 200 rôznych ľudských enzýmov
  • je dôležitý v celom metabolizme sacharidov, bielkovín aj tukov
  • podporuje funkcie a optimálne fungovanie kože, nervového, srdcovo-cievneho tráviaceho systému

ZDROJE V POTRAVINÁCH

Vitamín B3 sa nachádza v pomerne veľa potravinách. Väčšina z nich však obsahuje iba jeho malé množstvo. Najbohatším zdrojom niacínu sú práve tieto potraviny:

  • mäso (najmä pečienka a hydina)
  • ryby(tuniak, losos)
  • orechy
  • strukoviny
  • šampiňóny
  • vajcia
  • pivovarské kvasnice a pekárenské droždie
  • celozrnná a tmavá múka
  • slnečnicové a sezamové semienka
  • zemiaky
  • avokádo

Bohatým zdrojom na vitamín B3 sú aj vitamínmi a minerálmi obohatené obilninové výrobky nazývajúce sa aj fortifikované potraviny. Tepelná úprava potravín má vplyv na ich obsah niacínu. Najlepšia je preto krátka tepelná úprava ako napríklad blanšírovanie (pri zelenine), dusenie či krátke opečenie na troche vhodného kvalitného oleja. Ak si robíte hrianky, dbajte na to, aby ste ich nespálili a opečte ich len trošku – zachováte si v nich viac B vitamínov a zabránite zbytočnému vytvoreniu karcinogénnych látok.

TERAPEUTICKÉ VYUŽITIE

Vysoké dávky niacínu (min. 500 mg denne) sa využívajú v liečbe hyperlipidémie: pomáha totiž účinne znižovať hladinu triacylglycerolov ako aj „zlého“ cholesterolu a naopak zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu (až o 35 %). Jeho užívanie v týchto terapeutických dávkach by malo byť pod dozorom lekára, kvôli riziku nesprávneho nastavenia alebo možným závažným vedľajším účinkom.

V niektorých krajinách sa niacín používa ako aditívum k zlepšovaniu farby mletého mäsa. Niacín totiž reaguje s hemoglobínom a myoglobínom za vzniku farebného komplexu. V Európe nie je používanie niacínu k takémuto účelu dovolené. Vitamín B3 je rozpustný vo vode, v organizme sa neukladá a je vylučovaný močom. Za normálnych okolností predávkovanie nie je možné. Pri veľkej spotrebe vitamínových doplnkov alebo pri konzumácii mäsa, ktoré bolo nafarbené niacínom sa môžu prejaviť príznaky sčervenania, svrbenie, bolesti brucha alebo zníženie krvného tlaku.

Nejaké otázky?

Radi vám pomôžeme!