Nedarí sa vám zhodiť nechcené kilogramy aj napriek obmedzovaniu sa v jedle a intenzívnom športovaní? Za nedostatočným metabolizmom sa môžu skrývať nie len tráviace ťažkosti, ale i hormonálna disharmónia, najmä znížená činnosť štítnej žľazy, ktorá výrazne ovplyvňuje metabolické procesy v tele. V prípade jej nedostatočného fungovania, môžeme ozaj dodržiavať striktne akékoľvek diéty, no efekt nebude viditeľný. Okrem potrebnej úpravy hormonálnej činnosti sa sústreďme  na šetriacu stravu uľahčujúcu tráviace procesy, zároveň podporujúcu rýchly metabolizmus. Najvhodnejšia je makrobiotická strava – veľa tepelne upravenej zeleniny, strukovín, obilnín, špeciálne zahrievacie korenia ako napríklad kari, škorica, klinčeky, kurkuma a podobne, ďalej nalíčené zrná a všetky druhy morských rias. Zo stravy treba zásadne vynechať výrobky živočíšnych bielkovín, hlavne mäso a mlieko.

VHODNÉ POTRAVINY PRE ŠTART METABOLICKÝCH PROCESOV

Morské riasy

Dokážu na seba viazať ťažké kovy a rádioaktívne zlúčeniny, ktoré vylučujú von z tela. Tým harmonizujú hlavne hormonálny systém so štítnou žľazou, ktorý je najviac zaťažený spomínanými toxínmi. navyše riasy dodávajú telu jód, ktorý podporuje správne fungovanie štítnej žľazy.

ĎUMBIER 

Teda zázvor nastrúhaný v pohári s teplou vodou, teda vo forme záparu, podporuje trávenie a pomáha aj pri nevoľnosti. Pokúste sa ho ale zaradiť aj do pokrmov v teplej kuchyni. Hodí sa k mäsu, do polievok, k dusenej či grilovanej zelenine.

KAJENSKÉ KORENIE

Podporuje trávenie, takže v našom jedálnom lístku by nemal absenovať. Hodí sa najmä do zeleninových pokrmov.

RYŽA

Zásobí telo najhodnotnejšími vitamínmi, hlavne skupiny B, ktoré stimulujú našu psychiku a zabezpečujú duševnú sviežosť. Pomáha upravovať metabolické procesy v tele a znižuje nadváhu bez neželaného jo-jo efektu. Metabolizmus raketovo naštartuje napríklad ryžový odvar ďumbierom. Čím častejšie ho budeme konzumovať, tým lepšie. 

KRUŠINOVÝ ODVAR

Pomáha upraviť zníženú funkciu štítnej žľazy, čo následne pozitívne pôsobí na metabolizmus. Potrebujeme 10 gramov vňate krušiny farbiarskej, zalejeme 1 litrom studenej vody a na miernom ohni varíme 5 minút. Odvar nalejeme do uzatvárateľnej fľaše a dáme do chladničky. Užívame trikrát denne.        

Treba vedieť, ktorá zo zložiek metabolizmu nie je funkčná, teda pátrať po príčine – či je to metabolizmus živočíšnych tukov, živočíšnych bielkovín, sacharidov, jednoduchých cukrov, rastlinných bielkovín, či nie je pridružená napríklad porucha metabolizmu lepku. Potom už je jednoduchšie si vypracovať vhodný jedálniček priamo pre vlastnú potrebu.

Nejaké otázky?

Radi vám pomôžeme!