Čo je cholesterol?
Cholesterol je mastná látka, ktorá je produkovaná našou pečeňou a cirkuluje v krvi, pričom existuje v niekoľkých rôznych formách a každá z týchto foriem môže byť meraná jednoduchým krvným testom. Cholesterol sa vyskytuje vo všetkých častiach tela, čo je nevyhnutné pre mnoho dôležitých telesných funkcií.
Vysoký cholesterol je stav, ktorý vyplýva zo zložitej interakcie medzi tým, ako sa stravujeme, aký vedieme životný štýl a ako naše telo reaguje na tieto faktory.
Lipoproteíny a cholesterol
Cholesterol putuje do krvného obehu v malých „baleniach“ nazývaných lipoproteíny (a to LDL, HDL).
• LDL – lipoproteíny s nízkou hustotou. Ľudovo sa tento LDL cholesterol nazýva ako zlý cholesterol, pretože sa môže ukladať na stenách tepien. Čím je vyššia jeho hladina v krvi, tým je väčšia šanca na ochorenie srdca.
• HDL – lipoproteíny s vysokou hustotou. Často sa HDL cholesterolu hovorí, že je práve dobrým cholesterolom, pretože pomáha odstrániť usadený cholesterol zo stien tepien a pečeň ho potom odstráni z tela.
Príliš veľa cholesterolu má tendenciu v nich vybudovať takzvaný plak (usadeniny), a tým sa spomalí alebo až zablokuje prietok krvi smerom k srdcu, čo môže viesť k jeho ochoreniu.
Vybudovanie plaku môže viesť k …
• ateroskleróze – dochádza ku kôrnateniu tepien v dôsledku dlhodobejšieho usadzovania plaku
• ischemickej chorobe srdca – ateroskleróza sa môže objaviť v cievach kdekoľvek v tele, vrátane tých, ktoré prinášajú krv k srdcu. Pokiaľ sa tvorí cholesterolová usadenina práve v týchto cievach, krv nemôže priviesť dostatok kyslíka do srdcového svalu. Tento stav sa nazýva ischemická choroba srdca (ICHS). Najčastejšou príčinou úmrtia u mužov i žien vo veku nad 65 rokov je práve ischemická choroba srdca.
• angíne pektoris – nahromadenie plaku môže viesť k bolesti na hrudi nazývanej angína pektoris, ktorá je častým príznakom ICHS.
• srdcovému infarktu – niektoré plaky majú tenký obal, takže môžu svojvoľne prasknúť a krvná zrazenina môže potom zablokovať prietok krvi v tepne. Táto blokácia môže spôsobiť srdcový infarkt.
Príčiny
Existuje viacero príčin, ktoré môžu mať vplyv na hladinu cholesterolu v krvi. Niektoré dokážeme ovplyvniť, iné naopak nie.
Ovplyvniteľné:
- stravovanie – nasýtenými tukmi sa zvyšuje LDL cholesterol viac než čokoľvek iné v našej strave. Väčšinou sa tieto nasýtené tuky vyskytujú v potravinách, ktoré pochádzajú zo živočíšnych zdrojov, ako sú vaječné žĺtky, mäso a mliečne výrobky, vrátane masla, smotany a syra. Trans mastné kyseliny taktiež zvyšujú LDL cholesterol, tie však väčšinou pochádzajú z rastlinných olejov, ktoré prešli procesom takzvanej hydrogenácie (polotovary, hranolky, …).
- telesná hmotnosť – nadváha zvyšuje hladinu LDL cholesterolu, znižuje HDL cholesterolu.
- udržiavať pravidelnú fyzickú aktivitu
Neovplyvniteľné:
- genetická predispozícia (niekedy v kombinácii s nesprávnym životným štýlom)
- vek – s pribúdajúcim vekom sa hladina cholesterolu zvyšuje
- pohlavie – pred menopauzou majú ženy tendenciu mať nižšiu hladinu celkového cholesterolu ako muži v tom istom veku; po menopauze má „dámsky“ LDL cholesterol tendenciu zvyšovať sa
Rizikové faktory
Medzi hlavné rizikové faktory, ktoré ovplyvňujú cieľový LDL cholesterol patria:
- fajčenie
- vysoký krvný tlak
- nízky HDL cholesterol
- rodinná anamnéza ochorenia srdca u mužov pred vekom 55 rokov a u žien pred vekom 65 rokov
Prevencia
Predovšetkým je dôležitá nutrične bohatá strava, čo však môže byť so zvyšujúcim sa vekom náročnejšie. Výživa je dôležitým faktorom pri znižovaní LDL cholesterolu. Správne stravovacie návyky účinkujú správne, najmä v kombinácii s cvičením, ale všeobecne si vyžadujú neustálu „ostražitosť“, čo môže byť ťažké pre tých seniorov s obmedzenou schopnosťou pohybu, napríklad kvôli artritíde. Preto pre väčšinu seniorov je efektívnejšie znižovanie LDL cholesterolu liekmi na to určenými.