Pochádzajú z juhovýchodnej Európy a prednej Ázie, no dnes sú rozšírené po celom svete. Do zvyšku sveta sa rozniesli vďaka starým Rimanom. Čerešne bohato rodia a voľne rastúce mávajú mohutnú korunu. Z pôvodných divo rastúcich čerešní vznikli desiatky odrôd okrasných čerešní. U nás sú najrozšírenejšie sú Čelovská chrupka, Mednianska polochrupka, Krupinská dudečka a Dúbravská májová. 

ÚČINNÉ LÁTKY

Ak celý týždeň konzumujeme denne 250 gramov čerešní, zníži sa nám obsah kyseliny močovej v krvi, a tým predchádzame vzniku dny. Antokyanáty, respektíve antokyanidíny (rastlinné farbivá) v kombinácii s vitamínom C a zinkom premieňajú stavebné jednotky bielkovín na pevnú spleť kolagénových  vláken, a tým umožňujú regeneráciu väzivového tkaniva. Okrem toho neutralizujú škodlivé vplyvy voľných radikálov a ničia škodlivé enzýmy, ktoré rozožierajú väzivo a spôsobujú starnutie pleti. Antokyanáty zmierňujú tvorbu histamínu a tým zmierňujú zápaly. Vďaka týmto vlastnostiam sú čerešne ideálnym prírodným liečivom pri zápaloch, paradentóze a artritíde. Okrem iného aj :

  • chránia tkanivo pred enzymatickým rozkladom
  • skrášľujú pleť a majú omladzovacie účinky
  • pôsobia protizápalovo
  • zmierňujú reumatické ochorenie kĺbov
  • pomáhajú pri redukcii hmotnosti

ČEREŠŇOVÁ KÚRA

Upraví trávenie, odstráni zápchu a detoxikuje organizmus. Stačí počas jedného týždňa zjesť štvrť kila surových čerešní. Biologické látky v čerešniach viažu na seba škodliviny tak, že organizmus ich môže vylúčiť. Čerešne pomáhajú aj pri redukcii hmotnosti, lebo účinné látky neutralizujú mastné zložky potravy a nedovolia im preniknúť cez črevné steny do krvného obehu.

NÁKUP

Čerešne i višne dozrievajú od mája do augusta a do predaja sa dostávajú bezprostredne po zbere Najsladšie a najobľúbenejšie sú tmavé plody. Zrelé čerešne sú veľmi krehké, lebo šťavnatú dužinu plodov chráni iba tenká šupka. Stačí silnejší dážď a čerešne popraskajú. Vždy by sme mali dať prednosť domácim čerešniam, o ktorých vieme, že neboli chemicky ošetrené. Ak nemáme vlastnú záhradku, kupujme rovno od pestovateľov. Dovozové ovocie často rastie na chemicky kontaminovaných pôdach. Čerešne z importu bývajú často ošetrené pre lepší vzhľad kozmetickými prípravkami – voskami a živicami, či postriekané prípravkami proti plesniam a hubovým ochoreniam. 

SPRACOVANIE

Čerešne dobre umyjeme, necháme odkvapkať a osušíme. Vykôstkujeme a rýchlo ich spracujeme alebo zjeme pretože na dlhé spracovanie nie sú vhodné. Pri zaradení čerešní do jedálneho lístka sa medze nekladú. Najobľúbenejšie jedlá sú nákypy, bublaniny, mliečne kaše či už ryžové alebo pohánkové a sladké omelety. Môžeme z nich pripraviť aj ovocné polievky, kompóty, omáčky a lekvár. Horúce alebo flambované čerešne podávame k zmrzline alebo pudingu.

UPOZORNENIE

Čerešňové kôstky obsahujú kyanovodík, respektíve substancie, ktoré sa vplyvom enzýmov v črevách štepia a uvoľňuje sa z nich  kyanovodík. Ak však deti prehltnú 1 – 2 čerešňové kôstky niet sa čoho obávať.

Nejaké otázky?

Radi vám pomôžeme!