Sýtozelené hlávky tejto chutnej a zdraviu prospešnej zeleniny sa ešte ani v súčasnosti neudomácnili v každej kuchyni. Zvyšujúca sa popularita brokolice má okrem zdravotných benefitov ďalšiu výhodu – rýchla a jednoduchá príprava, možnosť ju kúpiť nie len čerstvú, ba aj celoročne v mrazenom stave a je výborná príloha k širokej škále pokrmov.

PÔVOD

Patrí do veľkej rodiny hlúbovín, je však jemnejšia a z hľadiska výživy hodnejšia než karfiol. Postupne sa dostáva aj do našich záhrad, kde má dostatok tepla a slnka. Najväčším exportérom je Taliansko. Nedá sa však dlho skladovať, preto sa konzervuje mrazením.

ÚČINNÉ LÁTKY

Podobne ako všetky zelené listové druhy zeleniny aj brokolica je dôležitým zdrojom horčíka. Horčík je v našom tele nevyhnutný pre činnosť svalov, srdca, nervových vzruchov a produkciu hormónov. Asi 40% našej populácie trpí jeho nedostatkom, čo sa prejavuje poruchami srdcového rytmu, ťažkosťami s trávením, nervozitou, problémami so zubami a kosťami až depresívnymi stavmi. 

Vysoký podiel vlákniny v brokolici pozitívne ovplyvňuje činnosť čriev, spevňuje vrstvu klkov na črevnej sliznici a tým umožňuje predchádzať závažným ochoreniam čriev, dokonca aj rakovine.

LIEČIVÉ ÚČINKY

  • pôsobí preventívne voči infekciám
  • zlepšuje trávenie a odstraňuje zápchu
  • stimuluje metabolizmus sacharidov a bielkovín
  • posilňuje činnosť svalov, zlepšuje športovú výkonnosť a kondíciu
  • podporuje imunitný systém
  • odstraňuje neurózy, podráždenosť a poruchy spánku
  • podnecuje krvotvorbu, zabezpečuje výživu buniek kyslíkom
  • zmierňuje menštruačné problémy

NUTRIČNÁ BOMBA!

• Už hodinu po skonzumovaní brokolice sa stimuluje látková premena na úrovni buniek a nastáva celková vitalizácia organizmu.

• Brokolica je najúčinnejší prírodný prostriedok proti stresu pre všetkých, ktorí musia podávať vysoké výkony pri športe a v zamestnaní.

• Veľmi účinne chráni sliznice v celom organizme – jemné epitelove bunky majú krátku životnosť, no zdravá výživa podporuje ich stálu regeneráciu. Aj narušená sliznica čriev sa zregeneruje ak si dáme trikrát v týždni brokolicu.

• Je bohatým zdrojom železa pre ženy, ktoré počas menštruačného krvácania trpia jeho nedostatkom. 

• Vysoký obsah vitamínu C pomáha v studených  vlhkých mesiacoch predchádzať chorobám z prechladnutia, ako kašeľ, nádcha či chrípka. 

• Vysoký obsah draslíka pôsobí odvodňujúco a znižuje krvný tlak.  

NÁKUP

Býva zvyčajne jednoduchý, nakoľko hlávky sú zväčša zelené a kvalitné. Aj j mrazenej forme bývajú zachované zväčša všetky cenné látky.

SPRACOVANIE

Drevnaté stonky odrežeme. Môžu sa použiť do polievky, no nie sú tak chutné ako ostatné časti zeleniny. Hlávku brokolice dôkladne umyjeme a necháme dobre odkvapkať. Tepelne upravujeme veľmi krátko, aby sme nezničili cenné vitamíny. Dusíme maximálne 15 minúť. Mrazenú brokolicu necháme najskôr rozmraziť a pripravujeme podľa vlastnej fantázie ako čerstvú. 

Nejaké otázky?

Radi vám pomôžeme!