Sýtozelené hlávky tejto chutnej a zdraviu prospešnej zeleniny sa ešte ani v súčasnosti neudomácnili v každej kuchyni. Zvyšujúca sa popularita brokolice má okrem zdravotných benefitov ďalšiu výhodu – rýchla a jednoduchá príprava, možnosť ju kúpiť nie len čerstvú, ba aj celoročne v mrazenom stave a je výborná príloha k širokej škále pokrmov.
PÔVOD
Patrí do veľkej rodiny hlúbovín, je však jemnejšia a z hľadiska výživy hodnejšia než karfiol. Postupne sa dostáva aj do našich záhrad, kde má dostatok tepla a slnka. Najväčším exportérom je Taliansko. Nedá sa však dlho skladovať, preto sa konzervuje mrazením.
ÚČINNÉ LÁTKY
Podobne ako všetky zelené listové druhy zeleniny aj brokolica je dôležitým zdrojom horčíka. Horčík je v našom tele nevyhnutný pre činnosť svalov, srdca, nervových vzruchov a produkciu hormónov. Asi 40% našej populácie trpí jeho nedostatkom, čo sa prejavuje poruchami srdcového rytmu, ťažkosťami s trávením, nervozitou, problémami so zubami a kosťami až depresívnymi stavmi.
Vysoký podiel vlákniny v brokolici pozitívne ovplyvňuje činnosť čriev, spevňuje vrstvu klkov na črevnej sliznici a tým umožňuje predchádzať závažným ochoreniam čriev, dokonca aj rakovine.
LIEČIVÉ ÚČINKY
- pôsobí preventívne voči infekciám
- zlepšuje trávenie a odstraňuje zápchu
- stimuluje metabolizmus sacharidov a bielkovín
- posilňuje činnosť svalov, zlepšuje športovú výkonnosť a kondíciu
- podporuje imunitný systém
- odstraňuje neurózy, podráždenosť a poruchy spánku
- podnecuje krvotvorbu, zabezpečuje výživu buniek kyslíkom
- zmierňuje menštruačné problémy
NUTRIČNÁ BOMBA!
• Už hodinu po skonzumovaní brokolice sa stimuluje látková premena na úrovni buniek a nastáva celková vitalizácia organizmu.
• Brokolica je najúčinnejší prírodný prostriedok proti stresu pre všetkých, ktorí musia podávať vysoké výkony pri športe a v zamestnaní.
• Veľmi účinne chráni sliznice v celom organizme – jemné epitelove bunky majú krátku životnosť, no zdravá výživa podporuje ich stálu regeneráciu. Aj narušená sliznica čriev sa zregeneruje ak si dáme trikrát v týždni brokolicu.
• Je bohatým zdrojom železa pre ženy, ktoré počas menštruačného krvácania trpia jeho nedostatkom.
• Vysoký obsah vitamínu C pomáha v studených vlhkých mesiacoch predchádzať chorobám z prechladnutia, ako kašeľ, nádcha či chrípka.
• Vysoký obsah draslíka pôsobí odvodňujúco a znižuje krvný tlak.
NÁKUP
Býva zvyčajne jednoduchý, nakoľko hlávky sú zväčša zelené a kvalitné. Aj j mrazenej forme bývajú zachované zväčša všetky cenné látky.
SPRACOVANIE
Drevnaté stonky odrežeme. Môžu sa použiť do polievky, no nie sú tak chutné ako ostatné časti zeleniny. Hlávku brokolice dôkladne umyjeme a necháme dobre odkvapkať. Tepelne upravujeme veľmi krátko, aby sme nezničili cenné vitamíny. Dusíme maximálne 15 minúť. Mrazenú brokolicu necháme najskôr rozmraziť a pripravujeme podľa vlastnej fantázie ako čerstvú.