Správne znižovanie teploty

Zvýšenie našej telesnej teploty či už pri chrípke, prechladnutí, zápale priedušiek či zápale pľúc nie je nič výnimočné. Dôležité je ale včas rozoznať o aký druh teploty ide a vedieť správne zasiahnuť. Stav pod 38˚C radíme do kategórie teplota a stav nad 38˚C sa považuje za horúčku. Pri zvýšenej teplote je najvhodnejšie nechať organizmus, aby si poradil sám. […]

Read More…

Antibiotiká

Lekári sa často stretávajú s dvoma skupinami pacientov. Jedni doslova bažia po týchto liekoch pri každom ochorení, pretože sú plne presvedčení, že len tie im skutočne dokážu pomôcť. Druhí ich, naopak, striktne odmietajú, aj keď ich ozaj potrebujú. Antibiotiká patria k veľkým objavom a zázrakom – odkedy Alexander Fleming zistil, že pleseň vytvára látku, ktorá ničí niektoré baktérie, […]

Read More…

Koronavírus

Na celom svete je vírusom COVID-19 infikovaných dovedna už viac než 80 tisíc osôb. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zatiaľ pre vírus prišlo o život 2 700 osôb (z toho 2 600 v Číne), počet vyliečených (vďaka sile vlastného imunitného systému) je viac ako 30 tisíc. V Európe je v súčasnosti nakazených viac ako 450 osôb. Ako prameň pôvodcu nákazy sa predpokladajú […]

Read More…

Vriedky v ústach

Aj keď ich veľkosť spravidla nepresahuje pol centimetra, tí ktorí mali s nimi osobnú skúsenosť dobre vedia, že veľmi bolia, a to hlavne pri jedení a pití. Našťastie, takýto vriedok býva zvyčajne iba krátkodobým trápením a k dispozícii sú prostriedky, ktoré sa aplikujú na postihnuté miesto a prechodne stiahnu bolesť. Je tu ale na mieste, vedieť s určitosťou rozlíšiť vriedok od pľuzgierikových […]

Read More…

Jahody

Vďaka svojej jedinečnej chuti patria k najobľúbenejším druhom ovocia azda všetkých vekových kategórii. Na jar, keď dozrievajú, je len ťažko odolať pohľadu na červené, šťavnaté a voňavé plody. Hoci obsahujú viac ako 90% vody, sú mimoriadne zdravé. V záverečnej fáze dozrievania sa v nich koncentrujú antokyanáty – červené rastlinné farbivá s vysokým obsahom karoténov. Tie chránia bunky chúlostivého plodu pred […]

Read More…

Citrusové ovocie

Patria jednoznačne k chladným a sychravým dňom a pre niektorých z nás sú jediným zdrojom vitamínov počas týchto pochmúrnych mesiacov. Sú neodmysliteľnou súčasťou jedálneho lístka azda každej rodiny, lebo sú chutné, šťavnaté a dostupné počas celého roku.  Patria sem pomaranče, mandarínky, grepy, kivi, ananás, pomelo, kumkvát, citróny, limety a ďalšie.    PRÍNOS PRE ZDRAVIE Tropické citrusy, ktoré sa ku nám […]

Read More…

Domáca lekárnička

Plní svoju správnu funkciu len vtedy, ak okrem obväzov obsahuje aj lieky proti chorobám, ktoré nás môžu nečakane postihnúť. Má byť umiestnená na chladnom mieste a mimo dosahu detí. V každom prípade je dôležité dbať na presné označenie každej škatuľky. Ak lieky skladujete doma napriek tomu, že ich nepoužívate je to šetrnosť na nesprávnom mieste. V každom liečive […]

Read More…

Zahriatie organizmu pomocou jedla

Už klasickí čínski liečitelia vedeli, že existujú potraviny, ktoré naše telo dokážu počas horúčav ochladiť a naopak v zimnom období zahriať. Mnohí z nás práve v zime siahajú po potravinách ako sú mastnejšie mäsá,  klobásy či bravčová masť – pravdou je, že telo si žiada stravu výdatnejšiu na obsah tukov. Práve počas chladných dní je tuk zdrojom energie, ktorú […]

Read More…

Bolesti zubov

Vývoj medicíny a pravidelné prehliadky u stomatológa podstatne dokážu tieto ozaj nepríjemné starosti zredukovať. Keď sa už objavia, ide o skutočne závažné varovanie, ktoré netreba, ba sa ani nedá ignorovať. Existuje niekoľko bolestí zubov, no azda tou najbežnejšou je bolesť precitlivených zubov – krátka pichľavá bolesť pri konzumácii niečoho studeného, horúceho či sladkého. Niektorí ľudia zasa trpia bolesťami, […]

Read More…

Odreniny

Ak dochádza k oterom medzi nami a našou pokožkou, alebo pokožkou a oblečením, tak s najväčšou pravdepodobnosťou trpíme ťažkosťami označujúcimi sa ako odreniny. Ide o následok nepríjemností kedy je narušená rovnováha našej pokožky. Telo sa bežne zbavuje odumretých a nechcených buniek kože a nahrádza ich novými. Avšak pri odreninách sa vrchná vrstva buniek odiera v dôsledku trenia v oveľa väčšej miere, akú si je […]

Read More…