Antioxidanty neutralizujú pre organizmus škodlivé voľné radikály, ktoré oslabujú imunitný systém, sú zodpovedné za cievne ochorenia, starnutie pokožky, tvorbu rakoviny a rôzne zápaly. Svojou činnosťou teda posilňujú imunitný systém, regenerujú bunky, pomáhajú chrániť srdce, bojujú proti baktériám. Ľudské telo si síce vyrába vlastné, ale to nestačí na obmedzenie množstva radikálov, preto ich potrebuje viac, ako si vie samo vyrobiť. Voľné radikály sa vytvárajú počas metabolizmu, vplyvom slnečného svetla a toxínov – preto je nevyhnutné v záujme zachovania nášho zdravia antioxidanty pravidelne dopĺňať. To platí najmä vtedy, ak je človek chorý. Antioxidanty sa našťastie nachádzajú v mnohých potravinách. V stručnosti ich môžeme charakterizovať ako látky, ktoré chránia bunky pred oxidáciou, teda poškodením. Navyše niektoré disponujú i schopnosťou poškodené bunky opravovať, a nájdu sa aj také, ktoré na seba viažu ťažké kovy, spôsobujúce tvorbu voľných radikálov, ako napríklad ortuť či arzén, a tým ich zneškodnia. Medzi antioxidantmi sa nachádzajú aj také, ktoré sa vzájomne regenerujú, napríklad vitamín C obnovuje vitamín E. Organizmus vyrába voľné radikály aj pri prirodzenom, optimálnom fungovaní, ale súčasne vytvára aj antioxidanty, ktoré sa navzájom dopĺňajú a podporujú v činnosti, zároveň si navzájom zabezpečujú aj energiu. Avšak s pribúdajúcimi rokmi tento systém prestáva dokonale fungovať.
Antioxidanty plnia v ľudskom organizme tieto funkcie:
- chránia organizmus pred vznikom nádorových ochorení
- zvyšujú celkovú imunitu
- podporujú správnu činnosť srdca
- pomáhajú zlepšovať zrak
- znižujú hladinu cholesterolu v krvi
- spomaľujú proces starnutia organizmu
- predlžujú dĺžku života
Antioxidanty sú hojne zastúpené v rastlinných potravinách, najmä tých, ktoré majú tmavé farby, sú cenené pre svoju úžasnú schopnosť bojovať aj proti príznakom starnutia. Nájdeme ich vo:
Fazuli – najmä v červenej – obsahuje osem flavonoidov (rastlinné látky, ktoré pôsobia ako ochrancovia buniek), podávajte ju ako prílohu alebo ju pokojne nahraďte občas za mäso
Hrozienkach – napomáhajú pri likvidácií voľných radikálov, podporujú peristaltiku čriev a dodávajú energiu
Brusniciach – obsahujú vysoké množstvo antioxidantov a ďalších fytonutrientov dôležitých pre ochranu tela proti srdcovým ochoreniam, rakovine či stratou pamäti
Sušených slivkách – pomáhajú na pomalé, vekom súvisiace duševné a fyzické problémy a sú bohaté na vlákninu
Malinách – chránia organizmus pred vírusmi a baktériami, zabraňujú degeneratívnym zmenám v bunkách
Špenáte – posilňuje srdce a cievy, aktivuje látkovú premenu, predchádza predčasnému rednutiu kostí
Brokolici – spevňuje kosti, má silné protirakovinové účinky, chráni pred infekciami, priaznivo vplýva na oči, kožu a nervovú sústavu
Červenej repe – prečisťuje krv, má protirakovinové vlastnosti, podporuje obranyschopnosť organizmu, napomáha regenerácii bielych krviniek
Červenej paprike – predchádza prechladnutiu, nádche, chrípke, eliminuje príznaky starnutia, degenerácie kože
Semienkach – chráni kožu pred starnutím, vyhladzuje vrásky, podporuje imunitu, aktivuje činnosť nervov, mozgu a posilňuje srdce a kosti
Súčasný životný štýl, neustály stres či nesprávne stravovacie návyky vedú k zhoršovaniu nášho zdravotného stavu. Látky, ktoré prijímame v potrave , teda antioxidanty chránia náš organizmus pred procesom oxidácie. Ak si chceme udržať pevné zdravie a spomaliť celkové starnutie organizmu, je potrebné, aby sme prijímali čo najviac antioxidantov a zároveň telu zabezpečili dostatok látok, z ktorých si ich môže vyrobiť. Základom zdravia je mať pestrý jedálny lístok.