Zumba


Už ste o nej určite veľa počuli, iba hľadáte cestu a spôsob ako na to? Ak hľadáte motiváciu a túžite svoj bežný deň obohatiť o príliv pozitívnej energie, potom je zumba to správne riešenie. Okrem toho, že zlepšuje náladu, zároveň odbúrava nervové napätie a stres. Tanec na príjemnú hudbu v kolektíve vyvoláva kladné psychické rozpoloženie. Vďaka povznášajúcim pocitom a veľkej rozmanitosti pohybových prvkov si ani neuvedomíte fyzickú aktivitu. Ak sa raz ponoríte do tanca, už vás nič nezastaví. 

ZMENA PRE CELÉ TELO

Pri zumbe sa precvičíte doslova od hlavy až po päty. Jej jednotlivé prvky sú navrhnuté tak, aby ste pri nich zapojili do pohybu viaceré svalové skupiny, napríklad výpady či drepy. Výhodou je, že pri súčasnom posilňovaní rúk a stehien si budete spevňovať aj svaly trupu, a teda si precvičíte aj brucho. Hoci si precvičíte všetky svalové skupiny, nemožno ju prirovnávať k bežným druhom cvičenia. Zumba je tanec, ktorý vždy prekvapí niečím novým, a preto motivuje k lepším výkonom. Spevňuje svaly, ktoré sme doteraz neprecvičovali a odmenou nám budú zvodné krivky.

MOTIVÁCIA

Cvičenie môže ľahko upadnúť do stereotypu. Kedysi vzrušujúce pohybové zostavy celkom zovšednejú, radosť z pohybu vymizne a pri cvičení sa začnete nudiť. Ak túžite opäť objaviť motiváciu pre radosť z pohybu, práve zumba je skvelým riešením. Vďaka nej budú pohyby vychádzať priamo z vášho vnútra. Už nad nimi ani nebudete premýšľať, jednoducho pôjdu akosi prirodzene. Tento typ tanca je stvorený aj pre sociálny aspekt. Nie len, že sa zvyčajne tancuje v skupinách, môžete tu navyše aplikovať aj silu priateľstva tak, že prizvete s vami priateľov. Uvidíte, že tanec si budete väčšmi užívať a získate novú motiváciu.

SEBAVEDOMIE

Zumba jednoznačne dodá sebadôveru a poskytne príležitosť na psychické povzbudenie. Vždy ak sa vám nejaký krok, prípadne zostava podaria, pochváľte sa. Dodáte si odvahu, aby ste nabudúce vyskúšali opäť nejaký nový pohybový prvok. Vďaka slovám „dokážem to“ si uvedomíte, že vaše ciele sú na dosah a nové prvky si osvojíte o to ľahšie a rýchlejšie. Práve vďaka zumbe sa naučíte pozitívne myslieť a sústrediť sa na úspechy, nie na neúspechy. Navyše budete hrdí na to, ako vyzeráte, a každý pohľad do zrkadla vám upevní sebavedomie.

PREPOJENIE MOZGU S TELOM

Energetické pohyby tela aktivujú mozgové centrá a podnecujú uvoľňovanie hormónov šťastia. Tieto látky prirodzene potláčajú nervové napätie, zmierňujú depresie a pôsobia upokojujúco. Navyše pomáhajú držať chuť do jedla, a tak bránia prejedaniu. Ide o jedinečný proces v organizme, ktorý potláča pocit úzkosti a skľúčenosti. Navyše zumba predstavuje viacnásobnú dávku radosti, keďže urýchľuje metabolizmus, odplavuje z tela stres a zvyšuje hladinu endorfínov. 

PREDÍĎTE TANCOM STARECKEJ DEMENCII

Tancujte a predchádzajte zároveň nepriaznivým vplyvom starnutia na váš mozog. Tanec pomáha vyvarovať sa rôznym druhom ochorení, napríklad voči Alzheimerovej chorobe, vaskulárnej demencii a iným. Vedci pripisujú tieto účinky skutočnosti, že tanec nie je len fyzikou aktivitou, ale predstavuje aj značné psychické vypätie, ako aj namáhanie mozgu v snahe zapamätať si kroky a choreografiu. Tento argument dosvedčuje, že pri tancovaní posilňujeme nie len telo ale aj myseľ.