Zostať šťastný po celú jeseň


Tak ako každoročne na konci leta – dni sa skracujú, slniečka ubúda, počasie je upršané, vonku je sychravo – toto všetko, aj napriek tomu, že to možno niektorí nevnímajú, viacerí z nás, najmä tí starší majú sklony k jesennej depresii. V našom organizme prevláda stav duševného smútku a prázdnoty. Typicky sa tieto príznaky začínajú prejavovať neskoro na jeseň, prehlbujú sa v zime a v jarných mesiacoch ustúpia. Ide pravdepodobne o extrémny variant prirodzene sa vyskytujúcej sezonality, ktorú prežíva veľká časť ľudskej populácie. Najzložitejšie obdobie je v mesiaci október, kedy si organizmus musí okrem zmien počasia zvyknúť ešte aj na zmenu letného času na zimný. Za primárnu príčinu sa považuje nedostatok svetla, ktorý mení hlavne hladiny hormónov melatonín, serotonín a dopamín. Podstatné je ale zostať stále pozitívne naladený a počúvať svoje telo a myseľ. Ak ste plní energie, vyberte sa na prechádzku, najlepšie do prírody, ak ste zasa viac unavení, nepresiľujte sa a viac odpočívajte.

Príznaky jesennej depresie

– melancholická nálada, podráždenosť a znížená komunikácia až ľahostajnosť a nezáujem – problémy so spánkom – únava, úbytok energie (znížená výkonnosť) – problém s koncentráciou – nechutenstvo alebo, naopak, prejedanie

Ako sa pozitívne naladiť vo voľných chvíľach

Jesenné grilovanie : usporiadajte grilovaciu party so svojou rodinou, prípadne pozvite len svojich priateľov – možno to bude posledné hodovanie v záhrade v tomto roku. Vychutnajte si teda posledné slnečné dni a trávte ich s ľuďmi, s ktorými sa radi rozprávate a trávite voľné chvíle. Okamihy s priateľmi spojené s výborným jedlom a pobytom na čerstvom vzduchu za slnečného počasia pôsobia ako balzam na dušu.

Vínna cesta : jeseň je obdobím vinobrania a koštovania dobrého vína. Vyrazte si spolu s priateľmi na predĺžený víkend, kde okrem gurmánskeho zážitku spojeného s prechádzkami po viniciach, objavíte aj nové miesta, prípadne výlet spojte s návštevou okolitých miest, kde by ste nemali vynechať historické námestia a kultúrne pamiatky. So skvelou partiou ľudí si užijete určite výbornú zábavu.

Príroda volá : Jesenné farby lístia nás priam nabádajú obuť si tenisky a vyraziť na jesennú turistiku. Nezáleží na tom, či vám túra zaberie hodinu, alebo celý deň – dôležitý je fyzický pohyb, čerstvý vzduch, energia, ktorú si prinesiete domov a nádherné scenérie farieb spojené so slnečnými lúčmi. Výlet do prírody môžete spojiť s hľadaním húb, zberom posledných byliniek, či hľadaním prírodných materiálov (šišky, mach, konáriky), ktoré si doma zakomponujete do dekorácii a kúsok jesennej prírody si tak prinesiete do svojej blízkosti.

Zbierame úrodu : Ak máte sad s ovocnými stromčekmi, urobte zo zberu každoročnú tradíciu a zapojte celú rodinu. S najmladšími členmi môžete súťažiť, koho košík sa naplní ako prvý. Zber spojte s piknikom, alebo si počas zberu na ohni niečo jednoduché uvarte. Teplý obed počas veterných dní padne vhod. Za odmenu z nazbieraného ovocia upečte svojim najbližším sladkú odmenu.

Tešte sa na Vianoce : Premýšľajte pomaly nad kúpou darčekov, tešte sa na rodinné pečenie, chvíle pohody strávené s najbližšími, predstavujte si, ako tento rok ozdobíte svoju domácnosť či stromček, vymýšľajte program na zimné prázdniny pre svoje vnúčatá. Čas plynie rýchlo a sviatky pokoja zavítajú už o pár mesiacov, tak prečo sa nepripraviť v predstihu a netešiť sa na príchod Vianoc.

Jeseň je obdobie kedy sme senzitívnejší a vnímavejší – viac prežívame pocity. Organizmus v tomto období potrebuje znížiť výkon, a  preto je úplne prirodzené, že pociťujeme únavu. Preťažovaním sa a nútením do neustáleho výkonu vystavujeme naše telo stresu, čo má vplyv na imunitu. Štatistiky dokazujú, že častejšie postihuje ženy ako mužov. I keď sa jesenné depresie stávajú čoraz viac súčasťou našich domácností, snažme sa tešiť zo života a užívať si toto pestrofarebné ročné obdobie, kedy nám príroda ukazuje svoje krásy. Usmerňujme svoje myslenie správnym a pozitívnym smerom. Zázraky robí aj obľúbená či relaxačná hudba, meditácia a joga. Nikomu neuškodí vylúčiť so svojho jedálneho lístka mastné a korenené jedlá, alkohol a kofeín. Vpúšťajme do svojich domovov čo najviac denného svetla a spríjemňujme si prostredie, v ktorom žijeme. Tieto spomínané drobnosti nám pomôžu prekonať dlhé večeri a zostať v psychickej pohode a vyrovnaní až do príchodu jari.