Zhoďte stres z krku


Napätie, ktoré v daný moment prežívame sa podpisuje pod nesprávne držanie tela, podvedome totiž ťaháme naše ramená vpred. Keď sa nedokážeme uvoľniť, môže byť ako následok nepríjemná bolesť hlavy. Ďalším nežiaducim faktorom počas prežívania napätia je zrýchlené dýchanie. Prakticky nás akútny stres môže prekvapiť kedykoľvek počas dňa. Telo a duša ním reagujú na hádku na pracovisku, na neposlušné dieťa či stačí ak nestíhame dokončiť svoje povinnosti a už pociťujeme, že sme pod tlakom. Určitá nízka dávka stresu pre telo je potrebná, no ak naň telo začne reagovať telesným a duševným vyčerpaním ide o negatívny stres. Vtedy sa zvyšuje produkcia adrenalínu, srdce búši a dýchanie sa zrýchľuje. Mení sa aj držanie tela – plecia sa začnú ťahať neprirodzene dopredu čo má za následok už uvedené bolesti hlavy ba aj chrbta.

MIGRÉNY A HUČANIE

Až 60% žien a 70% mužov najviac stresujú podnety spájané s ich povolaním. Chronický stres sa najčastejšie prejavuje stuhnutím v oblasti horných svalov šije a krku. Objaviť sa môžu i blokády horných rebier ako aj krčnej chrbtice. Toto môže vyústiť do bolestí hlavy, migrén, hučania v ušiach, závratov i do obmedzenia hybnosti či sťaženým dýchaním. U žien môže dlhodobé emočné vypätie vyvolať stiahnutie svalov panvového dna, čo má za následok problém s otehotnením ale aj inkontinenciou. Keďže bolesti chrbta patria k najbežnejším telesným príznakom chronického stresu, pomôcť môže fyzioterapeut. 

SPRÁVNE DÝCHANIE

Fyzioterapia v boji proti stresu využíva kombináciu liečebných procedúr, ktorých výsledkom je relaxácia a optimálne svalové napätie celého tela. Pri jednotlivých cvičeniach sa pacient naučí lepšie vnímať vlastné telo, koordinovať pohyb, osvojí si uvoľňovacie dýchacie techniky. Pri správnom nádychu by sa mali rozšíriť do všetkých smerov rebrá aj brucho, zároveň sa vzduch dostane do chrbta a slabín. Pri nádychu by sa hrudný kôš nemal dvíhať hore, akoby k hlave. Treba sa snažiť dýchať prirodzene a pokojne. Nemeňte rýchlosť ani hĺbku dychu. Na správne dýchanie sa sústreďte kedykoľvek počas dňa. Postačí keď si nájdete 10-15 minút.

Ak chcete k s právnemu upokojujúcemu dýchaniu pridať aj svalovú relaxáciu, pomôže jednoduchý cvik. Vhodný čas na precvičenie je napríklad hneď po príchode domov z práce. Ľahnite si na chrbát a pokrčte nohy. Ruky položte pozdĺž tela, dlane otočte k podložke. Zhlboka sa nadýchnite a s výdychom ťahajte dlane po podložke do diaľky za pätami. Dbajte na to, aby ste pri ďalšom nádychu dlane neposunuli späť. Psychológovia sa práve na dych pozerajú ako na veľmi jemný a citlivý senzor. Rýchlosť a hĺbka nádychov sa menia podľa toho, či je človek pod tlakom, alebo v pokoji. Keď sa z ničoho nič zľaknete, dych sa automaticky zastaví. Cielené a kontrolované dýchanie lepšie pomôže zahnať stres. Stačí zmeniť rytmus nádychov a napätie jednoducho z tela „vyfúknuť“. 

VYROVNAŤ SA

Fyzioterapeuti v rámci uceleného programu využívajú Feldenkreisovu metódu, ktorá je založená na tom, aby sa človek pohyboval premyslene a uvedomoval si svoju telesnú schému. V rámci tejto metódy je možné pridať aj cvičenia. Jeden z cvikov možno vykonávať v ľahu na chrbte – natiahnite nohy i ruky, zavrite oči. Pokúste sa vnímať rýchlosť a hĺbku svojho dychu, ako aj tep srdca. Postupne aj jednotlivé časti tela a ich kontakt aj zaťaženie na podložke. Časom sa cez vnímanie tela naučíte vyrovnávať  jednotlivé asymetrie. Postupuje sa od hlavy k pätám. Korekciu držania tela pomôže v rámci fyzioterapie naštartovať aj Alexandrova technika. Ide o formu rehabilitácie na úpravu pohybových stereotypov, ktoré spôsobovali zdravotné problémy pohybového systému.

STAČÍ CHVÍĽA

Nevyhnutnou súčasťou odbúrania stresu je prispôsobenie pracoviska – úprava pracovného stola a správny režim. Dvojnásobne to platí v prípadoch sedavých zamestnaní. Pri nich sa stretáva najviac faktorov, ktoré môžu vyústiť až do chronického stresu. Veľkou pomocou je často už len správne nastavenie výšky stoličky a stola. Kolená by mali byť mierne pod úrovňou bedrových kĺbov, počas práce si doprajte krátke prestávky, približne 5 minút za hodinu. Vstaňte, prejdite sa, skúste si vystrieť chrbát a aktívne uvoľniť stuhnuté svaly. Vždy keď je možnosť využite vymeniť výťah za schody a prejsť sa. 

Nedajte sa opantať dlhodobým škodlivým stresom. Pri jeho odbúravaní zohráva kľúčovú úlohy fyzická aktivita. Podľa fyzioterapeutov patria k ideálnym pohybovým aktivitám plávanie, prechádzky, rýchla chôdza, nordic walking či bicyklovanie, ďalej cvičenia ako joga či taj-či. Vhodná je kombinácia spolu s masážou, aromaterapiou či saunovaním.