Zdravé opaľovanie


Pobyt na slnku je pre naše zdravie nevyhnutný. Nie len, že nabije energiou, ba dodá potrebné dávky vitamínu D. Niektorí ľudia pobyt na slnku priam vyhľadávajú a opaľovanie je počas leta ich záľubou. Iní sa zasa počas poludňajších hodín ukrývajú v tieni a slnku sa vyhýbajú ako sa len dá. Či už patríte do akejkoľvek skupiny, počas letných mesiacov je priam nemožné sa slnku počas dňa vyhnúť a je viac ako isté, že naša pokožka bude vystavená priamemu slnečnému žiareniu.  

VPLYV ŽIARENIA NA POKOŽKU

Slnečné žiarenie, ktoré dopadá na zemský povrch, sa skladá z 50 % viditeľného žiarenia, 45 % infračerveného a 5 % ultrafialového žiarenia (UV). Slnečné lúče sú najintenzívnejšie pri mori a vo vysokých nadmorských výškach. UV žiarenie, presnejšie UVA a UVB, predstavuje pri opaľovaní pre našu pokožku riziko. UVA žiarenie preniká hlboko do pokožky, spôsobuje vysušenie a predčasné starnutie. UVB zas pôsobí na vrchnú vrstvu kože a vyvoláva jej spálenie. To sa prejavuje začervenaním, pocitom pálenia, zvýšenou citlivosťou až bolestivosťou na dotyk. Po niekoľkých dňoch sa pokožka môže začať lúpať. 

ZÁSADY OPAĽOVANIA

  • Slnečnému žiareniu sa vystavovať postupne. Začať krátkym opaľovaním nie dlhším ako 15 minút a interval postupne zvyšovať. 
  • Nevyhľadávať pobyt na slnku medzi 11– 15. hodinou – v tomto čase je najvyšší výdaj UV žiarenia z celkovej dennej dávky.
  • Používať krémy s primeraným ochranným faktorom (OF, SPF), ktorého číslo sa odvíja od fototypu pokožky.
  • Pre rovnomerné opálenie je vhodné pokožku zbaviť odumretých častí buniek prostredníctvom peelingu. Pleť tak ostane svieža a pripravená na opaľovanie. Toto funguje aj ako prevencia vzniku vyrážok.
  • Po opaľovaní používať špeciálne regeneračné prípravky.
  • Deti do 3 rokov nevystavovať priamemu pôsobeniu slnečných lúčov, teda väčšinu času s nimi tráviť v tieni. Používať ochranný odev – šiltovka, tričko.
  • Oči chrániť okuliarmi s UV filtrom.
  • Používať špeciálne ochranné krémy pre citlivé partie – nos, pery, ušnice.
  • Zabezpečiť dostatočný príjem tekutín.
  • Obohatenie jedálnička o potraviny s vysokým obsahom antioxidantov (čerstvé ovocie a zelenina, vajcia, ryby) chránia naše telo pred voľnými radikálmi, teda aj pred starnutím pokožky, ktorého príznaky sa časom môžu objaviť. 

RIZIKÁ OPAĽOVANIA

O tom, že slnečné lúče môžu mať aj negatívny dopad na náš organizmus, je známe už väčšine z nás. Nevýhodou slnenia je, že dlhodobé škody sa na našej koži často prejavia až o veľa rokov neskôr. Dnes vieme, že príliš veľa slnka spôsobuje predčasné starnutie našej kože s tvorbou vrások, pigmentových škvŕn, či rozšírených cievok. Nebezpečnejšími dôsledkami je fotokarcinogenéza, čiže vznik kožných nádorov. K bezprostredným prejavom po slnení, ktoré nám vedia znepríjemniť dovolenkové chvíle, patrí spálenie sa, úpal a alergické reakcie. Rizikovú skupinu tvoria starí, či chorí ľudia. Tieto osoby sa musia u svojho ošetrujúceho lekára informovať, či ich stav a liečba, ktorú užívajú, neinterferuje s pôsobením slnečných lúčov.