Zápaly ďasien


Zdravé zuby a ďasná sú zrkadlom zdravého stavu celého organizmu. Pri zistení, že nie je niečo v poriadku, cítime sa chorí a včasný zásah je na mieste. Ak sa neliečia aj jednoduché neškodné ochorenia ďasien môžu prerásť do chronického stavu. Z nezápalového ochorenia ďasien sa môže vyvinúť atrofia zubného lôžka, zuby sa začnú uvoľňovať a následne vypadávať. Preto si treba dávať u zubára pravidelne odstraňovať zubný kameň. 

SYMPTÓMY

  • začervenané a opuchnuté ďasná
  • krvácanie ďasien a ubúdanie zubného lôžka
  • zápach z úst, hnilobná chuť
  • zvýšená tvorba slín
  • bolestivosť
  • horúčka

PRÍČINY

Choroby z prechladnutia, nedostatok vitamínu C, slabá ústna hygiena, infekcie (baktérie, vírusy, huby), nedostatočné prežúvanie.  

OCHRANNÁ FUNKCIA SLÍN

Znie to neuveriteľne, no aj pri zápaloch ústnej dutiny je často na príčine porucha tráviaceho systému. Ak sa tráviaci systém vykoľají, prejaví sa to na hustote slín a na zosilnenom povlaku na zuboch a na jazyku, ktorý je ideálnou živnou pôdou pre baktérie. Musíme zmeniť stravovacie návyky, prestať fajčiť a obmedziť pitie čierneho čaju a kávy. Aj to sú faktory, ktoré môžu vyvolať zápaly ďasien. 

Sliny sú najvýznamnejším ochranným faktorom ústnej dutiny, preto musíme zabezpečiť, aby mohli plniť svoju regeneračnú funkciu. Práve zdravé sliny sú najlepšou prevenciou proti zápalovým ochoreniam ústnej dutiny.

LIEČIVÉ ÚČINKY OVOCIA A ZELENINY

Bakteriálnemu povlaku predchádzame čistením zubov a diétou: čerstvé ovocie bohaté na vitamín C a dostatok vitamínu A vďaka strave s vysokým obsahom karoténov (zelené, žlté a červené druhy ovocia a zeleniny) zabezpečia, že z akútneho zápalu sa nevyvinie chronický.

Tkanivo ústnej dutiny sa veľmi rýchlo rozpadá, no našťastie aj rýchlo regeneruje. Preto treba zabezpečiť výživnú stravu, kde patria všetky druhy ovocia a zeleniny, zemiaky, nelúpaná ryža a celozrnné produkty. V ústnej dutine sa tvrdé a mäkké tkanivá, ktoré majú úplne odlišné vživové potreby a nároky.

Kyselina listová (v sóji, špenáte, brokolici, karfiole, ružičkovom keli, šaláte a špargli) je tiež dôležitá látka, ktorá podporuje regeneráciu ďasien.

PREVENCIA

Zubní lekári odporúčajú pacientom s ochoreniami ďasien odstraňovať pravidelne zubný kameň raz za pol roka, v prípade pacientov trpiacich paradentózou štyrikrát do roka. Samozrejmosťou je vyhýbanie sa sladkostiam, sladeným nápojom, produktom z bielej múky, pretože v ústach vytvárajú podmienky pre usídľovanie baktérii. V medzizubných priestoroch sa ohniská baktérii ostávajú do bezprostredného kontaktu s epitelovými bunkami, ktoré nie sú chránené riasinkovou vrstvou a sú veľmi vnímavé na choroboplodné zárodky. Prevencia spočíva vo včasnom odstránení miestnych škodlivín vyvolávajúcich zápal.

LIEČBA

Veľmi dôležitá je úzkostlivá ústna hygiena, časté umývanie zubov a vyplachovanie ústnej dutiny. Aktívne prežúvanie stimuluje prekrvenie ďasien. Strava musí byť zameraná na prívod liečivých a účinných imunitných látok.