Zápal očných spojiviek


Alebo konjuktivitis je vlastne zápalom sliznice. ktorá pokrýva vnútornú stranu viečok a prednú časť očnej buľvy. Prakticky môže postihnúť obe oči naraz a negatívne vplýva na ostrosť zraku. Symptómami môže byť neustále pálenie a svrbenie očí, slzenie, opuch viečka a extrémna citlivosť na svetlo. Z očí môže vytekať vodnatý hlienovitý sekrét, v prípade bakteriálnej infekcie je sekrét hustý, ktorý počas noci môže viečka doslova zlepiť dohromady. 

Príčin zápalu je rovnako veľa ako aj ich typov. Prenosné druhy zápalu očných spojiviek, ktoré môžu byť veľmi nákazlivé, môžu vyvolávať vírusy, baktérie ako pneumokoky, streptokoky a stafylokoky. Naše oči sú neustále vystavené útoku mikróbov – ak nás napadnú výnimočne agresívne mikróby, prichádza na radu pomocný obranný mechanizmus. Cievky v oku sa roztiahnu, aby mohli do mikróbmi napadnutých oblastí dopraviť baktérie ničiace biele krvinky a oko začína veľmi vážne bojovať s infekciou. Tieto obranné opatrenia tela vedú ku symptómom, ktoré označujeme ako zápal očných spojiviek. 

• Ako si pomôcť

  • Ochlaďte si svrbenie

Práve pri tejto diagnóze na svrbiace a dráždivé oči pomáha aplikácia studených obkladov. Postačia obyčajné utierky namočené v studenej vode priložené na boľavé miesto. 

  • Na opuch ľad

Priloženie sáčku s ľadom na oči pomáha výrazne redukovať opuch, ktorý sa vytvoril v dôsledku alergického zápalu očných spojiviek. Pokúste sa ľad udržať na očiach dovtedy, kým sa opuch nezmenší tak, aby privreté viečka dokázali prekryť rohovku. V opačnom prípade bude následkom vysúšanie rohovky, čo je veľmi závažná komplikácia. Bežne sa ale opuch po priložení sáčkom s ľadom do rána stratí. 

  • Zničiť bakteriálnu infekciu teplom

Práve teplé obklady môžu byť veľmi nápomocné pri hojení infekcie, pretože teplo spôsobí rozšírenie ciev, čoho dôsledkom je zvýšený prívod krvi na postihnuté miesto a teplota sa zvýši nad únosnú hranicu pre prežitie mikróbov. Okrem iného teplo aj uvoľňuje svalstvo okolo oka. 

  • Byť egoistický

Zápal či už zapríčinený bakteriálnou alebo vírusovou infekciou môže byť veľmi nákazlivý. Treba si zaobstarať vlastné uteráky, vreckovky, handričky či utierky. Práve sekrét vytekajúci z oka je veľmi nákazlivý a prostredníctvom uteráku a iných vecí dennej potreby sa ľahko infikuje ďalšia osoba. 

  • Nesiahať prstami do očí

Ruky aj keď si ich neustále umývame, sú malým prenášačom nečistôt. Preto nie je vhodné si postihnuté oči ešte viac dráždiť a vnášať do nich viac nečistôt z okolitého prostredia. Rovnako po pretieraní očí si vždy treba ruky dobre umyť, aby sme nešírili sekrét do nášho okolia.

  • Ochrana

Počas zápalu môžu byť oči zvlášť citlivé na svetlo a iné podnety. Ak pôjdeme napríklad von, treba si nasadiť slnečné okuliare, ktoré okrem slnka chránia oči aj pred vetrom a prachom. Odložte povinnosti ako kosenie trávnika, kedy sú oči vystavené navyše aj peľu. Rovnako nie je vhodné plávať a oči takto vystavovať vode. Pokiaľ je to možné – v akýkoľvek okamih si oči zatvorte a odpočiňte si.

Nezáleží, čo vlastne toto ochorenie spôsobí, podstatné je, že ide o veľmi bolestivé a nepríjemné ochorenie sprevádzané ťažkosťami so zrakom. Je veľmi dôležité vyhľadať rýchlo lekársku pomoc, aby sa určila správna diagnóza ako aj prostriedky na liečenie. Nákazlivý zápal očných spojiviek môže prerásť aj do chronického ochorenia, pokiaľ bude trvať viac ako dva týždne.