Zapáchanie nôh


Táto nepríjemná skúsenosť sa stáva spúšťačom našich obáv a trápneho pocitu, ako doma tak v spoločnosti, najmä v letnom období, kedy sa potíme viac. Ak silný zápach sprevádza denne aj vás, pravdepodobne trpíte ťažkosťami, ktoré medicína nazýva brómhydróza. Hoci nejde o nič bolestivé ani nákazlivé, takýto silný zápach prináša majiteľovi veľké socializačné nepríjemnosti. Za bežných okolností vyprodukuje každá noha ¼  litra potu z 20 000 potných žliaz. U väčšiny ľudí sa toto množstvo potu odparí. Trpiaci brómhydrózou produkujú aj trojnásobok množstva spomínaného potu a ten sa len veľmi ťažko odparuje. Ak ide aj o váš prípad, skúste sa upokojiť a vyskúšať nasledujúce typy, ktoré zaručia, že vaše nohy zostanú suché a zápach takmer alebo úplne vymizne.

• Dôkladné umývanie – Potné žľazy na tele a teda aj na chodidlách produkujú sekrét pozostávajúci z vody, chloridu sodného, tuku, minerálov a rôznych kyselín, čo sú vlastne finálne produkty látkovej výmeny. Keď sú na chodidlách prítomné isté baktérie, potný sekrét sa rozkladá, pričom vzniká nepríjemný zápach. Ak zmyjeme baktérie, proces rozkladu sa zastaví. Chodidlá teda treba umývať častejšie a to dezodoračným mydlom. Podstatné je aj dôkladné osušenie. 

• Umývanie s rozumom – Zamyslite sa nad tým, ako často si chodidlá umývate. Dosť často na to, aby ste zmyli baktérie, alebo až príliš často, kedy hrozí poškodenie ochranného plášťa nohy? Pri silne zapáchajúcich chodidlách je častá hygiena veľmi dôležitá, ale ak si všimnete, že vaše nohy sú popraskané a šupinaté, znížte intenzitu umývania.

• Kúpeľ v slanej vode – V ¼ litra vlažnej vody rozpustite šálku kuchynskej soli a ponorte chodidlá na nie dlhšie ako 10 minút. Následne nohy opláchnite a opatrne osušte.

• Starostlivosť ako o podpazušie – V súčasnej dobe je veľký výber dezodorantov a antiperspirantov či už vo forme sprejov, práškov alebo púdrov pre potiace chodidlá. Tieto produkty obsahujú antibakteriálne prostriedky, ktoré ničia baktérie a navyše príjemne a sviežo voňajú.

• Obuv a ponožky – Vyhýbajte sa topánkam z gumy alebo so syntetickou vložkou, pretože nohy nebudú môcť správne dýchať. Navyše takého prostredie lichotí baktériám, ktoré sa budú ďalej množiť.  Dôležité je si topánky pravidelne vetrať skôr ako si ich znovu obujete. To, že k novému dňu patrí aj vymenená čistá bielizeň, ktorej súčasťou sú aj ponožky je samozrejmosť. Zaobstarajte si ponožky z vlny alebo bavlny,  pretože umožňujú nohám dýchať a udržia ich v suchu. 

• Obuv na voľný čas a šport – Pre ľudí trpiacich brómhydrózou obuv po fyzickej aktivite, či už odohratom zápase alebo len krátkou túrou patrí okamžite do práčky. Preferuje sa sušenie na vzduchu pred sušením v sušičke.

• Strava – Potraviny ako kari, čierne korenie, cibuľa, cesnak vyvolávajú zvýšené potenie a silný zápach nôh. 

• Pokoj – Stres a strach zvyšujú produkciu potu a tým sa baktériám poskytuje viac výživy.