Zanesené zuby


Patria k najčastejším problémov v ambulancii stomatológov. No veľa ľudí tento problém berie do vlastných rúk, pričom riskuje poškodenie ďasien a zubov. Čo teda najviac zafarbuje naše zuby? Prvá priečka patrí jednoznačne tabaku – nezáleží či ide o žuvací alebo fajčený, je najhorším pôvodcom zmeny sfarbenia zubov. Hneď za ním nasledujú nápoje ako káva a čaj, ako aj kolové nápoje, ovocné šťavy  (hlavne hroznová), červené víno, sójová omáčka a ovocie , napríklad čučoriedky. 

S vekom stupeň zafarbenia zubov prirodzene narastá. Sklovina – tvrdý obalový materiál na povrchu zubov sa postupne stenčuje, pričom spod nej začína presvitať do žlta sfarbený dentín – zubovina. Niekedy sa fľaky objavujú aj vo vnútornej štruktúre zubov. Skôr než sa s týmto estetickým problémom rozhodneme urobiť niečo  sami, je potrebné nájsť príčinu zafarbenia. Iba náš zubár má v dostupnosti vhodné prostriedky na odstránenie fľakov. Väčšinou sú to kozmetické prípravky vo forme nanesenia živíc či porcelánu. Fľaky z jedál a nápojov dokáže väčšinou zubný lekár odstrániť pomocou svojich profesionálnych nástrojov. Jednou z najzákladnejších a najzdĺhavejších je bielenie zubov. Ak ste si už rezervovali miesto u svojho zubára, tu je pár tipov, ktoré zabránia opätovnej tvorbe fľakov:

ČISTITE SI ZUBY

  A to minimálne dvakrát za deň, no ak je možné vždy po jedle. Skvelým pomocníkom je elektrická zubná kefka. Počas čistenia, bez rozdielu akú kefku používane, na zuby netlačíme, čistíme ich zľahka. Keď nám povinnosti z časového hľadiska nedovoľujú dôkladné umytie, je vhodné aspoň vypláchnutie ústnej dutiny vodou, v lepšom prípade ústnou vodou.

DENTÁLNA NIŤ

Už ste si niekedy určite všimli, že fľaky sú o niečo horšie práve na okrajoch zubov? Príčina spočíva v tom, že povlak na zuboch – teda plak, tenká až neviditeľná vrstva baktérii a zvyškov potravy, sa zhromažďuje na okrajoch zubov a na ďasnách. Ak tento povlak budeme denne odstraňovať dentálnou niťou, zabránime tak nie len šíreniu baktérii ale aj neestetickému plaku a sfarbeniu na našich zuboch.

STOP FAJČENIU

Čo je jednoduché povedať, no veľmi zložité dodržať. No ak nám záleží nie len na sfarbení a stave našich zubov, ba na celkovom vynikajúcom zdravotnom stave, pokúsme sa s týmto zlozvykom prestať. 

OBMEDZIŤ PITIE KÁVY

Tak ako tento obľúbený nápoj nechá tmavé stopy na porcelánovej  šálke, zanechá ich aj na našich zuboch.  Množstvo šálok kávy zredukujte a po potí si vyčistite mäkkou kefkou zuby, prípadne si vypláchnite ústa. 

PITIE CEZ SLAMKU

Táto rada sa nedá síce využiť pri nápojoch ako káva a čaj, no je to možné pri kolových nápojoch, ľadovom čaji a ovocných šťavách. Práve použitím slamky výrazne zredukujeme kontakt zubov s týmito nápojmi.

NECHAJTE SI ZUBY OBČAS ODBORNE PREČISTIŤ

Ak máte nepríjemný pocit zanesenie, je vhodné sa objedať na prečistenie u zubného lekára. Práve zubný lekár ktorého pravidelne navštevujeme, pozná najlepšie stav našich zubov. Pri čistení používa vhodné nástroje a prostriedky na čistenie.

Posledné výskumy ukazujú, že to, čo sa deje v našich ústach, môže priamo odzrkadľovať situáciu v tele. Kedykoľvek máme v ústach infekciu, neostáva len tam – cez krvné riečisko sa môže dostať do rôznych kútov tela, ovplyvňujúc orgány a imunitný systém. Nie je riešením, ak sa odkladá pravidelná každoročná prehliadka u zubára až na koniec roka, keď sa často stáva, že sa k nemu už ani nedostaneme. A tak sa môže stať, že z malého, ľahko riešiteľného problému vo vašich ústach sa časom stane niečo oveľa závažnejšie.