Žalúdočné vredy


Žalúdočné vredy sú zápalovým ochorením postihujúce žalúdok, dvanástnik, pažerák a okolie Meckelovho diverkulu. Vo väčšine prípadov sa nám vytvoria v organizme následkom infekcie baktériou helikobakter pylori a jej neliečením, čo môže vyústiť až do rakoviny žalúdka. Samotné vredy však tiež predstavujú smrteľnú hrozbu v prípadoch, kedy nečakane prasknú a nastane krvácanie do žalúdka, preto je dôležité sledovať všetky žalúdočné problémy ako možné príznaky žalúdočných vredov. Žalúdočný vred je zápalové ochorenie, pri ktorom vzniká hlboké narušenie sliznice žalúdka. Zatiaľ nie je jasné, čo je presnou príčinou vzniku vredov. Podieľa sa na tom mnoho faktorov, niekedy je zjavná len jedna príčina, inokedy sa spoluúčastnia na vyvolaní vredov viaceré skutočnosti. Je veľmi pravdepodobné, že vred je konečným výsledkom nerovnováhy medzi tráviacou tekutinou v žalúdku a dvanástnika. Výskyt žalúdočných vredov sa spravidla potvrdzuje gastroskopiou. Ide o lekárske vyšetrenie, kedy vám je do žalúdka hadičkou zavedená sonda, ktorou sa zisťuje prítomnosť, umiestnenie a závažnosť žalúdočného vredu. V prípade, že sa výskyt žalúdočných vredov v organizme nepotvrdí, tak gastroskopickým vyšetrením možno odhaliť aspoň možný zápal žalúdka, či infekciu helikobakterom. Najčastejšie trápi táto vredová choroba mužov v produktívnom veku a jedná sa už o typické civilizačné ochorenie, ktoré sa najviac začalo objavovať začiatkom 20. storočia a to v súvislosti so zmenami v životnom štýle aj celkovej životospráve. Odhaduje sa, že vredy trápia okolo 10 percent populácie a môžu mať viacero rôznych príčin.

Zbystrite pozornosť ak:

Pociťujete pálivú, bodavú, alebo aj tupú bolesť v oblasti nadbruška, alebo pod hrudnou kosťou napravo, bolesť sa objavuje a zasa mizne – ozýva sa počas a po príjme stravy, trvá aj niekoľko dní, máte krv stolici, nadmerne vás nadúva,  postihnutý vredmi chudne, stráca apetít, vracia a máva časté nevoľnosti spojené s únavou a spavosťou.

Vyhýbajte sa:

  • údeniny, vrátane údených rýb
  • tučné mäso (hus, kačka, zverina) a vyprážané pokrmy (vhodné je chudé mäso z mladších zvierat)
  • pikantné syry
  • nakladané mäso, ryby a nakladaná zelenina
  • nadúvajúca zelenina (kapusta, kel, karfiol, zelená paprika, reďkovky, cesnak), strukoviny
  • ovocie so zrniečkami (maliny, ostružiny, figy, ďatle, ríbezle), mak a orechy
  • kysnuté, lístkové, linecké cesto
  • sýtené nápoje a kofeínové nápoje – to najmä nalačno
  • ostré korenie a sójová omáčka
  • studené, alebo veľmi horúce jedlá
  • fajčenie a pitie alkoholických nápojov

Do svojho jedálneho lístka zahrňte:

zemiaky, avokádo, banány, broskyne, slivky, čerešne, čučoriedky, zázvor, med, kapustu, špenát, zeler, brokolicu, papriku, vajcia, chudé mäso, mäkký tvaroh, biele jogurty, acidofilné mlieka, ovsené vločky a otruby, čaj z repíku, harmančeka, prasličky roľnej a žihľavy.

Vredová choroba žalúdka alebo dvanástnika patrí medzi veľmi časté civilizačné ochorenia, ktoré sa môže prejaviť buď v akútnej, alebo chronickej forme. Na druhej strane mnohí postihnutí o svojej chorobe nemajú potuchy a prípadné príznaky podceňujú. Preto ak bolesti v oblasti žalúdka pretrvávajú dlhšie ako 10 dní, neváhajte vyhľadať čo najskôr lekársku pomoc.