Žalúdočné vredy


Sú zápalovým ochorením postihujúce oblasti žalúdka, dvanástnika, pažeráka a okolie Meckelovho diverkulu. V drvivej väčšine prípadov sa nám žalúdočné vredy vytvoria v organizme následkom infekcie baktériou Helikobakter pylori. Ak sa táto baktéria nelieči, priebeh ochorenia môže viesť k tvorbe žalúdočných vredov a môže vyústiť až do rakoviny žalúdka. Ďalej sa treba vyhýbať konzumácii alkoholu, fajčeniu, liekom na utlmenie bolesti a v čo najvyššej možnej miere eliminovať stres – to všetko sú rizikové faktory podporujúce vznik ochorenia. Samotné žalúdočné vredy však tiež predstavujú smrteľnú hrozbu v prípadoch, kedy nečakane prasknú a nastane krvácanie do žalúdka.  Pre všetky naše orgány, ale obzvlášť žalúdok, platí jedno – rovnováha. Ak dochádza k jej narušeniu, vzniká ochorenie. V prípade žalúdočných vredov sa jedná o narušenie rovnováhy medzi ochrannými faktormi (ktoré chránia sliznicu žalúdka) a tráviacimi šťavami (ktoré sú veľmi kyslé a majú agresívny charakter). Väčšina pacientov nevie, že má vredy, kým sa neprejavia v aktívnejšej forme. Vredy na žalúdku sa častejšie vyskytujú u starších ľudí. Mladším sa vred zvyčajne objaví na dvanástniku. Žalúdočné vredy patria medzi pomerne rozšírené ochorenie a podľa štatistík trápia skoro každého desiateho človeka. 

PRÍZNAKY

  • bolesť brucha pri príjme potravy (obzvlášť oblasť nadbrušia – tesne pod hrudným košom)
  • nadúvanie a pocit plnosti
  • nevoľnosť a pocit na zvracanie
  • nadmerné slinenie
  • strata chuti do jedla
  • zvracanie krvi
  • pálenie záhy
  • hnilobou páchnuca stolica

Pozor na mlieko

Mlieko môže vredy len zhoršiť! Aj keď sa vám môže zdať, že po užití mlieka sa budete cítiť lepšie, opak je pravdou.Mlieko stimuluje žalúdok k zvýšenej produkcii kyseliny a tráviacich štiav, čo môže ochorenie len zhoršiť.

Základná diagnostika zahŕňa podrobnú anamnézu, fyzikálne a laboratórne vyšetrenia, edoskopické vyšetrenie s odberom bioptického materiálu s následným vyšetrením na výskyt infekcie Helicobacter pylori. Dôležitá je liečebná anamnéza zameraná na typ užívaných liekov. V prípade, že sa vredy  potvrdia najhoršou možnosťou je, že môže prasknúť a preniknúť do brušnej dutiny, čo sa stáva hlavne vtedy, ak sa nelieči. Vtedy sa môže v stolici objaviť krv, ktorá je červeno-čierna. V tomto prípade pomôže len urgentný zákrok lekára. Nezanedbávajte príznaky ochorenia a riešte to ihneď lekárskym vyšetrením. Peptický vred postihuje aj v dnešnej dobe značnú časť populácie. Dnešná moderná medicína poskytuje rozsiahle možnosti liečby. Medikamentózna liečba vredu býva vo väčšine prípadov úspešná. Pokiaľ ide o lieky, okrem antibiotík na predpis od lekára viete v prípade žalúdočných vredov siahnuť aj po voľne predajných liečivách. Najčastejšie sa na tento problém využívajú lieky určené na nadmernú kyslosť žalúdka alebo pálenie záhy.