Význam železa pre ľudský organizmus


Železo je životne dôležitá minerálna látka (biogénny prvok), ktorú naše telo potrebuje pre zachovanie dobrého zdravotného stavu. Jeho funkcia je nenahraditeľná – je teda potrebné, aby sme ho v primeranom množstve prijímali každý deň. Ľudské telo obsahuje asi 4 až 5g železa, z toho sú tri štvrtiny viazané v červených krvinkách, ktorých najdôležitejšou úlohou je prenos kyslíka a oxidu uhličitého krvou. Do organizmu sa železo dostáva potravou. Hlavným miestom jeho vstrebávania je tenké črevo. Ak hladina železa v krvi výrazne poklesne (napr. pri jeho nedostatočnom príjme z potravy, nadmerným menštruačným krvácaním), znižuje sa schopnosť organizmu vytvárať nové červené krvinky. Ich úbytkom sa potom znižuje teda spomínané množstvo kyslíka, ktorý sa pľúcami dostáva do všetkých buniek. Hemoglobín je súčasťou červených krviniek. Ide o červené krvné farbivo, ktoré obsahuje železo a to na seba dokáže naviazať a uvoľňovať kyslík – je teda hlavný komponent na prenos kyslíka a keďže je jeho jadro tvorené atómom železa, bez neho jedinec nedokáže produkovať potrebné množstvo červených krviniek. V dôsledku nedostatku železa v ľudskom organizme vzniká chudokrvnosť.

Anémia je pomerne častá diagnóza. Niekedy sa objaví len pri bežnej preventívnej prehliadke, inokedy býva jej výskyt spojený s klinickými prejavmi.  Toto ochorenie si vyžaduje presnú diagnostiku. Mnoho ľuďom hrozí anémia z dôvodov zlej stravy, črevných porúch, infekcie, a podobne. Ženy, ktoré sú tehotné alebo menštruujú, sú taktiež náchylné na vznik anémie. Riziko vzniku chudokrvnosti sa zvyšuje u starnúcich ľudí. No najčastejšou príčinou absencie železa nájdeme v strave  vegetariánov, pretože majú menej zdrojov na doplnenie tohto minerálu, a využitie železa z rastlinných produktov je vo všeobecnosti horšie ako v prípade živočíšnych. Čo však neznamená, že nemôžu dosiahnuť odporúčané množstvá – musia byť len dôkladnejší pri plánovaní stravy. Z pohľadu vegetariánov sú dobrými zdrojmi napríklad strukoviny, vajcia alebo zelená listová zelenina. Pre ostatných môže byť v tomto smere zaujímavé hlavne červené mäso. Na podporu vstrebávanie železa sa tiež odporúča užívať vitamín C.

Dôsledky anémie na ľudský organizmus

Nepravidelné búšenie srdca

Aj nepravidelné búšenie srdca môže mať za následok nedostatok železa. Ak máte problémy so srdcom, je dôležité, aby ste mali hladinu železa v krvi po kontrolou – jeho deficit môže kardiovaskulárne ochorenia zhoršiť.

Pocity úzkosti bez príčiny

Z dôvodu nedostatku železa vzniká i nervozita. Telu totiž chýba kyslík a keď vám navyše začne búšiť srdce, organizmus si tak navodí režim pohotovosti.

Bolesti hlavy

Pri nízkej hladine železa v krvi chýba telu dostatok kyslíka. Organizmus tak prednostne dodáva kyslík do mozgu aj vtedy, keď to nie je nutné. V tomto prípade sa v ľudskom tele rozšíria cievy, s čím prichádza bolesť hlavy.

Bledosť

Hemoglobín dáva krvi jej červenú farbu a tak má pokožka svoj zdravý nádych. Nedostatok železa môžete zistiť bez ohľadu na tón svojej pleti, a to tak, že sa pozriete na vnútro vašich pier, ďasná a spodné viečka. Ak sú menej červené ako obvykle, príčinou bude pravdepodobne chýbajúce železo vo vašom organizme.

Vypadávanie vlasov a lámavé nechty

Nakoľko sa vplyvom nedostatku železa telo nastaví na úsporný kyslíkový režim, prestane dodávať dostatok kyslíka do vlasových korienkov. Práve z tohto dôvodu vám vlasy vypadávajú viac ako zvyčajne, lámu sa i nechty.

Ak je prísun železa do organizmu zvýšený, dochádza k jeho hromadeniu. V ľudskom tele neexistuje aktívny proces, ktorý by nás nadbytočného železa účinne zbavoval. Deje sa tak len pasívne, a to formou olupovania kože a slizníc, vypadávaním vlasov, či vylučovaním potu. Príznaky nadbytku sú často vážnejšie, ako príznaky jeho nedostatku. V ťažkých prípadoch dochádza hlavne k poškodeniu pečene, srdca, podžalúdkovej a štítnej žľazy.