Vriedky v ústach


Aj keď ich veľkosť spravidla nepresahuje pol centimetra, tí ktorí mali s nimi osobnú skúsenosť dobre vedia, že veľmi bolia, a to hlavne pri jedení a pití. Našťastie, takýto vriedok býva zvyčajne iba krátkodobým trápením a k dispozícii sú prostriedky, ktoré sa aplikujú na postihnuté miesto a prechodne stiahnu bolesť. Je tu ale na mieste, vedieť s určitosťou rozlíšiť vriedok od pľuzgierikových výrastkov (herpes na perách či pľuzgieriky z horúčky), ktoré zapríčiňuje herpesový vírus. Práve počiatočnú fázu herpesov predstavuje množstvo pľuzgierikov, ktoré zrastú spoločne a vzniká väčšia rana. Herpesy sa najčastejšie objavujú na lícach a perách. Naproti tomu sa vriedky v ústach objavujú zvyčajne osamotene. Na rozdiel od boľavého miesta zapríčineného herpesom, nie je vriedok na tvári nákazlivý. Má žltý alebo bielosivý stred, obkolesený spravidla červeným okrajom a jeho veľkosť sa pohybuje v rozmedzí 3 -5 milimetrov. Vytvára sa na vnútornej strane pery, líca a aj jazyku. Príčina vzniku týchto drobných nepríjemností nie je doposiaľ objasnená. Lekári sa domnievajú, že k ich tvorbe prispieva únava, stres, nespavosť a nesprávna životospráva. Skutočnosť poukazuje aj na to, že vriedky v ústach sa môžu vytvoriť aj ako následok poranenia ústnej dutiny – trenie zubnou kefkou alebo zahryznutie zubom. Zodpovednosť za tento problém vrhá tieň aj na niektoré druhy potravín – koreniny či citrusové ovocie. 

PROSTRIEDKY NA ZMIERNENIE BOLESTI

TYČINKA NA ZASTAVENIE KRVÁCANIA

Ide o takzvaný liadok, čiže tyčinku, ktorá sa používa na zastavenie krvácania pri malých rezných rankách. Pri ošetrovaní vriedku pomocou liadku sa vlastne nervy otupia, čo teda prináša dočasné odstránenie bolesti.

ASPIRÍN

Na zmiernenie bolestí sa môže použiť aj Paracetamol a Ibuprofen, samozrejme, pred jedlom, pretože vriedky sú veľmi nepríjemné počas konzumácie pokrmov.

STUDENÉ POKRMY

Vyhýbať sa obzvlášť treba horúcim a pikantným pokrmom. Práve tieto typy jedál pália a dráždia už tak veľmi citlivé vriedky. Tiež sa odporúča vynechať na istý čas potraviny s dráždivým povrchom, napríklad sucháre.

POSTUPOVAŤ OPATRNE

So zubnou kefkou treba zaobchádzať obzvlášť citlivo, čím zabránim podráždeniu v ústach.

ZAPRIEŤ ZLOZVYKY

Konzumácia alkoholu a fajčenie môžu rovnako vyvolávať dráždenie tohto problému. Trochu zdržanlivosti môže priniesť len úľavu.

OVALÁDAŤ STRES

Je to tá najlepšia rada (nie len) proti vriedkom v ústach. Za pokus stoja metódy na ovládanie a elimináciu stresu – masáže, joga, meditácie, dýchacie techniky, odpočinok  či naopak behanie ako aj pobyt na čerstvom vzduchu.

S týmto drobným problémom má skúsenosť asi 20% populácie, pričom viac postihuje ženy. U niektorých žien sa vytvoria počas istých fáz menštruačného cyklu. Dĺžka liečby, respektíve, zahojenia trvá minimálne 7 dní, najviac však 14. Ak sa ani po 14 dňoch vriedky nepodarí vyliečiť, treba sa obrátiť na svojho lekára.