Vrastené nechty


Sa prejavujú bolestivosťou nechta so začervenaním v oblasti, kde necht vrastá do nechtového valu. Je možné klasifikovať niekoľko stupňov, od lokálnej precitlivenosti cez hnisavé štádium až po chronické postihnutie oboch okrajov nechta. Jednoduchá infekcia prstu, ktorá sa dôkladne neošetrí môže viesť veľmi rýchlo k vážnym komplikáciám. Ak ostrá hrana nechta vrastie do pokožky, ktorá ho obkolesuje, vedie to k bolestivým prípadom – o to viac ak dôjde k poraneniu tkaniva. Rizikovou skupinou sú seniori, ľudia trpiaci diabetom a obezitou. Tí, ktorí nemajú žiadne problémy s krvným obehom si môžu vrastené nechty odstrániť aj sami, ak sa budú pridŕžať nasledovných pokynov.

ZMÄKČIŤ PRST NA NOHE

 Aby sa bolesti zmiernili je potrebné si vopred chodidlo namočiť do teplej vody – avšak nie do horúcej. Prst na nohe nechajte v kúpeli v dobe 5 – 10 minút dvakrát denne.

APLIKÁCIA MASTÍ

Na postihnuté miesto si aplikujte antibiotickú masť, ktorá zabráni šíriacej sa infekcii.

NIE SME CHIRURGOVIA

Ak našu kúpeľňu premeníme na operačnú sál, prstu na nohe vôbec nepomôžeme. V domácom prostredí nedokážeme zabezpečiť dokonalé sterilné prostredie – množstvo baktérii sa s určitosťou nachádza aj v našej lekárničke. Hrozí tu aj vysoké riziko poranenia. Nechajme teda túto prácu chirurgom a nezanesme si zbytočne ranu znečistenými nástrojmi a baktériami z cudzích telies. 

STRIHAŤ ROVNO

Už nikdy nechty zastrihnuté do oblúka. Vystrihovanie rožkov nechtov vedie k destabilizácii nechtovej platničky, k jej zatáčaniu a zarastaniu.

NIE NAKRÁTKO

Ani takéto strihanie nie je vhodné.  V stoji je pokožka v dôsledku tlaku vytláčaná smerom nahor. V takomto prípade necht rastie rovno do pokožky. Správna dĺžka strihu jednoznačne je strih nechta do úrovne ukončenia pokožky.

VÝMENA OBUVI

Aj prostredníctvom vrastených nechtov nám telo naznačuje, že je ten správny čas na nákup obuvi. Treba si zvoliť také topánky, ktoré nám nebudú tlačiť na nechty. Ženy by sa mali vyhýbať vysokým opätkom. Za pokus ale stojí alternatíva nižšieho (asi dvojcentimetrového) opätku, čoho dôsledkom bude zníženie tlaku vytváraného na naše prsty. Pre ženy ako aj mužov je potrebné si zadovážiť topánky, ktoré doprajú viac priestoru našim prstom na nohách. 

SANDÁLE

Ak to dovoľuje počasie, je skvelou voľbou si zadovážiť takúto obuv. Celé chodidlo, teda aj prsty majú umožnené v sandáloch voľne dýchať. Ďalším pozitívom je, že v tejto obuvi je chodidlo bez ponožky, nakoľko priestor medzi ponožkou a topánkou vytvára veľmi nepriaznivé prostredie – je tam tma, vlhko a horúco. Hojenie rán je rýchlejšie na vzduchu.

STÁLA OCHRANA PRSTOV

Aj keď nosíte topánky, nie vždy sa dá vyhnúť ťažkým poraneniam prstov nôh – napríklad nám niečo ťažké vypadne z rúk rovno na prsty – možnosť, že prídeme o nech je v takomto prípade veľmi vysoká. Pokiaľ potom vyrastá nový necht, často zarastá do pokožky. Riešením je okrem zvýšenej opatrnosti aj obuv s oceľovou výstužou. 

OVERTE SI PEDIKÉRKU

Takáto starostlivosť je pre zarastajúce nechty veľmi priaznivá. Dobrý pedikér sa profesionálne postará o celé naše chodidlo a my sa nemusíme znepokojovať. Avšak skôr, ako si necháme naše nohy ošetriť, treba sa presvedčiť, že ošetrovateľ nepoužíva na odstránenie zrohovatenej pokožky žiadne kovové nástroje. 

V staršom veku môžu byť zarastené nechty sprievodným javom degeneratívnych ochorení kĺbov (artritída). Nechty sa stáčajú do vysokého oblúka (deformujú sa na obraz kĺbov) a pri neriešení problému sa môžu zrásť s okosticou kĺbov. Poznávacím znakom tohto typu je zarastanie spravidla na viacerých prstoch. Je dôležité si uvedomiť, že zarastanie nechtov nie je typickým ochorením a nedá sa vyliečiť masťami, roztokmi či liekmi. Tými sa dá liečiť len pridružený zápal. Zarastené nechty majú mechanickú príčinu (tlak), a preto je nutné ich aj mechanicky riešiť.