V skvelej forme vďaka sezónnemu ovociu


Mali by sme počúvať rady odborníkov a konzumovať čo najčastejšie plodiny, ktoré sa urodia v našich klimatických podmienkach, ako aj konzumovať v období ich dozrievania. Tie nášmu zdraviu prajú najviac. Momentálne sa ponúkajú jesenné ovocné doslova vitamínové bomby.

HROZNO

Je ideálnym ovocím na jesennú vitamínovú kúru. Hroznová šupka obsahuje veľa vlákniny, ktorá podporuje črevnú peristaltiku a zabraňuje zápche, súčasne pôsobí odvodňujúco, detoxikačne a viaže tuky. Podporuje tvorbu moču a urýchľuje jeho prietok močovými cestami, vyplavuje baktérie a zmierňuje zápalové procesy v obličkách a močovom mechúry. Hrozno obsahuje všetky vitamíny skupiny B okrem vitamínu B12. Práve tieto vitamíny majú rozhodujúci vplyv na metabolizmus sacharidov, podporujú nervovú a mozgovú činnosť. Má aj vysoký obsah kyseliny listovej podporujúcej krvotvorbu, vitamínu C posilňujúci imunitný systém. Prínosom je obsah mangánu, ktorý spevňuje kosti, upravuje činnosť štítnej žľazy a vyživuj nervy, ďalej obsah horčíka podporujúceho činnosť svalov a srdca. 

SLIVKY

Obsah vitamínov skupiny B je obdivuhodný. Jedna slivka má také množstvo ako pilulka z lekárne. Sú vynikajúci stimulátor metabolizmu sacharidov, majú priaznivý vplyv na nervovú sústavu, mentálnu sviežosť, výkonnosť a odolnosť voči stresu. Okrem toho poskytujú stopové prvky meď a zinok. Tuky obsiahnuté v šupke bránia vysychaniu bunkových membrán a zamedzujú vniknutie baktérii dovnútra. Napomáhajú pri neurotických stavoch úzkosti a podnecujú koncentráciu, zvyšujú odolnosť voči stresu, posilňujú srdce a imunitný systém.

JABLKÁ

Neobsahujú takmer žiadne bielkoviny, ale majú veľa vody, málo sacharidov a v šupke nepatrné množstvo mastných kyselín. Sú mimoriadne bohaté na vitamíny a stopové prvky. Pri dozrievaní na strome sa v nich hromadí veľké množstvo vitamínu C, ktorý má v jablkách mimoriadne vhodné prostredie, pretože bioflavonoidy a iné rastlinné látky v ňom ho chránia pred predčasnou oxidáciou. Konzumáciou jabĺk si pomáhame k zníženiu krvného tlaku, hladiny cholesterolu a krvných tukov. Posilňujeme srdcovo-cievny a imunitný systém, stabilizujeme hladinu cukru v krvi, spevňujeme cievy a najmä slabé žily, prečisťujeme črevá a posilňujeme ďasná.

HRUŠKY

Liečivé účinky spočívajú hlavne vo vysokom obsahu vody. V žalúdku sa držia veľmi krátko, rozpustené živiny sa rýchlo dostávajú do čriev. Hrušky obsahujú poruchy trávenia, zápchu a prečisťujú črevá. Vďaka dokonale vyváženému zloženiu sú vitamíny, minerálne látky a bielkoviny v dužine ako aj v šupke optimálne fyziologicky využité pri látkovej premene. Platí to najmä pre chemické prvky, ktoré si vzájomne konkurujú – draslík a sodík, meď a zinok, vápnik a fosfor. Práve pre tieto vlastnosti je hruška jednou z najvhodnejších potravín pri chelátovej terapii, keď treba naviazať, zneutralizovať a vylúčiť z organizmu ťažké kovy a jedy ako olovo, ortuť či konzervačné prísady. Ďalej pomáhajú pri poruchách s obličkami a močovým mechúrom, majú priaznivý vplyv na krvotvorbu a stimulujú rast – čiže by mali byť v každej rodine, kde sú deti. 

Pre tých čo neobľubujú jesenné ovocie, okrem neho samotného prichádza v momentálne čas aj na konzumáciu orechov, ktoré podporujú myslenie, majú antioxidačné účinky a sú zdrojom mnohých nutričných látok. Navyše, v obchodných reťazcoch nájdeme rôzne druhy z mnohých kútov sveta, takže každý si vyberie podľa vlastnej chuti. Hlavne sa snažme, aby náš jedálny lístok  bol pestrý a bohatý na všetky stopové prvky potrebné pre zdravý a vitálny organizmus, čím si posilníme naše zdravie a imunitný systém pred príchodom zimy.