Úzkosť


Ovplyvňuje bežné fungovanie človeka a jeho telesnú a duševnú pohodu negatívnym smerom – nejasný pocit niečoho zlého, napätie, zvieranie žalúdka, pocit tlaku v hlave, obavy, nutnosť stále myslieť na to, čo sa môže stať až úplná bezradnosť. Úzkosť sa radí medzi psychiatrické ochorenia na organickom podklade, ktoré vzniká pôsobením vonkajších podnetov na jedinca neschopného ich prijať a prekonať. Prichádza náhle, nepredvídateľne a často sa neobmedzuje ani na žiadnu špecifickú situáciu. V stave úzkosti býva človek podráždený, mierne hyperaktívny. Pociťuje nervozitu a často sa aj navonok prejavuje nejakou mimovoľnou činnosťou ako napr. obhrýzaním nechtov. Má problém myslieť na niečo iné, je neschopný sústrediť sa. Postihnutého prenasledujú silné obavy z čohokoľvek čo môže prísť a narušiť jeho každodenný život. Dĺžka trvania tohto zvieravého stavu duše je zvyčajne 5 až 20 minút, no výnimočne až 2 hodiny. Po ňom často pretrváva triaška, napätie a vyčerpanie, ktoré býva spojené s bolesťou hlavy či chrbtice, bolesťou na hrudi, potením, suchom v ústach, pocitmi závratu a nevoľnosti.

• Prejavy

  • pocit dusenia, zrýchlené dýchanie
  • návaly tepla a zimy, zvýšené potenie
  • chvenie, triaška, zvýšené búšenie srdca
  • podráždenosť, nespavosť, nepokoj, vyčerpanie
  • závraty, mdloby, točenie a bolesti hlavy
  • pocit na vracanie alebo žalúdočná nervozita
  • tŕpnutie v prstoch, chodidlách, slabosť v končatinách, kŕče pri dýchaní, brnenie okolo pier
  • znížené libido

Pri boji s úzkosťou sa osvedčili najmä pravidelná a vyčerpávajúca telesná aktivita, dôsledná spánková hygiena, potláčanie negatívnych pocitov a hľadanie odpovedi k príčine strachu a panike, vhodné sú aj dychové cvičenia vedúce k upokojeniu tela a mysle, počúvanie príjemnej hudby, ktorá nás pozitívne naladí, pozeranie zábavných filmov a čítanie motivačnej literatúry, stretávanie sa s príjemnými ľuďmi, a naopak odtrhnúť sa od tých pesimistických, nájsť si záľubu, ktorá nás napĺňa a pre potlačenie pocitov úzkosti je dôležité vyhýbať sa alkoholu.

Pokiaľ je úzkosť často sa vyskytujúca a neprimeraná, ovplyvňuje bežné fungovanie a kvalitu života človeka,  ako aj  jeho telesný a duševný stavu negatívnou cestou, tak vtedy je dôležité vyhľadať a poradiť sa s odborníkom. Úzkosť môže byť hlavnou charakteristikou viacerých porúch. Preto odborník musí zistiť, či sa úzkosť viaže na konkrétnu situáciu – následne sa vylúčia alebo potvrdia fóbie, generalizovaná úzkostná porucha, alebo  panický záchvat.