Užívanie liekov


Lieky sa môžu dostať do organizmu rôznymi spôsobmi, okrem iného aj prostredníctvom náplasti, inhalátora, vo forme tabliet, či injekčnou ihlou. Pochopenie toho, ako lieky v tele fungujú nám pomôže zistiť, prečo je dôležité ich užívať bezpečne a efektívne. Budeme sa teda sústrediť na lieky, ktoré užívame ústami, pretože to sú tie najčastejšie. Vstup a cirkulácia liekov v organizme

Lieky, ktoré sú požité ústami, sa pohybujú tráviacim traktom a následne sú prevzaté ďalšími vnútornými orgánmi, ako je žalúdok a tenké črevo. Často sú potom odosielané do pečene, kde by mohli byť chemicky zmenené a nakoniec sa uvoľnia do krvného riečišťa. Vzhľadom k tomu, že krvný obeh nesie lieky po celom tele, môžu interagovať s liekmi v mnohých tkanivách a orgánoch a môžu sa objaviť nežiaduce účinky.

 Metabolizmus liekov

Rovnako ako s jedlom sa organizmus snaží chemicky rozložiť aj lieky akonáhle vstúpia do tela. Väčšina liekov prijímaných perorálne vstupujú do žalúdka alebo tenkého čreva a potom sú vedené do pečene. Tá obsahuje bielkovinové molekuly zvané enzýmy, ktoré chemicky modifikujú lieky a iné nepotravinové látky. Takáto chemická premena lieku sa nazýva metabolizmus liečiv. Často, keď je liek metabolizovaný v organizme, je prevedený do produktov nazývaných metabolity, pričom tieto metabolity sú zvyčajne tak silné ako originálny liek, ak nie silnejšie. Vzhľadom k tomu, že väčšina liekov a iných „cudzích“ látok sa odbúravajú v pečeni, sa o pečeni hovorí ako o „detoxikačnom orgáne“. Metabolity liekov sa často vracajú do pečene a sú chemicky zmenené ešte raz pred tým než opustia organizmus (stolicou, močom). Avšak je dôležité upozorniť na fakt, že zmeny súvisiace s vekom, môžu ovplyvniť, respektíve spomaliť funkciu obličiek a tým môžu mať významný vplyv na to, ako rýchlo je liek z tela vylúčený.

 Vedľajšie účinky

Je prirodzené, že staršie orgány spracúvajú prijaté lieky odlišne ako mladší organizmus. Aj keď by mal byť každý opatrní pri užití lieku, starší dospelí musia často dostať do tela viac liekov naraz. Tieto lieky môžu na seba vzájomne pôsobiť neočakávaným spôsobom, preto je v takomto prípade zvýšená opatrnosť na mieste. S pribúdajúcim vekom sa znižuje schopnosť rozkladania a vstrebávania jednotlivých látok v tele.

 Riziká a benefity

Všetky lieky majú aj svoje riziká a výhody. Výhody liekov spočívajú v tom, že pri jednotlivých ochoreniach môžu napomáhať zlepšiť naše zdravie a pohodu tým, že vplývajú na tie miesta, pre ktoré boli lieky navrhnuté a vyvinuté (liečenie choroby, infekcie, zmiernenie bolesti, …). Za riziká sa považujú práve tie už spomenuté nežiaduce alebo neočakávané príznaky a pocity, ktoré môže vyvolať interakcia liekov v organizme. Tieto vedľajšie účinky môžu byť relatívne zanedbateľné (bolesť hlavy, sucho v ústach, …) alebo naopak život ohrozujúce (ťažké krvácanie, nezvratné poškodenie pečene, obličiek, …).

 Tipy, aby sa zabránilo nežiaducim účinkom:
  • – vždy informujte svojho lekára alebo lekárnika o všetkých liekoch, ktoré už užívate vrátane prírodných výživových doplnkov
  • – oboznámte svojho lekára, zdravotnú sestru alebo lekárnika, ak sa Vám objavili nejaké negatívne účinky po užití liekov (vyrážky, poruchy trávenia, závrat, strata chute do jedla, …)
  • – opýtajte sa, či môže liek interagovať s akýmikoľvek potravinami, doplnkami stravy, či inými užívanými liekmi
  • – dôkladne si prečítajte príbalový leták k predpísaným liekom
  • – nemiešajte alkohol a predpísané lieky