Ušný maz


Skôr než siahnete po vate, aby ste mu vyhlásili vojnu, mali by ste vedieť, kde sa vlastne presne nachádza. Ušný maz sa tvorí vo vonkajšej časti zvukovodu. V bežnom a normálnom prípade je maz veľmi vhodný pre pokožku vo vonkajšom zvukovode. Problémom sa stáva až v prípade, keď sa týmto mazom upchá zvukovod, takže je zamedzený prístup zvuku a vzduchu a súčasne nemôže odtekať tekutina z ucha von. Pri ušnom maze postupujte nasledovným spôsobom: 

REŠPEKTUJTE JEHO FUNKCIU

Na pokožke vo zvukovom kanáli (ušný kanál) sú špeciálne potné žľazy, ktoré produkujú ušný maz. Tento maz slúži ako filter pre prach a iné čiastočky, ktoré by sa inak dostali do ucha a mohli by spôsobiť poranenia, podráždenie či infekcie. Ušný maz okrem toho obsahuje enzýmy, ktoré ničia baktérie. Súčasne vytvára ušný maz na pokožke zvukovodu vodovzdornú vrstvu, ktorá ho chráni pred nepriaznivými účinkami vody, lebo táto pokožka je náchylnejšia na infekcie. Za normálnych okolností nie je potrebné ušný maz odstraňovať, pretože má funkciu prirodzenej bariéry voči poraneniam a infekciám. Ťažkú hlavu si treba začať robiť až vtedy, keď dôjde k sluchovým poruchám či iným ťažkostiam. Skutočnosťou je, že bez mazu by vnútro nášho ucha veľmi svrbelo a bolo by veľmi suché.

VYUTIERAŤ

Bežne sa ušný maz zhromažďuje pomaly a suší sa. Vypadáva z ucha von sám od seba. Pri tom spolu s ním vypadávajú von všetky nahromadené cudzie telieska. Niekedy je pohyb mazu vo zvukovode pomalší a v takomto prípade je potrebné ho vytrieť pokiaľ ho, samozrejme, vidíme. 

POUŽITE LAKEŤ

Kúsok múdrosti odovzdanej z generácie na generáciu: Nikdy si nečisti uši predmetom, ktorý je menší ako lakeť. Avšak, väčšina ľudí si to nemyslí. Vatové tyčinky sú najobľúbenejším nástrojom, no zoznam čistiacich pomôcok je priam nekonečný. Počnúc špáradlami, kancelárskymi spinkami a končiac ceruzkami. Problém spočíva v tom že toto sú úplne nevhodné nástroje a nemali by sa vôbec používať. Je tu vysoké riziko poranenia jemnej výstelky zvukovodu, alebo si dokonca môžete prepichnúť aj ušný bubienok, pričom obe poranenia sú „vhodné“ spúšťače infekcii a bolesti. Treba zdôrazniť aj to, že takýmito „čistiacimi pomôckami“ si ušný maz iba zatláčame viac hlbšie do ucha, a teda aj na ušný bubienok, čo spôsobuje zvukové problémy.

ŽIADNE KVAPKANÉ ROZPÚŠŤADLÁ

Ak máte pocit, že ste trošku nahluchlý od ušného mazu, netreba hneď siahať po kvapkách na jeho rozpustenie. Hoci sú kvapky pri menších problémoch vonkajšieho ucha pomerne účinné, nemali by ste ich použiť pokiaľ nepoznáte presnú príčinu sluchových ťažkostí. Takéto kvapky môžu isté ušné problémy iba zhoršiť. Ušný maz, ktorý je príčinou problémov by mal bezpečne odstrániť lekár. Pokiaľ sú vaše uši citlivé na dotyk, sú na viditeľnom mieste sčervenané či z nich vyteká tekutina, nemali  ste používať žiadne kvapky, ale urýchlene vyhľadať pomoc lekára.