Trimetylaminuria


Je metabolická porucha, pri ktorej telo nie je schopné rozbiť trimethylamín, zlúčeninu odvodenú od stravy, ktorá má silnú vôňu hnijúcich rýb. Ako trimethylamín sa vytvára v tele, spôsobuje postihnutým ľuďom (prevažne ženám) vylučovať zápach rýb v ich potu, moči a dychu. Intenzita tohto zápachu sa môže časom meniť. Silný telesný zápach môže zasahovať do mnohých aspektov každodenného života, ktoré ovplyvňujú vzťahy, spoločenský život a kariéru človeka. Niektorí ľudia s trimetylaminúriou majú v dôsledku tejto choroby depresiu a sociálnu izoláciu. 

PODSTATA OCHORENIA A PROBLÉM ZÁPACHU

Trimetylaminuria je geneticky prenosné ochorenie, ktoré obmedzuje schopnosť enzýmu metabolizovať alebo transformovať trimetylamín – chemickú zlúčeninu, ktorá je prirodzene vytvorená v mnohých potravinách. Trimetylamín je charakteristický rybím zápachom. Už pri nižších koncentráciách môže byť vnímaný, ako nepríjemný pach pripomínajúci pach odpadkov alebo smetiska. Medzi problematické potraviny pre ľudí s týmto ochorením patria vajcia, niektoré strukoviny, pšeničné klíčky, morské ryby a vnútornosti – potraviny, ktoré sú bohaté na cholín.

INTENZITA ZÁPACHU SA MENÍ POČAS DŇA V ZÁVISLOSTI NA:

  • strave
  • množstve potu
  • stresu
  • hormonálnych zmenách u žien

DIAGNOSTIKA A LIEČBA

Lekár ju diagnostikuje práve na základe špecifického zápachu, ale aj z vyšetrenia moču a krvi. Ochorenie je, žiaľ, nevyliečiteľné. Nápomocné môžu byť zmena stravovacích návykov a diétne obmedzenia. Najmä v úvode ochorenie je vhodné vyhľadať aj pomoc psychológa, nakoľko bremeno, ktoré nesie pacient s týmto ochorením sa nesie veľmi ťažko. Postihnutý sa často stráni spoločnosti, akémukoľvek kontaktu s ľuďmi. Tieto problémy vznikajú z problémov pri sociálnej interakcii – pri hľadaní práce, ale aj priateľov, či partnerov. Ako náhle je však ochorenie diagnostikované je možné základný problém – nepríjemný pach (nemusí však vždy pripomínať rybacinu, môže inak páchnuť) – výrazne zlepšiť, prostredníctvom zmeny stravy a ďalšími metódami.

Syndróm rybieho zápachu (trimetylaminuria) je metabolická porucha, pri ktorej sa predpokladá, že zápach ovplyvňujú ženské hormóny (pretože zápach je intenzívnejší v čase menštruácie), stres a strava. Pomáha, keď sa vyhneme vajciam, strukovinám, pšeničným klíčkom, morským rybám vnútornostiam, pretože telu chýba enzým na spracovanie trimetylamínu. Ide o veľmi zriedkavé ochorenie, ktorého pôvod nie je známy. Trimetylaminuria je zároveň aj dedičným ochorením. Prvýkrát bola popísaná už v roku 1970.