Tipy pre domácnosť seniorov


 Hoci ju väčšina ľudí príliš často nemení vzhľadom na vek, okrem teda potrebných bezpečnostných zmien pre malé deti, mala by byť vykonávaná aj pre staršie vekové kategórie. V tomto článku sa nebudeme zaoberať bezpečnostnou a minimalistickou stránkou domovu seniorov, ale vrhneme sa skôr na tipy pre domácnosť ktoré po psychickej stránke pomôžu každému seniorovi. Nevytrhnú konkrétneho človeka z depresie, ale pomôžu eliminovať akúkoľvek úzkosť, zahanbenosť či sklamanie so seba samého. Aké deprimujúce musí byť napríklad neschopnosť zistiť čas na hodinách, ak to bolo v minulosti absolútne bezproblémové?

V prvom rade si musíme uvedomiť že náš ľudský život má akési tri stupne. Deti, stredný vek a starší. Deti sa svoju časť života pripravujú žiť ako dospelí a dospelí sa málokedy pripravujú na život starších občanov. Tak ako deti potrebujú prispôsobenie svojho domova, takisto to platí aj pre seniorov. Ľudia stredného veku sa málokedy pozastavujú nad adekvátnosťou svojho domova pre starších. Mali by sa? Samozrejme! Starnutie nie je ľahkou záležitosťou, a to pre obe stránky – fyzickú i psychickú.

Ako sme spomenuli vyššie, v tomto článku nebudeme pojednávať o bezpečnostnej stránke domu ale hlavne o psychologickej. Teda ako vplývajú určite veci na psychologickú stránku a do akej miery ju ovplyvnia.

Pitný režim, džbán

Na prvý pohľad zbytočnosť avšak málo seniorov pociťuje počas svojho života smäd. Vhodnou investíciou do vášho spoločného života je prekvapivo kúpa obyčajného džbánu. Vyhraďte mu špeciálne miesto tak, aby bol počas celého dňa na očiach. Či už ho umiestnite do kuchyne alebo v obývačke. Taktiež sa postarajte aby bol stále plný. Odporúča sa podávač čistú vodu, prípade obohatenú o citrón.

Zrkadlá

Starnutie je ťažké pre každého hoci sa to na prvý pohľad nezdá, ale psychicky to zasiahne každého. Či ženu alebo muža. Okrem toho že im občas pripomeňte ako dobre dnes vyzerajú, taktiež sa postarajte o elimináciu zrkadiel vo vašom dome. Vymeňte ich za menšie, alebo niektoré úplne odstráňte. Prečo? Hoci sa môže zdať že sa so starnutím a s jej fyzickými javmi vysporadúvajú obstojne, realita môže byť iná.

Hodiny

Či už sa to týka hodín alebo v televízie. Postarajte sa aby všetky technologické vymoženosti vo vašom dome mali nastavené vhodnú veľkosť písma. Ako sme spomenuli môže ísť o mobil, televíziu, hodiny. Skutočnosť že príliš dobre nevidia a možno nebudú vedieť odpovedať na niektoré vaše otázky ohľadne času je pre nich zdrvujúce a ponižujúce.

Oblečenie

Ak už sa vyberiete na nákupy voľte zložité tvary ani extravagantné vzory či farby. Zvoľte tričká vo farbách čierna, biela, béžová či olivová. Staršie panie môžu zvoliť inú farebnú škálu. Pomôže im to rozhodovať sa vo svojom každodennom outfite – hlavne mužom.