Tekvica


Jednoznačne patrí k záveru leta a je symbolom prichádzajúcej jesene. V súčasnosti sa teší čoraz väčšej obľube, pretože je veľmi nenáročná na pestovanie a obsah jej živín je pre naše telo záruka posilnenia imunity a zdravia. Ide o veľmi prospešnú zeleninu, ktorá sa skladá z viac ako 90% vody a neobsahuje takmer žiadny tuk. Je bohatá na vitamín C , B a E, betakarotén, ktorý sa v ľudskom tele premieňa na vitamín A,  vlákninu, draslík, selén, meď, železo a magnézium. Karotenoidy, ktoré neutralizujú voľné radikály, bojujú aj proti starnutiu organizmu. Tekvica by sa mala pravidelne objavovať na našom tanieri, ak máme problém s pečeňou a potrebujete ju regenerovať. Tekvicové semiačka obsahujú aminokyselinu tryptofán. Ten je dôležitý pri produkcii serotonínu – hormónu ovplyvňujúceho našu náladu. K dostaniu sú v predajniach so zdravou výživou, majú orieškovo sladkastú chuť. Sú tmavozelenej farby, ploché a veľké približne jeden centimeter. Sú bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Kyselina linolová, palmitová a steatorová sú nevyhnutnými stavebnými prvkami pri tvorbe vitamínu D, hormónov a bunkových stien.

DRUHY

Existuje široká škála tekvíc od maličkých až po obrovské, ktorých plody vážia okolo 25 kilogramov. Na území  Slovenska sa pestujú štyri druhy – tekvica obyčajná (špagetová tekvica, cukety a patizóny – zberajú sa už počas leta, majú plody vo veľkosti približne jedného kilogramu), veľkoplodná (sem patrí aj obľúbená Hokkaido či Goliáš, zberajú sa až vtedy keď sú úplne zrelé, plody sú vo veľkosti 10 – 50kg ), figolistá (u nás sa využívajú skôr ako podpníky na pestovanie uhoriek či melónu, plody majú zvyčajne 1-2 kg a môžu sa zbierať až do prvých mrazov) a muškátová ( tekvica na pečenie – plody majú hruškovitý tvar, bledozelenú až béžovú farbu). 

VÝBER

Smerodajná pri výbere je šupka. Zrelá tekvica ju má tuhú a matnú. Nezrelé plody sa viac lesknú. Ak sú na tekvici mäkké a hnedé miesta, plod je postihnutý hnilobou a už je nepoužiteľný. Stopka musí byť zhnednutá a zoschnutá. Ak je svieža a zelená, znamená to, že bola zo záhonu odtrhnutá príliš skoro a ešte nie je dostatočne zrelá. Vyberajte si skôr ťažšie plody, ktoré obsahujú viac dužiny a menej semienok

VYUŽITIE

Zo všetkých druhov tekvíc sa dá pripraviť v podstate čokoľvek – polievky, šaláty, kaše, detské výživy, lievance, koláče, torty, kompóty či marmelády.  Tekvicu nemusíme spracovávať ihneď. Na poličke vystlanej slamou pri teplote 10 až 18 °C a vzdušnej vlhkosti 50 – 75 % vydrží aj štyri mesiace.