Ťažkosti s umelým chrupom


Umelý chrup nám spôsobuje komplikácie aj napriek tomu, že sa s postupom času vylepšil  predovšetkým v kvalitatívnej rovine. Zubné protézy spôsobujú problémy najmä v dvoch časových fázach, a to hlavne v počiatočnej fáze „zvykania si“, a neskôr po rokoch keď už nesedí správne. Väčšina ľudí si naň zvykne pomerne rýchlo, no spočiatku však môžu nastať komplikácie pri rozprávaní a požívaní potravy. Buď zvykne vykĺznuť, alebo čo je závažnejšie spôsobuje poranenia v ústnej dutine. Väčšina problémov pramení hlavne v tvare umelej protézy. Keď sa zuby odstránia, dosadá umelý chrup na zostávajúcu hranu kostí. Pričom v našich ústach sa stráca aj stimulácia kostí na základe chýbajúcich zubov. Plast protézy sa prirodzene deformuje a už jednoducho nesedí tak dobre ako v počiatku. Nesprávna poloha umelého chrupu je snáď najčastejšou príčinou ťažkostí. Po zmrštení hrany kosti sa protéza môže posunúť, alebo sa uvoľniť. Práve preto vzniká v ústach toľko rán. Mnohí z nás siahajú po lepiacich krémoch, čo môže viesť ku zmenám pomerov dosadnutia medzi ďasnami. Vzhľadom na to vzniká ešte väčšie množstvo poranení. Stáva sa aj, že naše telo zareaguje tak, že stimuluje zvýšenú produkciu tkaniva v ústnej dutine. Aj keď zubná protéza nie je nikdy toľko pohodlná ako vlastné zuby, je k dispozícii množstvo opatrní, ktoré nám prinášajú úľavu, prípadne tento problém úplne eliminovať.

• Čistite si zuby

Po odstránení vašich zubov a po dosadení umelého chrupu nesmiete zabúdať na jeho pravidelné čistenie. Baktérie vznikajúce v ústach môžu výrazne spomaliť proces hojenia ďasien. Dôležité je čistenie aspoň dvakrát za deň, a to buď zubnou pastou, alebo špeciálnymi prostriedkami na čistene umelého chrupu.

• Nezabúdajte na ďasná

Pri čistení netreba venovať pozornosť len samotným zubom, ale aj ďasnám.  Keď sa na ne zameriate dvakrát denne čistením mäkkou kefkou, tak získate lepší zdravotný stav tkaniva. Čistenie ďasien, podnebia a jazyka stimuluje tkanivo a vylepšuje cirkuláciu krvi. Prispieva k odstráneniu povlaku a baktérii.

• Upravte stravu.

Aspoň v samotnom začiatku. Prispôsobte sa potrebe svojho chrupu a konzumujte takzvanú mäkkú stravu, aby nedochádzalo k zbytočnému poškodeniu tkaniva. Po zahojení rán a po posledných úpravách zubnej protézy môžete konzumovať tak, ako ste boli zvyknutí.

• Doprajte ústam pokoj

Ak sa vám začnú v ústach tvoriť rany, tak treba zareagovať čo najjednoduchším spôsobom, a to vybrať si zubnú protézu von. Nechajte svoje ústa odpočinúť aspoň hodinu. Vo väčšine prípadoch bolesti ustúpia. Ak sa vo vašej ústnej dutine objavia červené fľaky, tak svoj umelý chrup nepoužívajte aspoň dvadsaťštyri hodín.  Vo všeobecnosti sa neodporúča mať zubnú protézu dlhšie ako polovicu času počas dňa. Práve tým poskytujete  ďasnám čas na regeneráciu. Na noc si ho vždy vyberajte.

• Vyplachujte slanou vodou

Osvedčil sa recept v pomere polovica čajovej lyžičky soli na liter vody. Vyplachovanie je dôležité najmä v začiatkoch,  a to každé tri hodiny. Slaná voda okrem toho, že ničí baktérie v ústach, aj napomáha ku stužovaniu tkaniva v ústnej dutine.

• Pomoc hľadajte u svojho lekára

Nikdy sa nepokúšajte riešiť problému s dosadnutím zubnej protézy sami. Dosiahnuť môžete práve zmenu tvaru umelého chrupu, čo vašu situáciu ešte zhorší. Rovnako ani nevypĺňajte voľný priestor medzi chrupom a ďasnami pomocou lepidiel.