Štyri tipy pre lepšiu starostlivosť


Hoci je to vskutku všestranný názov existujú aj určité tipy, ktorých je takmer nutné sa držať. Vo vašej práci, či ste už opatrovateľ alebo sa staráte o svojich rodičov, nepracujete s papiermi, so strojmi ale so živými bytosťami, ktoré si čo to odžili a vnímajú i tie najmenšie maličkosti a detaily. Možno sa to na prvý pohľad nezdá ale práca opatrovateľa nie je náročná len fyzicky, ale  vyžaduje si tiež istú psychickú pripravenosť. V tomto článku vám ponúkame 4 tipy, ktoré skvalitnia vašu starostlivosť o starších ľudí.

1 . Čas

Pokiaľ ste už mali niekedy skúsenosť so starostlivosťou o staršieho človeka, určite budete súhlasiť že čas je naozaj skutočným zázrakom. Možno to v súvislosti so staršími znie akosi paradoxne, realita je iná. Čas bude vašim najlepším priateľom. Potrebujete ho, aby ste sa lepšie spoznali. Potrebujete ho, aby ste si dôverovali a aby človek zistil, že nie ste ani hrozba a ani mu nedávate najavo ich neschopnosť. Nečudujte sa že po pár milých slovách a úsmevoch vám budú veriť a mať vás radi. Chyba! Starší človek nie je ako každý iný. Majú čo to odžité, hoci to znie morbídne. Vedia odhadnúť človeka, hoci to vyznie podozrievajúco. Ale je to tak.

2. Aké pocity mu preukazujete?

Dôležitá vec či čin. Nie je to priama úmera toho, čo robíte. Môžete sa mu/jej láskavo prihovárať, usmievať a povzbudzovať, ale pokiaľ vykonávate svoju prácu tak, že im dávate najavo ich neschopnosť na ich psychike sa to ihneď odzrkadlí. Nie je to ľahké poskytnúť človeku na lôžku ako taký pocit toho, že nie je len na príťaž. Ak to ich bezpečnosť dovoľuje, a nie prehnaná, dovoľte im vykonať určité veci sami. Dajte im ten pocit, že nie ste tam nato, robiť všetko za nich. Ste ich pomocník a to neznamená žiť ich život za nich. Poskytnite im tento pocit.

3. Učte sa!

Hoci vám určite nedali prácu opatrovateľa len tak a či už ste ich dcérou či synom, na tom nezáleží. Učte sa a vzdelávajte sa! Nemusí sa jednať čisto len o štúdie chorôb či rôznych postupov, ale i o úplne bežné veci. Spýtajte sa na ich obľúbený koláč či jedlo a naučte sa ho! Naučte sa, ako človeka rozveseliť.

4. Pozorujte!

Nemyslíme tým žiadne sledovačky ani nepríjemné čumenie. Pozorujte ich povahu, ich reakcie, ich nálady. Ako, kedy, prečo? Pozorujte čo si na vás vážia a čo ich naopak vytočí do nepríčetnosti. Pozorujte ich, aké návyky si osvojili počas svojho života a nájdite skutočný balans či kompromis tak, aby boli obe strany spokojné. Naozaj to nie je priľahké, pokiaľ sa jedná o človeka,  ktorý prekypuje hrdosťou. Ukážte im že nie ste hrozba, ani posol znižovania ega i staršieho človeka. Nie každý starý človek je milý a dá vám to často pocítiť hoci možno nechcene. Pozorujte ich/ju a vďaka tomu, si nájdete k sebe  cestu