Štyri nezdravé potraviny, ktoré vyzerajú „zdravo“


 Väčšina z nás už za svoj život aspoň raz počula tvrdenie, „nejedz toľko sladkého.“ Práve vďaka tomu už tak nejako automaticky vieme, že veľa sladkého jedla nám škodí.

Vedeli ste však, že rovnako tak jogurty, cereálie alebo balená voda sú taktiež potraviny, ktorým by ste sa mali vyhnúť? Niektoré z nich, ako napríklad sóda môžu v skutočnosti viesť k dlhodobým zdravotným problémom, ako je napríklad demencia a mŕtvica.

Tak, ktoré sú tie „zdravé“ nezdravé potraviny?

1. Raňajkové cereálie

Veľké množstvo ľudí považuje raňajkové cereálie za najlepšiu možnú voľbu zdravých raňajok. Je to, ale skutočne tak? Väčšina cereálií obsahuje fruktózový, kukuričný sirup z geneticky modifikovanej kukurice, ktorá neobsahujú vlákninu ani obilie. Konzumácia domácich ovsených vločiek alebo müsli, ktoré si doma sami vyrobíte je tak oveľa zdravší variant, ako tie z obchodu.

2. Balená voda

Balená voda patrí medzi zdravé potraviny alebo nie?

Podľa Environmental Working Group obsahuje až 10 populárnych svetových značiek balených vôd chemické škodliviny, nečistoty a dokonca i baktérie. Aké je teda iná alternatíva? Jednou z možností je inštalácia vysoko kvalitného vodného filtra pre váš vodovodný kohútik.

3. Džús

Aj keď mnoho značiek džúsov tvrdí, že ich džús obsahuje 80 % alebo dokonca 100% ovocnej šťavy nie je to tak. Výrobcovia džúsov totiž do týchto ovocných štiav pridávajú vysoký obsah fruktózy vo forme kukuričného sirupu. V prípade, že teda máte džúsy veľmi radi a neviete im odolať, konzumujte ich aspoň s pohárom filtrovanej vody.

4. Jogurt

Táto potravina bude prekvapením asi najmä pre ženy. Jogurty sú známe predsa ich „aktívnou kultúrou“ a zdraviu prospešnými baktériami (probiotikami). V skutočnosti vám však pasterizované výrobky neprinesú žiadne zdravotné výhody. Pýtate sa prečo? Pasterizácia totiž v týchto potravinách zničí väčšinu enzýmov a ďalších živín. Riešením tak môžu byť jogurty a mliečne výrobky zakúpené v BIO kvalite alebo si vlastný jogurt môže vyrobiť vy sami u vás doma.

Iba preto, že väčšina ľudí tvrdí, že je niečo zdravé to ešte nemusí byť pravda. Je lepšie vedieť, ako na tom niektoré potraviny skutočne sú. Ide predsa o naše zdravie.