Štyri najčastejšie príznaky demencie


 Nie je to zase až tak dávno, kedy ľudia verili názoru, že zábudlivosť a zmätenosť je normálnou súčasťou starnutia. Verili tomu, že sa jedná o niečo nevyhnutné, ako je menopauza alebo okuliare na čítanie. Avšak dnes už vieme, že tomu tak nie je.

Snáď jedným z najčastejších mylných predstáv je, že výpadky pamäte automaticky predznamenávajú nástup Alzheimerovej choroby. To však nie je tento prípad. Ľudia sa stávajú zábudlivými z rôznych dôvodov a väčšina z nich nemá nič spoločného s Alzheimerovou chorobou. Napríklad nutričné nedostatky, lieky, poruchy spánku, depresie a ďalšie. To všetko môže spôsobiť problémy s pamäťou.

Demencia je termín, ktorý opisuje súbor príznakov a konkrétne neodkazuje na jednu chorobu. Demencia skôr znamená neurologické poruchy, ktoré vyplývajú z poškodenia alebo choroby mozgu. Tie môžu byť spôsobené ľubovoľným počtom chorôb alebo stavov z ktorých najčastejšia je už spomínaná Alzheimerova choroba.

Aké sú najčastejšie príznaky demencie? Krátkodobá strata pamäte

Osoba, ktorá trpí demenciou si môže pamätať dávne detaily, ako napríklad čo mal oblečené jej šéf na firemnom plese pred pár rokmi, ale nedokáže si spomenúť čo robila pred niekoľko málo minútami. To je dôvod prečo môže človek s demenciou položiť opakovane rovnakú otázku. Doslova si nemôže spomenúť na to, že sa vás to už pýtal.

Bludy

Tento príznak sa stáva čoraz bežnejším v dobe, kedy demencia postupuje. A to i v prípade, že sa v skorších štádiách vôbec neobjavil. Charakteristickým znakom bludov je, že osoba trpí alebo verí v ilúziu a to s jej absolútnym presvedčením. Nemôžete jej tvrdiť, že to nie je pravda. Ilúziu je veľmi ťažké posúdiť, nakoľko každý človek vníma svoju realitu subjektívne.

Depresie

Nie je jasné, či demencia  neskôr spôsobuje depresie, ale značný počet ľudí s demenciou depresiou trpí. Náladovosť a apatia sú niektoré typické prejavy depresie. Ostatné príznaky sú však potenciálne oveľa vážnejšie, napríklad nespavosť, chudnutie alebo samovražedné myšlienky. Klinická depresia je veľmi odlišná od bežných depresií, ktoré sa vyznačujú tvrdeniami „cítim sa na dne“. Každý z nás občas v živote prechádza podobnými pocitmi. Diagnóza klinickej depresie preto musí byť určená zdravotníckym pracovníkom.

Chudnutie

Váhový úbytok sa často vyskytuje už pred zistením akýchkoľvek iných príznakov demencie. Vedci sa domnievajú, že príčinou môže byť poškodenie určitých častí mozgu, ktoré kontrolujú metabolizmus a chuť k jedlu. Tento problém sa môže rovnako tak vyskytnúť aj u ľudí s depresiou, ktorí môžu prísť o značné množstvo hmotnosti bez presne danej príčiny.