Stravovanie o samote – riziko pre seniorov


 Stravovanie o samote sa stáva čoraz bežnejším javom pre všetky vekové skupiny. Pre starších ľudí však môže takéto stravovanie predstavovať neriešiteľný problém. V staršom veku je varenie a príprava jedla už viac náročnejšia a menej zábavná. Zatiaľ čo niektorí seniori sú veľmi aktívni, dokážu sa v kuchyni otáčať a robí im to radosť, väčšina z nich už nemá energiu a ani dostatok fyzických síl na to, aby si dokázali ísť do obchodu nakúpiť a ešte si jedlo sami doma uvariť.

Strata hmotnosti

Pretože mnoho starších ľudí, ktorí žijú o samote si už nedokáže samo jedlo pripraviť, môže u nich dochádzať k rapídnemu zníženiu hmotnosti. Títo ľudia jednoducho prestanú jesť. Za tieto problémy môže vo väčšine prípadov ich zdravotný stav, ktorí im nedovoľuje sa o seba adekvátne postarať. Väčšinou sa jedná o ochorenia pohybového aparátu ako je napríklad artritída či osteoporóza.

Faktory, ktoré prispievajú k strate hmotnosti a podvýžive Tým, že sa starší človek prestáva pravidelne stravovať dochádza u neho nielen k strate hmotnosti, ale aj k podvýžive. Táto nedostatočná výživa tak môže viesť k oslabeniu imunitného systému, čím sa zvyšuje riziko ďalšieho ochorenia, alebo infekcie. To všetko môže u starého človeka prispieť k duševnému zmätku, ktorý môže vyústiť až do depresií. Samotná depresia by tak mohla následne viesť k úplnej strate chuti k jedlu. Faktory, ktoré môžu prispieť k podvýžive u seniorov sú najmä:
a)        nedostatok peňazí na nákup adekvátneho jedla,
b)        choroby pohybového aparátu,
c)         strata fyzických síl.
 

Preto je dôležité myslieť na to, že starší ľudia potrebujú pri varení a stravovaní pomoc. Prinášame Vám tak pár tipov ako im v tejto oblasti dokážete pomôcť.

  • Nájdite pre staršieho človeka suseda alebo človeka, ktorý sa ním bude v pravidelných intervaloch stravovať (pomôže mu s nákupom a varením).
  • Po navarení jedla mu jednotlivé porcie zamrazte a napíšte mu inštrukcie, ako si dokáže jedlo jednoducho ohriať tak, aby ho následne mohol konzumovať aj v ďalšie dni.
  • Nakúpte mu potraviny vhodné ku konzumácii.
  • Napíšte mu zoznam potravín, ktoré jeho chladnička obsahuje. Bude tak pre neho jednoduchšie predstaviť si čo si môže v daný deň pripraviť k jedlu.
  • Povzbudzujte starších ľudí, k tomu, aby sa zúčastňovali spoločných jedál v miestnom centre pre starších ľudí.
  • Ak má starší človek problém s prežúvaním potravy pripravte mu niekoľko kúskov ovocia a pridajte trochu proteínové prášku, celé to rozmixujte a podávajte. Zvyšok odložte do chladničky pre neskoršie použitie.
Existuje viac možností k tomu, aby sa starší ľudia nemuseli stravovať o samote. Či už to, že staršiemu človeku pomôžete nakúpiť, budete nápomocný pri príprave receptov alebo mu nájdete priateľov, ktorí si ním sadnú k spoločnému stolu, bude tak môcť vďaka Vám ostať zdravý a žiť kvalitnejší život.