Starnutie


Často skloňovaným pojmom v dnešnej dobe je starnutie populácie. V súčasnej dobe je globálnym demografickým procesom, ktorý sa v najväčšej miere prejavuje vo vyspelých krajinách sveta. V blízkej budúcnosti bude určite najvýraznejším prvkom v populačnom správaní. Je to veľmi zložitý proces, ktorý je výsledkom predchádzajúceho demografického vývoja a úzko súvisí aj s celkovou modernizáciou spoločnosti. Pokles úmrtnosti ovplyvnil určite vedecký a technologický pokrok. Táto skutočnosť sa prejavila v rastúcej strednej dĺžke života a výrazne sa zlepšil zdravotný stav populácie. Najvýraznejšie predĺženie ľudského života bolo zaznamenané v období dvadsiateho storočia. Poklesla plodnosť aj pôrodnosť, čo spôsobili modernizačné procesy. Z tohto dôvodu sa prehlbuje proces demografického starnutia. Prejavuje sa nárastom vyšších vekových skupín. Vekovou hranicou 65 rokov sa vymedzuje populácia seniorov, ktorá je zároveň v krajinách západnej Európy zhodná s dôchodkovým vekom. Oproti tomu v krajinách východnej Európy je tento vek 60 rokov. Mnohí zo seniorov sú aktívni a bez väčších zdravotných problémov fungujú aj po tomto veku a užívajú si zaslúžený dôchodok. Sú však aj takí, ktorí potrebujú pomoc, či už v domácnosti alebo mimo nej.

Opatrovanie v domácnosti je pojem, pod ktorým môžeme rozumieť pomoc pri vedení domácnosti, jednoduché opatrovateľské činnosti, ale aj fyzickú prítomnosť opatrovateľa, ktorá je nevyhnutná ak je opatrovaná osoba na ňu odkázaná. Práca opatrovateľa obnáša bezproblémový chod domácnosti, varenie, nakupovanie, upratovanie, pranie, starostlivosť o kvety, prípadne starostlivosť o zvieratá. Pomáha opatrovanému pri každodenných činnostiach, ide s ním na prechádzku alebo mu číta.

Z pohľadu opatrovaného je súkromie vlastného domova dôležitejšie ako pobyt v nemocnici či v sanatóriu alebo v sociálnom zariadení. Tieto priestory sú pre nich cudzie, neosobné a neprispievajú k ich fyzickej a duševnej pohode. Väčšina z nich je spokojnejšia a šťastnejšia v priestoroch vlastného domova a v kruhu svojich najbližších. Nemusia sa prispôsobovať a meniť svoje zvyky. Niet pochýb o tom, že domáce prostredie lieči.